FELVIDÉKI BARANGOLÁS – KLOTZ MÁRIA BESZÁMOLÓJA

Dévai Nagy Kamilla és növendékei Szencen tartották gitártáborukat

Az előadóművész és a Krónikás Zenede tanulói koncertturnén vettek részt 

 

Dévai Nagy Kamilla Liszt-, Bartók- és Kazinczy Díjas előadóművész, Magyarország Érdemes Művésze életében a 2020-as év még az eddigieknél is emlékezetesebb, ugyanis március 8-án, a Nemzeti Színházban tartotta közel háromórás Életmű-koncertjét. Az 52 éves művészi pályafutását és 70. születésnapját ünneplő énekest 1968-ban, „Nyílik a Rózsa” címmel a Magyar Televízió népdal vetélkedőjén láthatta először a közönség. A 34 nyelven éneklő magyar szólista 1995-ben a Guinness Rekordok Könyvébe került. A világ szinte minden táját bejárta és számos lemeze jelent meg. A már korábban napvilágot látott önálló verseskötete után a koncerttel egy időben jelent meg az Akit az Isten meghagyott című életrajzi könyve. A hosszú karantén időszak után a fellépések is újra beindultak, így a művésznő és iskolájának, a Krónikás Zenedének a növendékei immár 24. alkalommal tartották meg gitártáborukat, idén a felvidéki Szencen, amely egybeesett egy egyhetes turnéval. Dévai Nagy Kamilla és tanítványai számos településen felléptek a környéken és nagysikerű koncerteket adtak.
Dévai Nagy Kamilla és növendékei június 22-28-ig tartották gitártáborukat, melynek helyszíne a Szenci tó partján fekvő Csemadok üdülő volt. Görföl Jenő, a Csemadok Országos Tanácsának titkára és Fekete Márta területi titkár szervezték és biztosították a csoport napi tevékenységét, étkezéseit, fellépéseit. A művésznő és iskolájának, a Krónikás Zenedének a tanulói a környék templomaiban, kápolnáiban lépetek fel, így Vőkön, Jókán, Éberhardon, Gútoron a római katolikus templomokban;Pozsonyban a Prímás-palota Szent László-kápolnájában és Szencen, a tóparti kápolnakertben.

A Krónikás Zenedések tanárnőjükkel minden egyes helyszínen magasztos, legalább egy- másfélórás műsort adtak. Repertoárjukban az istenes-dalok mellett felcsendültek a hazaszeretetről, magyarságról és Trianonról szóló énekek, megzenésített versek és népi dallamok is. A Trianoni Békediktátum 100. évfordulója gyászos emlékére külön hangsúlyt kaptak a Trianoni-dalok, melyeket a növendékek hol szólóban, hol trióban, hol pedig közösen tártak a közönség elé. Dévai Nagy Kamilla előadásában külön ének-blokkban emlékezett meg az elcsatolt területekről. A koncerteket mindig nagy szeretet és érdeklődés fogadta, szinte valamennyi óriási vastapssal zárult. Gútoron, Pozsonyban és Szencen még a Himnusz Szent László királyról című dal is aktualitása miatt bemutatásra került, amely szintén emelte a koncertek magasztosságát. A fellépések zárásaként többnyire a Magyar Himnuszt énekelték közösen a fellépők és az érdeklődők.

A koncert után Dévai Nagy Kamilla dedikálta korábbi verseskötetét, az Életmű-koncertjével egyidőben – március 8-án – megjelent, Akit az Isten meghagyott című könyvének I. részét és CD-it.

Az egyhetes szenci tartózkodás alatt a Krónikás Zenedések gitártáborban vettek részt, amely során tanárnőjüktől számos új dalt, gitárkíséretet, zeneelméletet, beszédtechnikát tanultak. A játék és az éjszakai fürdőzés sem maradt el, sőt még versírásra is sor került. A pozsonyi látogatás során Fekete Márta és Görföl Jenő vezették a csoportot és bemutatták az Óváros nevezetességeit.

A művésznő és mi, a Krónikás Zenede növendékei hálásan köszönjük Fekete Mártának és Görföl Jenőnek a szíves fogadtatást, vendéglátást, szálláshelyünkön a sok-sok beszélgetést, a hatnapos gitártábor alatti öt fellépési lehetőséget, a finom ebédeket, pazar vacsorákat! A lelki feltöltődésünk sem maradt el, hiszen minden nap olyan „áldott” emberekkel találkozhattunk, akik örömmel fogadtak, meghatódva, időnként könnyes szemmel hallgattak bennünket, valamint akiknek boldogan és szívvel-lélekkel árasztottuk a szépet.

A lélekemelően drámai hangversenyeinken szinte minden alkalommal felcsendült krónikás hitvallásunk, az Akkor is légy jó című ének, mely így kezdődik: „Áraszd a szépet, áraszd a jót, / Áraszd a Földre a gyógyító szót, / Legyél, te krónikás az izzó parázs, / Hogy ne tűnjön el az egykori varázs.”

Nagyon reméljük, hogy a gitártáborban és a fellépések során sikerült sok szépet és jót közvetítenünk, és „izzó parázs” lelkünkből átadhattunk egy parányi szeretetet.

A vendéglátóktól ígéretet kaptunk arra, hogy ősszel ismét találkozunk, aminek nagyon örültünk, hiszen valljuk, hogy összetartozunk.

Klotz Mária

Fotók: Agárdy Gábor, Görföl Jenő, Gyuris Petra, K. M.

A Krónikás Zenede megalapítója és tanára: Dévai Nagy Kamilla

A fellépő növendékek: Bencze Erika, Gyuris Petra, Klotz Mária, Kollár Dorina, Kolozsi Kitti Júlia. Léhárt Míra

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »