Bartók Anikó gondolatai verselésről, paraszti nemesi kép, és zene területéről a hagyományőrző oldalon

 

Hogyan születnek meg az egyedi időmértékes verseim?Az első lejött ihlet marad meg nekem. Leírom. S az összes többi gondolatom erre az ütemre szerkesztem ki. Persze rengeteg gyakorlásra és ütem érzékre van szükség. Aki érzi az ütemet, annak könnyebb. Így születnek az időmértékes verseim. Van egy táblázat, abba be kell helyettesíteni az ütemeket, és meg is van rá a megfelelő alakzat, séma. Ritmikus és hullámosan szép, mint a riselielt terítő, akkor lesz igazán gyönyörű, minél több féle időmértéket alkalmazunk. Minél több időmérték van egy versben, annál nehezebb előadni, s ez igaz. Nyelvtörőbbé válik a többféle ütem szerkezeti egység miatt. Ettől egyedivé válik, mert a híres magyar nyelvet így is kilehet bontakoztatni, míg más nyelvben ez megvalósíthatatlan! Tehát nem csak a jelzős szerkezeteink egyediek, hanem az időmértékben megírt soraink.

 

Mit jelent AUTODIDAKTA módon Művésznek lenni?
CSODA!
Az ember mindenféle tanítás nélkül, saját maga érez rá különféle technikákra! S ezt elkezdi tökéletesíteni. A tanulás folyamán  rá ébred, többen kérdezik meg tőle, ezt TE hogy csináltad? S a válasza az lesz, magamtól jöttem rá. Van e nagyobb csoda az életben, mint saját magunktól, saját magunkból adni másoknak! Ez az igazi művészet!
Tanulással elsajátított művészet:
Sok tanulással is lehet valaki híres művész. Szerintem ahhoz, hogy valaki igazi művész lehessen mindenképpen kell hozzá az érzéki én! Ráérzés a műfajokra! Szükség van egyéni, egyedi elképzelésre. Tanítani csak azt lehet, akiben veleszületett tehetség van! A génjeiben, a vénájában.
Én szívből gratulálok minden AUTODIDAKTA módon szerzett tudáshoz, és a TANULÁSSAL elsajátított tudásához!
Legyezte: Bartók Anikó
Légy büszke arra, aki vagy! Ez számít, semmi más! Legyen önálló gondolatod! S legyen szeretet a szívedben! S az irigység messze menjen!

 

Paraszti és nemesi lélek szépségek

Elgondolkodtam, hogyan lehetett az, hogy a szegény családok is boldogok tudtak lenni? S a nemesek a pénzeiktől voltak e boldogok? Mitől nemes a nemes ember?
Kimentek a PARASZTOK a földekre dolgozni. Azok az asszonyok, lányok, akiknek szerencséjük volt, nemes emberek házukban tevékenyenykedtek.
Kint a mezőkön, kaszálókon élő paraszt emberek rengeteget erőn felül dolgoztak. Miért lehettek boldogok? Hogyan próbáltak meg szépen élni? A nehéz fizikai munkát képesek voltak beosztani. Kint a mezőn beszélgettek. Viccelődtek. S mint a mondák, a mesék így keltek életre. A népdalok is a nép ajkán keletkeztek. Míg dolgoztak, énekeltek. S mikor vége lett a vetésnek, és kibújtak az első kis eleven hajtások a földből, megünnepelték! Az első aratásokat Arató ünneppé nyilvánították. Nyíltak az első virágok, a kereszténységből átvett Virágvasárnap liturgiája. Így váltak rítusokká a közösen megélt események. Ettől váltak összetartókká. A családok egymást segítették. A JÓ SZOMSZÉD aranyat ér. Mondták. Vasárnaponként az asszonyok kiültek a padra házaik elé, és hímeztek. A kerítésekre padot is tettek, így még székeket sem kellett kivinni a ház elé, egyszerűen csak lehajtották az ülőke részt. A Férfiak pedig a kocsmai beszélgetéseik során a legjobb üzleteket ott kötötték. Egy korsó sör, vagy egy fröccs mellett. Így lehetett jó lovat, telket venni, vagy a gyermekeiket jól beházasítani. Most visszatérek a boldogságukhoz. A parasztok is négy negyedes ütemben táncoltak, és énekeltek! Csodájára járt a falunak aki tudott harmonikázni, hegedülni, nagybőgőzni, cimbalmon játszani! A zongorának pedig nagy tekintélye volt… Fuvolázni és hárfán játszani a nemesi családoknak volt lehetőségük. Akik bent szolgáltak a nemesi családoknál, azok az asszonyok kimagaslottak a többiektől. Szerencséjük volt. A nemesi ház, akiket elfogadott, tanította. Megtanulhattak gobleinezni az “úri” lányok közt. A lélek szépsége mind a két osztály közt így kialakult. Az igazi parasztoknak minden létszükségletük megvolt, mert maguknak mindent elő tudtak állítani! A házak sárból voltak, szalmával kitapasztott téglákból. Volt aki ki is égette kemencében a sárból gyúrt, dagasztott téglákat. Miközben dolgoztak, énekeltek a férfiak, s nők együtt. Autodidakta módon. Egymástól tanulták meg a népies dalokat, és hangszerek játékát. Egymásra öröklődtek e népi hangszerek. Citerákat is maguk készítették! A hegedű készítők pedig szinte híressé váltak!
A NEMES családok élete más volt. Nekik élni kellett tudni. Amit megdolgoztak a munkásaik, azt a pénzt jól kellett beosztaniuk! Ki kellett fizetniük, a dolgozóikat. S mi volt a kultúrájuk? A szép komolyzene. A hárfa, a hegedű, a zongora játék. A zeneszerző 4/4 ütemben írt, vagy 8/8-ban, de ez ritka volt. A 8/8 -ad inkább bele volt építve a 4/4 -es ütembe itt épp úgy, mint a hagyományőrző vidéki embereknél! Itt is van közös pontja a zenei életnek. Az emberek próbáltak komolyak lenni. Etikai leckéket vettek. Finom úri ember központú életre törekedtek. Gyermekeik magán tanulók voltak, hogy viselkedésük kifogástalan legyen. Táncaikban is látszott a tartás. Ez jellemezte a parasztság táncait is. S ami érdekesen közös, a férfiak hátra tett keze. A páros táncoknál is megfigyelhető volt. Tiszteletet fejeztek ki a hölgyek iránt! A keringő is közös, csak a hangszerek megszólaltatásában kicsengésében van különbség. Ebből következik, a táncok is más más lépéseket, és tartást adnak. A ruházatok is ezért térnek el. Nemes hölgyek hosszú, földig leérő ruhákat viseltek. A bálokon szépen ringtak a ruhák aljai… Teljesen eltakarta a hölgyek alakját, lábait. A lélek beszéde, a szemkontaktusok harmóniája élt. A régi filmeken jól átjönnek e csodák. A parasztok hölgyeinek ruháit ők maguk készítették. Jellemző a térd alá, vagy térdig érő ráncolt húzott sok szoknya. A blúzok ujjainak díszítése, és a szoknyák viselete tájegységenként változott. A férfiak öltözködési szokásai is a hölgyek ruházatához igazodott. Viselni tudni kellett a viseletet. Akár nemesi, akár paraszti emberről beszélünk.
Szeretem és tisztelem a rég múlt emlékeit. A kérges tenyerű bácsikat, a szép és Úri Dámákat! A nemes lelkű férfiakat, és a paraszt asszonyokat, akik finomakat tudnak sütni, főzni, értik a kert s a háztái minden csínját, bínját.
Lejegyezte: Bartók Anikó 

 

Zenei irányzatok

A zenei irányzatok nagyban stimulálják az agyat. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy fiatal milyen zenét hallgat! Vajon tudtátok e, hogy vannak olyan zenék mint pl. a raszta: mely italozásra ingerel. A kemény rock három harmadban íródott, és a szív szinusz csomójának beidegzésére is hatással van, mert az üteme egy leütéssel kevesebb. Rokit hallgatva szapora lesz a szívverésünk. Miért? Mert a szinusz csomó ingerlékennyé válik. Szapora lesz a pulzusunk. A komoly zene annyira azonosul az emberi szervezet aurájának energetikai rendszerével, hogy energiát ad, ellazít. megnyugtat. Pontosan illeszkedik az emberi méltósághoz. Azok az emberek akik szeretik a komoly zenét, szép irodalmat, művészetet mind olyan szép… Miért? Mert a lelkeik, a testük, a belső elválasztó mirigyek kiegyensúlyozott ideg állapotban élnek, dolgoznak. Meghálálj a szervezet. Ez az oka annak, hogy a művészek művészeket bevonzzák, és jól kommunikálnak egymással. A külvilág ezt nehezen fogadja el. Miért is? Mert a művész lelke a tökéletességre törekedne. A külvilág pedig a szervezet négy negyedes anatómiai működését már vagy túl szárnyalta a hat hatoddal, vagy a három harmados másik lecsökkentő rock zene lehúzta a rezgését a szervezetének. Milyen érdekes ugye? A lakodalmas zene is négy negyedes ütemben van megírva, tehát ez a magyarázata a régi bálok boldog, meghitt udvarlásaira.
Lejegyezte Bartók Anikó
Szerzői jog fenntartva!

Megosztás:

Weboldal mint webszemét

A te weboldalad webszemét?

Sok magyar vállalkozás weboldalának technikai színvonala elég siralmas. Drága ezen oldalakat hirdetni; gyengébb besorolást kapnak, majd kattintásokat is veszítenek.

Részletek »

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »