Józsefné Antal bemutatkozik a hagyományőrző média oldalon

 

AJné Lekka Erzsébet egy Szabolcs-Szatmár megyei kis faluban Szakolyban 1954-ben születtem 4 testvéremmel együtt. Édesanyâm báránybörből lajbit, ködmönt kucsmát készitett, az erről levágott gyapjúból sálat, pulóvereket kötött. Gyakran segitettünk neki:gyapjúmosás, gyapjú fésülés, (kártolás), gyapjú fonal készítés (rokkán, guzsalyon). Ő géppel kötött és mi gyakran megkötöttük kézzel a pulóverek újjára, derekára a “passz”részt. Gyakran, csak mert szép horgolás mintát láttunk az újságban meghorgoltunk a kis teritőket nippek alá. Innen indult a kézimunka szeretete. Később 8 évig néptánctoltam és tetszettek a népviseletek, himzések. Első kalocsai mintával hímzette kötényemet 8.osztályos koromban, az igazgató bácsi által rajzolva hímeztem. Ha volt időm valamit mindig kézimunkáztam, kötöttem, horgoltam, hímeztem, gyönyörködtem a munkâimban. Utána néztem a kézimunkák eredetének, színezésének. Szerettem a szép horgolásokat készíteni, de ugyanúgy bármelyik tájjellgű kézimunkát. Így a beregi keresztszemes, a matyó, a kalocsai, buzsáki, kalotaszegi írâsos, sióagárdi kézimunkákat hímezni. Készitettem ruhát, vállkendőt, kötényt, fésű/kefe,-nyùjtófatartót, párnahuzatot.
A menyasszonyi ruhámat kalocsai himzéssel (rövid akkori divat szerint) 1976-ban készitettem.
1996-ban újra kalocsai mintával hosszú menyasszonyi ruhát hímeztem, amit zsűriztettem.
A munkahelyemen is kamatoztattam a kézimunkákban való jártasságomat amikor egy pszihiátriai otthonban osztályvezető ápoló voltam. A betegek foglalkoztatását fontosnak tartva kézimunka csoportot alapitottam ahol az intézet szobáinak díszítése volt a fő cél. Az általuk szőtt anyagra kézimunkáztunk szobánként azonos mintájú asztali futót, éjjeliszekrény teritőt, díszpárna huzatot, ablakra drapériát, minden szobába más tájét. Itt néptáncot is tanitottam, amihez a fellépő ruhát, -kékfestő anyagból szoknyát, és fehér puffos újjú blúzt piros szalaggal- tervezésem szerint varrni tudó betegekkel készítettük. Az irodalmi színpad tagoknak bordó ruhât varrtunk, amire a kézimunka csoportba gallèrt horgoltunk.
1995-től otthoni szakápolást végeztem 23 településen (18 évig) ahol a sárrèti, a hortobágyi, beregi és a tiszatáji kézimunkákat csodálhattam meg eredeti helyükön.
2013-ban nyugdijas lettem 40 év ápoló munka után, s több szabadidőm lett, amit kézimunka készítésre forditottam. 2016-ban meghirdették az Orvos-egészségügyi Dolgozók Nemzetközi Művészeti Kiállitását ami abban az évben New Yorkban volt megrendezve a Magyar Főkonzulátuson 68 kiállitóval 30 napig amire kézimunkákat elvittem, hogy más is gyönyörködhessen benne. Ez a kiállitás 2 èvente kerűl megrendezésre, igy 2018-ban Zágrábban 94 kiállítóval sok országból vettünk részt, ami nagy élmény.
Rendszeresen járok kézműves vásárra ahol kiállitok elsősorban, inkább megrendelést veszek fel, ha nem azonnal kell a kézimunka. Igyekszek himzett ruhákat viselni ünnepekben.
Hogy tökéletesítsem tudásomat 2019-ben elkezdtem a kézi és gépi hímző OKJ szakot, amit 2022 november 08.-án sikeresen elvégeztem.
Szeretem kézimunkâzással tölteni az időmet, mert megnyugtat gyönyörködtet, s másoknak is örömet szerzek vele.

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »