Céljuk a hagyományőrzés

 

Az 1849-es tavaszi hadjáratról tartottak megemlékező rendezvényt a vasi megyeszékhelyhez tartozó herényi városrészen, 2016. február 6-án.

A rendezvény megálmodója Bezák János, aki hatalmas hazaszeretetével, nagyfokú történelem tudásával, kitartó munkával szervezte meg a programot és tette felejthetetlenné a szombat délutánt.

14 órakor a szombathelyi Klapka György Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 11-es huszártagozatának tagjaival történt koszorúzás a világháborús emlékműnél a Béke téren.

A napsütéses idő ellenére fedett helyen folytatódtak tovább az események. Bezák János elmondta, hogy a Herényiek Házában még nem jártak huszárok, most viszont nagy örömére szolgált, hogy ezeket a daliás katonákat itt köszönthetik, hiszen a huszároknak nagy része volt a tavaszi hadjárat sikerességében. Az isaszegi indulóra vonultak be a terembe a Klapka György Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület és az idelátogató Isaszegi Szent Márton Lovas Hagyományőrző Egyesület huszárai, akikkel gyorsan villáminterjút is készített Bezák úr. A díszes, maguk készített ruhában méltóságteljesen, magabiztos tartással felállt huszárok a lovak és haza szeretetét tekintik szívügyüknek, fontosnak tartják, hogy őrizzék hagyományaikat, s ezeket minél több emberrel megismertessék.

Bezák János is elmondta, hogy azzal a céllal szerette volna megtartani a rendezvényt, hogy felhívja a figyelmet a hagyományőrzők munkájára, illetve, hogy érdeklődőket toborozzanak egy buszos kirándulásra Isaszegre április 6-án, a XXVII. Tavaszi Emlékhadjárat egyik állomására, ahol koszorúzás, felvonulás, kézműves foglalkozások és csatabemutató is lesz.

A teljesen megtelt teremben egy történelmileg hiteles animációs filmet nézhetett meg a közönség, ami remekül bemutatta az 1848-49-es eseményeket és a hazánk szabadságát kivívó dicsőséges tavaszi hadjáratot. A Kőszívű ember fiai című filmből, az isaszegi csata részletét vetítették le, majd képeket nézegethettünk a még február 13-ig megtekinthető kiállításból. A tárlaton eredeti könyvek, másolatok, képeslapok, a csatákat túlélők elbeszélései, írásai, neves művészek alkotásainak képei engednek betekintést a forradalom életébe, a harcok nehézségeibe.

Bezák úr folyamatosan kommentálta a látottakat, hihetetlen odaadással beszélt a 10 hónap alatt felállított fiatal, győztes honvédseregről. Szavai érthetőek, összefüggőek voltak, tudása lenyűgöző. A hallgatóság hamar fel tudta idézni a történelmi tanulmányait, ráadásul új információkkal is gazdagodott mindenki.

A nap fontos meghívottja Fülöp Tibor Zoltán volt, aki 30 éve foglalkozik hagyományőrzéssel, a Tavaszi Emlékhadjáratok megálmodója és szervezője, a Huszárkalandok és a Huszárkonyha című könyvek szerzője, egy roppant emberséges, humoros, hazaszerető férfi.

Barátjával, Kassovitz László mesemondóval, újságíróval mesélt a könyveiről, a kezdetekről, terveiről és az emlékhadjáratok folyamatairól, résztvevőiről.

Fülöp Tibor elmondta: a hagyományőrzés lényege, hogy a régi műveltségre alapozunk, de a jelenből merítünk új ötleteket. Könyveiben rengeteg fénykép található, mert szeretné, ha a hagyományőrzők munkája, arca megmaradna az utókornak.

A műsor végén Tanai Erzsébet népdalénekes hangja töltötte be a Herényiek Házát, majd mindenki együtt énekelte a Boldogasszony Anyánk, régi magyar himnuszt, melyet Németh Tamás és Bánfi Péter tárogatón kísért.

Este lehetőség volt beszélgetni, megismerni a huszárokat, kóstolni a huszárkonyha finomságaiból és emlékezni a magyarság meghatározó történelmi eseményeire.

 

Tóth Marianna írása

 

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »