A Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes bemutatkozása hagyományőrző oldalon

A GENCSAPÁTI HAGYOMÁNYŐRZŐ NÉPTÁNCEGYÜTTES BEMUTATÁSA (1938)

1993-ban alakult újjá a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes és működik azóta folyamatosan a helyi Művelődési ház és Könyvtár hagyományőrző, művészeti csoportjaként. Az együttes legfontosabb célkitűzése a gencsi és a vasi táncos hagyomány megőrzése, színpadra állítása. A csoport tagja a Muharay Elemér Népművészeti Szövetségnek és a Nyugat- Magyarországi Néptáncszövetségnek. 2018-ban ünnepli újjáalakulásának 25, a gencsi néptáncmozgalom 80. jubileumát. Többszörösen Kiválóan minősült  az együttes.

2006 februárjában az együttes kimagasló hagyományőrző tevékenységéért elnyerte a „Muharay-díjat”, 2015-ben a Csokonai Vitéz Mihály díjat kaptak

Az együttes nagy múltra tekint vissza. Már a Gyöngyösbokréta mozgalomban működött csoport Nagygencsen (akkor Nagygencs volt a község neve), legnagyobb sikerük talán az 1948-as Gyulai Néptáncfesztiválon és versenyen született, ahol a csoport a paraszt együttesek között második, Vincze Ferenc szóló kategóriában első helyezett lett.
A csoport több alakalommal meghívást kapott a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség által rendezett néptáncantológiára.
2001 augusztusában a Zakopánéban megrendezett nemzetközi néptáncfesztiválon kategóriájában első helyen végzett az együttes, a nemzetközi zsűri minősítése alapján. A csoport részt vett a „Millenniumi Sokadalom” című programsorozat záró rendezvényén.  A Művészetek Völgye- Muharay Udvar programjában, és Országos Tánchátztalálkozón szinte minden esztendőben jelen vannak.

 

Fülöp Ferenc díjas szólistáink: 2003-ban Gergácz Gábor, 2008-ban Varga Lajos Csaba (Szőke), 2011-ben Siegel-Szabó Viktória és Spiegel Zoltán, 2013-ban Horváthné Ávár Judit és Varga Albin, 2016-ban Gergáczné Keszey Kinga az együttes szólistájaként elnyerte a „Fülöp Ferenc díjat”.

Nemzetközi Néptáncfesztiválon 2007-ben Udine(Olaszország), 2008-ban Isztambul(Törökország), 2009-ben Nagyida(Szlovákia) , 2010 Németország, 2011 Affligem (Belgium), 2012 Varsó (Lengyelország), 2015 Szlovénia, 2016 Horvátország, 2018 Zakopanéban, az 50 éves gorál fesztiválra mint egykori nyertesek kaptak meghívást és képviselték Magyarországot, és a régiót.

Művészeti vezetők: Györke Eszter és Molnár Péter

Együttesvezető: Varga Albin

Kísérő zenekar: Boglya Népzenei Együttes, zenekarvezető: Földesi Jánosné (www.boglya.hu)

Hagyományőrző csoportként a helyi és a vasi szokások felgyűjtése, feldolgozása, felelevenítése nagyon fontos szerepet játszik az együttes életében. A farsang, húsvét, pünkösd, szüret, és a karácsonyi ünnepkör szokásait életben tartjuk, és be is mutatjuk. A színpadi műsoraink is mindig egy-egy szokás, ünnep köré áll össze. Így mutattuk be koreográfiáinkban is a „Regrutázáshoz”, a helyi lakodalmi szokásokhoz, szüreti hagyományokhoz, vásárokhoz kapcsolódó szokásokat, a helyi Ördögkő legendáját, 

Aki bővebben szeretne tájékozódni az néptánc együttesről az látogassa meg a következő oldalakat:

https://www.facebook.com/pavideography/videos/327316288032227/?eid=ARCrK1p76wftaH6BcSWknEQO5U9DVDfjI-xEFMllGK-6k2Z0FQ94krdHENYap_GBZLIciONuk3_L0pjq

https://www.facebook.com/gencsneptanc/ 

 

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »