Bocsi Csilla mézeskalács készítő bemutatkozik a hagyományőrző oldalon

Bocsi Csilla vagyok, 1968-ban születtem Gyöngyösön, jelenleg Örkény településen élek.

Főállásban energiaszolgáltató cégnél dolgozom, az ügyfélszolgálati panaszkezelés területen.

Az alkotás soha nem állt messze tőlem, egészen kicsi gyermekkoromtól szerettem rajzolni, festeni, kézművesedni.

Érettségi után a Dekoratőr Iskola 1987-1989 évfolyamán végeztem. Grafikai technikákat- és tervezést, rajzot, betűírást tanultam kiváló művész tanáraimtól.

Az iskola után megpróbáltam a felvételit az (akkori nevén) Iparművészeti Főiskolára, de a szabadkézi rajz felvételim nem jól sikerült. Bár a szóbeli felvételin biztattak, hogy gyakoroljak, a következő évben várnak a felvételin, de feladtam a művészeti pályát, és más területen helyezkedtem el. Ezért nagy öröm számomra, hogy a mézeskalács-készítés útján visszatért az életembe a művészet, és a rajz, a mézeskalácsok tervezésekor és díszítésénél újra alkothatok. A mézeskalácsokat sokszor úgy tervezem és kivitelezem, mint annak idején a Dekoratőr iskolában egy-egy grafikai házi feladatot. Legjobb munkáim akkor születnek, ha a megrendelő elmondja, mit szeretne, és a kivitelezést egészen rám bízza.

A mézeskalácsokról

Első mézeskalácsomat 1995-ben születésnapomra kaptam ajándékba egy nagynénémtől, ezután kedvet kaptam, hogy magam is kipróbáljam. Először karácsonykor, a család részére készítettem mézeskalácsot, később ajándékba, ismerősöknek, barátoknak. A megajándékozottaknak nagyon tetszett, és biztattak, hogy folytassam, próbálkozzak új mintákkal, formákkal. Kutattam motívumok, minták után, tanultam képeket nézegetve, és videókról. Kérdezősködtem mesterektől a vásárokban, tanulmányoztam hímzésmintákat. A magyar népművészeti mintákat, virágokat, tájjellegű motívumokat nagyon szeretem felhasználni a díszítéseknél.

A mézeskalács készítés, először mint hobbi, majd hamarosan második fő tevékenységgé nőtte ki magát. A kollégáim, barátaim között elterjedt, hogy szabadidőmben készítek mézeskalácsot, és megkerestek kéréseikkel. Születésnapra, névnapra, családi ünnepekre tőlem rendeltek mézeskalácsot. Mivel gyermekeimet egyedül neveltem, sokszor a napi megélhetést jelentette a mézeskalács.

A több száz darab, – azóta több ezer-  mézeskalács elkészítése, a folyamatos gyakorlás közben tudtam fejlődni szakmailag.

Köszönöm családomnak a támogatást, nélkülük nem tudtam volna ennyi energiát fektetni az alkotó tevékenységbe.

A mézeskalács minden darabja az alapanyag beszerzéstől, a tésztagyúrástól, a díszítés, egészen a csomagolásig egyedileg, egyenként, rengeteg kézi munkával készül. Mesterséges anyagot az ételfestéken kívül nem használok, a tészta összetétele liszt, cukor, vaj, méz és mézeskalács fűszer. Fontos, hogy ezek élelmiszer alapanyagból készült dísztárgyak, nem fogyasztásra készülnek.

Érdekelnek az új technikák, nagyszerű oktatóknál jártam, tanultam royal icing technikát Radó Krisztinától, airbrush technikát Krickytől, cukorvirág készítést Kiss Ibolykától. Mai napig hálás vagyok Noé Kornélia népi iparművésznek és Nagy Adriennek a sok jó tanácsért.

A mézeskalács-készítés népi kismesterség, melyről szerettem volna többet tudni, ezért elvégeztem az OKJ-s mézeskalács-készítő tanfolyamot, 2012-ben vehettem kézhez a bizonyítványomat. 2017-ben cukrász OKJ-s vizsgát tettem.

Minden egyes darabot szeretettel készítek, és boldoggá tesz, ha visszajelzést kapok, hogy tetszik.

 

Bocsi Csilla

mézeskalács-készítő

https://www.facebook.com/CsillaMezeskalacsa

 

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »