Bogár István Hagyományőrző Egyesület, Őcsény bemutatkozik a hagyományőrző oldalon

A Bogár István Hagyományőrző Egyesület 1931-ben alakult, azóta több évtizedes többé-kevésbé összefüggő múltra tekint vissza.

Bogár István Hagyományőrző Egyesület, Őcsény

A Bogár István Hagyományőrző Egyesület 1931-ben alakult, azóta több évtizedes többé-kevésbé összefüggő múltra tekint vissza. 1993-ban vált egyesületté, majd 1998-ban felvette a faluban született hagyományokat őrző, továbbadó Bogár István néptanító nevét.

Az egyesület két csoportból áll, az ún. felnőtt és a gyermek utánpótlás csoportból. Taglétszáma változó, jelenleg 50 fő, korosztálya 6-70 év közötti.

Az egyesület célja: szűkebb környezete, Sárköz népi hagyományainak megőrzése, ápolása, bemutatása.

A sárközi szokások, hagyományok adnak témát az együttes táncaihoz. A Sárközi Lakodalom az egész Sárközt átfogó rendezvénysorozat, mely minden második évben más sárközi településen kerül megrendezésre, úgyszintén a Szüreti Szőlőőrzés, Mulatság. Őcsényben a gyermekek születése utáni keresztelőnek, a „poszetnek” hagyományát is színpadra viszik.

A sárköziek büszkék gyönyörű viseletükre, csillogókkal gazdagon díszített ruháikra, mely az egykori jómód szintjét is jelzi. Több generáción keresztül is őrzik, viselik.

 

Az egyesület műsorai:

Bogár István:

Őcsényi lakodalom

Szüreti képek

Üveges tánc

Gesztenyés

Kónyi verbunk

Hideg szél

Tímár Sándor:

Sárközi táncok

Kanásztánc

Keresztelő Őcsényben

Szabadi Mihály:

Sárközi karikázó

Szőlőőrzés

Őcsényi Hangulatok

Fonó

Generációk tánca

 

A településen több kiemelkedő személyiség élt és tevékenykedett, akiknek szakmailag sokat köszönhet a csoport, hisz tanácsaikkal támogatták, gyakorlati munkájukkal hosszú időn keresztül irányították az együttest. Például: Bogár István vagy Horváthné Mónus Éva.

 

Az őcsényieknek fontos, hogy a hagyományok ne szűnjenek meg, hanem gyermekeik ezen keresztül is kötődjenek a falujukhoz. A csoport régi- és jelenlegi tagjai ezért hagyományápolás egyéb területein is szívesen dolgoznak:

  • Glöcknerné Szűcs Adél hímző, a Népművészet Ifjú Mestere Őcsény,
  • Hammer Andrásné csipkekészítő népi iparművész Őcsény,
  • Hangya Józsefné hímző Őcsény,
  • Minoritsné Handli Zsuzsanna hímző Őcsény,
  • Minorits Jánosné szövő, viseletkészítő népi iparművész Őcsény
  • Kertész Józsefné, sárközi baba- és ruhakészítő

Az egyesület elnöke: Scultéty Erzsébet Művészeti vezető: Szabadi Mihály Utánpótlás csoport vezetője: Deutsch Boglárka, Békési Erzsébet, Szombati Judit, Veszprémi Tibor

 

Az őcsényi tánccsoport az elmúlt nyolcvan év alatt számos fellépésen, megmérettetésen vett részt. Az 1980-as évektől rendszeres résztvevője a szakma által szervezett „minősítő” fesztiváloknak, így többek között bronz, ezüst, arany, majd később minősült fokozattal rendelkezik, illetve tagjai között Fülöp Ferenc díjas táncosok is vannak.

Az együttes a 8 évtizedes fennállása óta bejárta az egész országot, a fővárostól a legkisebb településig.

Rendszeresen eleget tesz külföldi meghívásoknak is. Jártak már Németországban, Szicíliában, Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Horvátországban, Csehországban, Lengyelországban, Bulgáriában, Romániában. Fontosak a partnerkapcsolatok is. Ezek: Gombos (Szerbia és Montenegro) és Gyergyószárhegy (Románia) testvértelepülések, valamint régi barátság fűzi a németországi Halsdorf csoportjához.

A Hagyományőrző Egyesület hangsúlyos szerepet vállal a település civil életében, önálló rendezvények szervezésével, lebonyolításával: Sárközi bál, Szüreti felvonulás és mulatság. Továbbá közreműködik más szervezetek, vagy az Önkormányzat rendezvényein is, mint például: a Hőlégballon Találkozón, a Falu Karácsonyán, kiállítás megnyitókon… stb.

A térség közös rendezvénye a „Sárközi Lakodalom”, melyet 2005-ben és 2015-ben Őcsény rendezett.

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »