A te weboldalad webszemét?

Sok magyar vállalkozás weboldalának technikai színvonala elég siralmas. Drága ezen oldalakat hirdetni; gyengébb besorolást kapnak, majd kattintásokat is veszítenek.

Régebben azt mondtuk a lassú, más rendszerekkel nem kommunikáló és többek számára megnyithatatlan weboldalakra, hogy webszemét. Mára eljutottunk oda, hogy az alapból szinte teljesen működésképtelen portálok egy részét is képesek valahogy megjeleníteni a böngészők, illetve olyan rendszerekkel készülnek a weboldalak, melyek informatikai tudás nélkül is használhatóak és frissülnek. Talán mégis épp ez utóbbi okozza a legtöbb gondot;

a weboldal tulajdonosok többsége a weboldalt még mindig egy statikus reklám felületnek gondolja.

Így elég nehéz elvárni, hogy

  • az oldal jó helyeken legyen a keresőben,
  • az oldal megosztásai organikusan terjedjenek,
  • ajánlja a a Youtube az oldalhoz társított csatornára feltöltött videókat,
  • elvárhatóan teljesítsenek az oldalra vezető hirdetések,
  • átvegyék más rendszerek a tartalmakat hivatkozva az oldalra (igen, a bejövő linkek organikusan is épülnek).

Szoftverek döntik el, hogy az emberek mit látnak és mit nem.

A weboldal egy aktívan kommunikáló rendszer, elválaszthatatlan része az Internetnek, abba ágyazódik. Amelyet statikus reklám felületnek hoznak létre, még az is kommunikál, de tulajdonosa nem nagyon tudja, hogy mit is közvetít. Nézzük mit is csinál minimálisan egy weboldal magától:

  • Tájékoztatja a keresőket, közösségi portálokat, marketing rendszereket arról milyen tartalom található oldalain. (Hibás adatok elég nagy kárt tudnak okozni.)
  • Továbbítja a tartalmak egy részét. (Van hogy akkor is, ha nem szeretnénk.)
  • Adatokat ad keresőknek, közösségi portáloknak, marketing rendszereknek, annak igazolására, hogy megbízható. (Itt véreznek el a legtöbben, például Facebook megosztásoknál.)
  • Technikai szintje elárulja, mennyire hasznos és használható a felhasználók számára, mennyire veszik komolyan a felhasználókat (akár ember, akár gép).

Egy vállalkozás vezető nem szakértő, így sokszor mire rájön, hogy weboldala technikailag nincs a toppon, addigra kifizetett pár “mestert”, szórta a pénzt hirdetésekre és kereste a hibát a saját szolgáltatásában. Van azért néhány jel, ami utalhat arra, hogy nem minden tökéletes, sőt 1 – 2 elemző szoftver is segíthet. (Aki a negatív eredmények alapján is azt mondja; jól van az úgy, nos annak nem sok jövőt jósolok vállalkozóként.)

Pillantsunk rá a Google teljesítmény elemzésére. Ez az elvárt minimum szinteket mutatja. Ha valamely érték 75 alatt van, az bizony gond.

pagespeed.web.dev/

Ezen kívül érdemes megnézni oldalad webhely térképét (sitemap.xml), ellenőrizni RSS csatornáját (lehet, hogy van akkor is ha nem tudsz róla) és ellenőrizni strukturált (bővített) adatait (főként a céges adatokat), melyek nem csak a SEO miatt fontosak:

search.google.com/test/rich-results 

Az, hogy egy oldal grafikus szerkesztővel készült sem kifogás, céges oldalunk is Elementorral készült; ellenőrizhető:

Zettisch László
onmediaweb.eu
(A cikk eredeti forrása: digitális.marketing)

 

Megosztás:

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »