Beszélgetés Soós János citerakészítő mesterrel

Bogdán István a hagyományőrző oldal tulajdonosa beszélget Soós János citerakészítő mesterrel.

Bogdán István: Hol mikor született?

Soós János citerakészítő: Székesfehérváron születtem, 1969-ben

B. I.: Mikor került kapcsolatba a hangszerekkel?

S. J.: Mint minden gyermek, aki fogékony a zenére, én is amivel csak lehetett, zenélni próbáltam. 5-6 évesen fésűre tett selyempapírból próbáltam hangokat kicsalni, fakanállal doboltam édesanyám lábosain,…., egyszóval, mindent kipróbáltam, amiből hangokat, dallamokat lehetett varázsolni. Négyen vagyunk testvérek, így akkoriban a szüleim anyagi helyzete, nem tették lehetővé, hogy hangszert vásároljanak számomra. 9-10 éves lehettem, amikor keresztapámtól kaptam egy citerát. Előtte még csak nem is hallottam erről a hangszerről, de voltak rajta húrok, azaz lett egy valódi hangszerem. Szó szerint éjjel-nappal pengettem, így három hét alatt, megtanultam citerán eljátszani 4-5 gyermekdalt. Ezt követően, édesapám elvitt a Székesfehérvári Tavaszi szél citerazenekar gyermek csoportjába. Egy év múlva, már a felnőtt zenekarban játszottam, itt ismertem meg Varró Jánost. János játékmódja, illetve a népzene iránti szeretetének és alázatának köszönhetem a népzene iránti elköteleződésemet.

B. I.: Mikor kezdett el hangszerek készítésével foglalkozni?

S. J.: 1997-ben került a kezembe egy nagyon rossz állapotban lévő alföldi hasáb citera, ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy készítek magamnak egy saját hangszert, bár ennek megvalósítása, még váratott magára. Tárnok Ákos barátom, a Kákics zenekar vezetője, megkért, hogy egy első világháborús műsorban játszak el néhány dalt citerán, hiszen annak idején a katonák, még a harctérre is magukkal vitték a hangszerüket. Rendben, válaszoltam Ákosnak, de ennek hangszeres akadálya van, azaz jelenleg nincs citerám. Ez ne legyen probléma, hiszen a zenekarnak van citerája, kezdjük el a próbákat.

B. I.: Milyen indíttatás volt, hogy pont a citera hangszerkészítést választotta?

S. J.: El kezdtük a próbákat, de a zenekar citerája, bár nagyon szépen szólt, nem tükrözte a népi stílus jegyeit, azaz számomra olyan volt, mint egy asztalosipari termék. Felkerestem Magyarország egyik legismertebb citerakészítőjét, és rendeltem tőle két hangszert. Gyönyörű, népies kidolgozás, de ezek a hangszerek, nem igazán sikerültek, a hangjuk sokkal tompábban szóltak, mint amit én vártam, így neki álltam elkészíteni a saját hangszeremet.

B. I.: Ki volt a tanára az első hangszerek készítésénél?

S. J.: Senki nem volt, aki megmutatta volna a hangszerkészítés fortélyait, sőt, folyamatosan falakba ütköztem, így saját magamtól kellett kitalálnom, milyen legyen a belső szerkezete, méretei, ahhoz hogy a megfelelő hangzást érjem el. Mivel a zenekarban több hangnemben játszuk a dalokat, így rögtön négy citerát készítettem. Amikor elkészültek a hangszerek, népzenészek véleménye szerint annyira jól sikerültek, hogy meg kell mutassam egy szakmai zsűrinek. Elvittem a Hagyományok Házába, és mind a négy citerámat, „Népi Iparművészeti Alkotásnak” minősítették.

B. I.: Mely zenekarokban játszott?

S. J.: Mint már említettem, az első zenekarom a Tavaszi szél citerazenekar volt. A későbbiekben aztán minden létező pengetős hangszert megszólaltattam, így 1986-ban, gitárosként csatlakoztam a Los Andinos andoki népzenét játszó zenekarhoz. Ezzel párhuzamosan, alakítottunk a barátaimmal egy Délszláv zenekart, amelyben bassz prím tamburán játszottam.

B. I.: Milyen eredményeket sikerült elérni a zenekarokkal?

S. J.: A Tavaszi szél Citerazenekarral többször értünk el országos arany minősítést. A Los Andinos együttessel, az 1988-as KI MIT TUD? Közönségdíjasai lettünk, ezért „Pro Urbe” Székesfehérvárért kitüntetést kaptunk.

B. I.: Vannak- e követői akiket ön indított el a hangszerek készítésében?

S. J.: Igen, és talán erre vagyok a legbüszkébb! Annak idején, nekem senki nem segített, ezért elhatároztam, hogy készítek egy kiadványt (könyvet) amelyben bemutatom a citerakészítés teljes folyamatát. Eddig, már amiről tudok, 23-an készítették el saját hangszerüket a könyvem segítségével. A könyv digitális változatát, bárki elérheti a www.huncitera.hu oldalamon, a „Csináld Magad” fül alatt.

B. I.: Így készül a Soós Citera….

https://www.facebook.com/sooscitera/videos/534240913444119/

Nagyon köszönöm a tartalmas tájékoztatást és sok sikert kívánok az életben és nagyon szép hangszert. Nem olyan könnyű elkészíteni de nagyon gyönyörű a hangja. Jó egészséget kívánok!

 

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »