Bózsa Brigitta

 Bózsa Brigitta vagyok festőművész, művésztanár, a Pannon Art Line Alkotóművészeti Egyesület tagja. Mindig zavarba hoznak, amikor megkérdezik tőlem, hogy mit írjanak a nevem után.

A különböző szakmákat meg lehet tanulni, és pár éves gyakorlattal remek cipésszé, pékké, tanárrá, orvossá lehet válni. De az önkifejezést – egyáltalán a szólni akarást – csak megélni lehet, mint belülről jövő késztetést. Képet, táncot, verset vagy zenét teremteni lehet, sokszor egy egész életen át tartó folyamat során. Így jogosan vetődik fel a kérdés: Ebben a folyamatban mikor válik valaki művésszé? Hol a határ? Mi a mérce? Ezekre a kérdésekre nem találtam meg a választ. Talán nincs is.

A rajzolás öröme egészen kicsi gyerekkoromtól jelen van az életemben. Anyukám még ma is őriz olyan füzeteket, amelyeket 4-5 éves kislányként rajzoltam tele karcsú női alakokkal, kanyargó növényi indákkal, kedves cicákkal. Így kezdődött… És tulajdonképpen így is maradt. Ma is a női alakokban, a lágy ívekben, tekeredő csigavonalakban keresem a SZÉPET. Magvas gondolatokkal „nagyot” mondani sosem akartam. Emberként a világ apró csodái, titkai érdekelnek inkább. Az eszmék helyett az érzések, a káosz helyett a harmónia, a hétköznapi helyett a mágikus.

Vallom, hogy az igazi művészet önmagunk megismerésével, illetve annak igényével kezdődik. Alkotás közben, a lélek legmélyébe történő utazások során árnyaltabb képet kapok magamról. És azzal, hogy megfestem: képet adok magamról/magamból a külvilág számára is. Ez az idézet tökéletesen megfogalmazza:

„Egy festő jobban kiadja magát műveiben, mint egy író…Az író elrejtheti az érzéseit mindenféle trükkökkel, de egy festő ezt nem teheti. A festmény olyan, mint egy csupasz emberi lélek.” (Alan Blackwood)

Kedvenc festőművészeim, stílusirányzataim:

·         szürrealisták (főleg Salvador Dali)

·         impresszionisták és posztimpresszionisták

·         kortárs művészek közül: Karol Bak

·         minden, ami szecessziós (tárgyak, szobrok, képek, épületek stb.)

Technikák, amit használok:

·         akvarell száraz alapra

·         akrillal dolgozok feszített vászonra

A művészetek minden ágához vonzódok. A valóságot sok, egymástól nagyon különböző területről éltem/élem meg: Tanítás (rajz, kémia szakok), táncolás, néptáncoktatás, koreográfiakészítés, versmondás, műsorszerkesztés, rendezés, sportolás és persze festés.

A teljesség igénye nélkül említem meg azoknak a nagyszerű tanároknak, művészeknek a nevét, akiktől rengeteget tanultam a mesterségről és az életről: Takács Zoltán, Tibol László, Országh László, Gera Katalin.

Iskoláim:

·         Táncsics Mihály Gimnázium, Kaposvár

·         Tanítóképző Főiskola Kaposvár (rajz szakkollégium)

·         Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola, Szombathely (rajztanár) – 1995

·         Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola, Szombathely (kémi szakos tanár)- 1999

Kiállításaim:

Az elmúlt években rengeteg kisebb, nagyobb kiállításom volt megyeszerte. Egyéni és csoportos is.

Fontos állomások voltak:

·         2017: Együd Árpád Művelődési Központ, Kaposvár – „Női vonalak”

·         2018: Fonyód, Feng sui Galéria – „Varázsvilágom”

·         2016, 2017, 2018: Rippl- Rónai Fesztivál, Kaposvár (Közös kiállítások Gschwindt Balázs festőművésszel és Tóth György szobrásszal) – „MásKÉP(p)”

·         2019: BogART Fesztivál

·         Közös kiállítások a Pannon Art Line Alkotóművészeti Egyesület tagjaként, más művészekkel

2018-tól a Pannon Art Line Alkotóművészeti Egyesület tagja, majd elnök helyettese lettem.

Hagyományőrzés:

Szívesen tervezek tárgyakra címkéket, borítókat, illusztrációkat. Legutóbb (2019-ben) a Somogy Zenekar cd-borítójára készítettem egy akvarellt. Nagy örömmel tettem, hiszen én is a néptánc és népzene bűvöletében élem az életemet. Hat évig táncoltam Kaposváron a Somogy Táncegyüttesben. 15 évig néptáncot oktattam az Együd Árpád Művészeti Iskolában és a Somogyjádi Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. Ma is táncolok még: a Somogy Táncegyüttes Szenior csoportjában, illetve a Pajtakör nevű amatőr néptánc csoportban.

Munkahelyeim:

·         Illyés Gyula Általános Iskola Somogyjád 2013-ig

·         Kisfaludy Utcai Tagiskola Kaposvár 2013-tól (ma is) – tanárként

Nagy örömömre szolgál, hogy sokan rendelnek tőlem festményeket, mert jól érzik magukat azok színes társaságában a szürke hétköznapokon is. Németországban, Hollandiában, Ausztriában és az Egyesült Államokban is gazdára találtak már több ízben alkotásaim.

A képeimben minden benne van: Én, mint ember, mint NŐ. Nemcsak külsőségekben, hanem a lelki folyamatokban, a belső (spirituális) utazásban is.

Megosztás:

Weboldal mint webszemét

A te weboldalad webszemét?

Sok magyar vállalkozás weboldalának technikai színvonala elég siralmas. Drága ezen oldalakat hirdetni; gyengébb besorolást kapnak, majd kattintásokat is veszítenek.

Részletek »

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »