Battonyai alkotó tábor

 

 

Bubrik Zseraldina

2020.08.03.

20.47.

Battonya Író-, Költő-, Művész Alkotótábor

 

Immáron negyedik alkalommal lett megrendezve Battonyán, az Író-, Költő-, Művész Alkotótábor. Július 23-26-ig, négy napon át tartó, programokkal gazdagon. Ennek a tábornak a vezetője: Lénárt Anna, akit én már személyesen is ismerek. Két évvel ezelőtt, részt vettem a battonyai táborban, ezért tudtam, hogy nem fogok csalódni. Magamban úgy éreztem, ha ugyanazok a programok lesznek, megint részt veszek benne. Persze teljesen mások voltak.

Az első napon, csütörtökön, ahogy érkeztek a résztvevők, szeretettel fogadtak bennünket. Nekem volt pár ismerősöm, de a legtöbbjükkel most találkoztam először, igaz interneten keresztül már ismertük egymást. Estére, amikor mindenki megérkezett, elkezdődött a megnyitó, a helyi Szivárvány Néptánc és Hagyományőrzők tánccal fogadtak bennünket. Az előadás szép, és megható volt. Majd vacsora után már kaptunk egy feladatot. Egy papírra kellett írnunk egy szót, és egy gondolatot, utána összeszedték a papírokat, összekeverték, és újból kiosztották. Ha valaki véletlenül a saját lapját kapta, akkor kicserélték. Fél óránk volt, hogy írjunk két verset. Az egyik a kapott szóból, a másiknak a gondolatból kellett állnia. Amikor készen lettünk, mindenki felolvasta versét, és pár mondatban bemutatkoztunk.

Második napon, pénteken elmentünk egy étterembe reggelizni. Lángos volt, amit ott helyben, előttünk sütöttek. Mindenki választhatott különféle ízesítést. Mivel én imádom a lángost, rögtön az első harapásnál meg is égettem a nyelvem. De ezzel nem voltam egyedül.

Amikor visszamentünk a szállásunkra, akkor délelőtti programok vártak ránk: korongozás, festészet, textilművészet, bőrdíszművesség. Persze én ezeket nem nagyon ismertem, de nem is akartam kihagyni. Az első a festészet volt. Valahogy nem vagyok igazi festőművész, és az elkészült festményemre sem lehet azt mondani, hogy szép lett, de legalább kipróbáltam. Másodiknak a korongozás jött, és azt hiszem, az jobban sikerült. Egy bögrét készítettem magamnak. Még égetés alatt van, de hiszem, ha készen lesz, ez lesz a kedvenc poharam. Harmadikként a bőrdíszművességgel ismerkedtem. Először egy karkötőt fontam, majd annyira megtetszett, hogy még ötöt készítettem, és ott helyben el is ajándékoztam.

Ebéd után kaptunk egy kis pihenőt, délután kettő órakor a helyi Könyvtárba mentünk kiállításra. P Dányi Gabriella sajnos betegség miatt nem tudott ott lenni, ezért a fia mutatta be nekünk festményeit. Majd Lovas Zsuzsanna árnygrafika képei bemutatása következett, közben Angáné Nagy Anita felolvasta Zsuzsanna egyik versét. Legvégül pedig Szitár Éva mutatkozott be festményeivel. A bemutató után még ért engem egy kis meglepetés, selejtezett könyveket lehetett venni, aminek nagyon örültem, és megajándékoztam magamat egy párral.

Visszamentünk a szállásra, és pár perc pihenő után elindultunk Lőkösházára, a Bréda kastélyba. Először a kastély belsejét néztük meg, ami számomra csodálatos volt, mivel imádom a kastélyokat. Amikor fent mindent megcsodáltunk, akkor lementünk páran a pincébe, és hozzákezdtünk énekelni. A fentiek pedig hallgatták énekünket. Utána kimentünk a szabadba, ahol már elkezdték főzni bográcsban a lecsót. Aki nem szerette, azoknak szalonnát sütöttek. Paradicsom, paprika, hagyma, kenyér, szalonna…

Itt, egyetlen egy gondunk volt, hogy zene nélkül kellett táncolnunk a szúnyogokkal. De mi nem bántuk, hisz jól éreztük magunkat. A finom falatok után, este a kastély falára vetítették a fényjátékokat. Két részletben láttuk, mindenkinek nagyon tetszett. Este tízkor visszamentünk Battonyára.

A harmadik napon, szombaton, már hajnali kettőkor megkezdődtek a programok. Először disznóvágás volt. Aki persze a fáradtságtól nem tudott felkelni, az reggel nyolc órakor ehetett a friss töpörtyűből, hagymás vérből, sült pecsenyéből, és a resztelt májból. Igazán finom falatokkal láttak el bennünket.

Délelőtt elindultunk Albert Ferenc: Az első világháború, s annak hozománya Trianon című bemutatójára. Láthattunk fotókat, verseket, diaporámát.

Egy órakor elkészült bográcsban Vollay Laci pörköltje, amivel csillapítottuk éhségünket. Ebéd után Lovag Anatole Hongrois: A battonyai viszontlátás című musicaljéből részletek hangoztak el a helyi Kultúrházban.

Előadók: Bálint-Rimayné Roczkó Zsuzsanna,

Lovas Zsuzsanna

Gór Mihály.

A bemutató után hallhattuk Adamecz László füttyszavát, és Radics Sándor cimbalomművész előadását. Zárásként még páran felolvasták saját versüket, meséjüket.

Este hat órakor kezdődött a vacsora: kenyérben sült csülök, hurka, kolbász, petrezselymes krumpli. Persze ilyen finom falatok falatokkal mindenki jól lakott. Vacsora után kezdődött a táncos est. Hajnalig mulattunk.

Negyedik napon, reggeli után, tíz órakor a tábor bezárta kapuit.

Ezúton is szeretnénk megköszönni, először is Lénárt Annának a szervezést, kivitelezést, és továbbá azoknak az embereknek, akikkel barátságot kötöttünk, hogy szebbé tették a napjainkat. Jövőre ugyanitt találkozunk.

 

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »