Interjú Reiman Zoltánnal a hagyományőrzés médiaoldalon

 

Interjú Reiman Zoltánnal

Nagyon sokan megkérdezik tőlem, hogy melyik város a legszebb, és melyiket szeretem. Egyetlen egy város jut eszembe, Miskolc. Miskolcon születtem, ott is nőttem fel. Amikor elkezdtem az írással foglalkozni, nagyon sokat kerestem a városról a Könyvtárakban, és persze az interneten is. Megtaláltam a https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/ oldalt. Kíváncsian léptem be, és megtaláltam a nekem megfelelő információkat. Kíváncsi voltam az írójára, akit Reiman Zoltánnak hívnak. Most egy olyan embert szeretnék bemutatni, aki egy igazi lokálpatrióta. Imádja szülőföldjét, és ezen felül nagyon sokat foglalkozik Miskolc múltjával. A megjelenő meséimben, a tőle kapott információkat használom fel.

–        Korodhoz képest, nagyon sokat foglalkozol Miskolccal. Honnan jött a megszállottság?

–        Mindig lokálpatriótának tartottam magam, de nem Miskolc történelmével, hanem magyar történelemmel foglalkoztam rengeteget. 2015 környékén kezdtem el városom történetét tanulmányozni. De, hogy honnan jött a megszállottság, magam sem tudom. Mindig többet és többet akarok tudni Miskolcról és az itt zajlott eseményekről, történetekről.

–        Hol jelennek meg írásaid?

–        A blog.hu oldalán kezdtem, jelenleg is üzemel az oldalam (miskolciszemelvenyek.blog.hu). A blog.hu-ról az Indexre vagy a blog.hu címlapjára lehet kikerülni, ha jónak találják az írásod a szerkesztők. Nem lehetnek rosszak, hiszen több mint egymillió olvasóm volt az elmúlt években. Egy éve az Észak Magyarországban Múltidéző címmel minden héten jelenik meg egy sorozatom Miskolcról, amely a Borsod Online-ra is kikerül. A DVTK futball meccsein megjelenő kiadványban, a Gólörömben is indult egy sorozatom szeptemberben, Szemelvények a DVTK történetéből címmel. Két héttel ezelőtt pedig egy miskolci lokálpatrióta közösség oldalára írtam első cikkemet (Miskolc utcáin), mely jó fogadtatásban részesült, hiszen közel kilencezer elérést produkált.

–        Melyik a legkedvesebb történeted, amit igazán a szívedbe zártál?

–        Nagyon sok van. Jelenleg a Hámori-tó hercegnője című novellámat tudnám mondani, amely pár hete jelent meg a blogomon.

–        Ha az időben dönteni tudnál, Te melyikben szeretnél élni?

–        Magyarország és Miskolc is talán a boldog békeidőkben fejlődött a legtöbbet. Ez a kiegyezés utáni korszakot jelenti egészen az első világháborúig. Talán ez az időszak, ami a legkevesebb számomra.

–        Mennyi könyvet sikerült már megjelentetned?

–        Az első könyvem (Miskolc a Várad, az Életed!) kilencszáznál, a második (Miskolc mindig várni fog) négyszázharmincnál, a harmadik (100 történelmi érdekesség Miskolcról) hétszáznál, a negyedik (Különleges történetek Miskolc múltjából) 500 példánynál jár, ezek a számok folyamatosan emelkednek. Amint elfogy, nyomtatok belőlük újat. Most januárban a Miskolc mindig várni fog és a 100 történelmi érdekesség Miskolcról című könyveimet kellett újra nyomtatni. (100-100 példányban.) Jó lenne egyszerre ezer darabbal indulni, de anyagi lehetőségeim ezt nem teszik lehetővé. A Miskolc a Várad, az Életed! című könyvem az Országos Széchenyi Könyvtár oldalán is elérhető, ott lassan közelít a 2500-hoz a letöltések száma.

–        Szoktál könyvbemutatókat tartani?

–        Igen, az első két könyvemmel “végig turnéztuk” a várost, azonban a 100 történelmi érdekesség Miskolcról megjelenése idején a pandémia miatt még a bemutatót is el kellett halasztani. Az új könyvemmel pedig egy pesti bemutatót tervezünk, a Covid miatt ezt is halasztani kellett, május 6-án kerül majd megrendezésre. Az Írók Boltjában lesz a helyszíne a bemutatónak, és Müller Péter Sziámival fogjuk bemutatni a kiadványt. Természetesen miskolci bemutatója is volt az új könyvemnek, tavaly decemberben, a Géniusz Könyváruházban Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere mutatta be a könyvet – telt ház előtt.

–        Hol lehet megvenni a könyveidet?

–        A fent említett Géniusz Könyváruházban, az Antikváriumban és természetesen tőlem is megrendelhető.

–        Van most olyan könyv, ami készülőben van?

–        Decemberben jelenik meg az új könyvem, már lektorálás alatt van, illetve egy gyerekeknek szóló kiadvánnyal is készülünk, melyet reményeink szerint az ünnepi könyvhéten fogunk bemutatni.

–        Mit fogsz tenni, ha már mindent megtaláltál Miskolcról?

–        Nem fog eljönni az a pillanat. Miskolc sok titkot rejt és nagyon gazdag a történelme, szinte semmit nem tudok még a városról.

–        Mesélj egy kicsit a családodról. Ők hogyan befolyásolják, vagy segítik a munkádat?

–        Támogatásuk nélkülözhetetlen, hiszen ennyi munkát csak pontos időbeosztással lehet elvégezni. A fentiek mellett ugyanis három műszakban dolgozom. Két gyönyörű gyermekünk van, júniusra várjuk a harmadik babát, úgyhogy a teendők csak szaporodnak otthon, de a feleségem megértő és nagyon büszke rám. Amúgy az otthoni teendőkből is kiveszem a részem, sokszor én főzök, a gyermekekkel is próbálok sokat foglalkozni.

Köszönöm az interjút, és kívánom Neked, hogy soha ne fogy ki az ötletekből, és Miskolc múltjából sem.

Bubrik Zseraldina

 

Megosztás:

Weboldal mint webszemét

A te weboldalad webszemét?

Sok magyar vállalkozás weboldalának technikai színvonala elég siralmas. Drága ezen oldalakat hirdetni; gyengébb besorolást kapnak, majd kattintásokat is veszítenek.

Részletek »

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »