Kisvárdai Huszár Bandérium bemutatkozik a hagyományőrző oldalon

Kisvárdai Huszár Bandérium

Történetünket így indíthatjuk: A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán, Krisztián Csaba és Koszta Zoltán által született meg a gondolat, miszerint a már jól működő baráti, lovas hétvégéinket komolyabb szintre kellene tornázni. Azt vettük észre, hogy hosszabb-rövidebb lovas túráink közben a beszélgetés egyre jobban e téma körül forog. Előtte is vonzott minket a katonai hagyományőrzés világa, de így elérkezettnek láttuk, hogy ezt egy határozott lépéssel valóra is váltsuk. Nem sokat kellett noszogatni a lovas cimborákat hogy az ügy mellé álljanak. s ezt a lelkesedést csak erősítette az az elhatározás, hogy az 1848-as Huszárság méltó módon való képviselete legyen elsődleges feladatunk. Be kell vallani ugyan, hogy a kezdeti fellángolást a hivatali papírmunkák,s a sorozatos visszautasítás erősen megkurtította, de a bejegyzés megvalósulása végül megerősített minket vállalásunkban. Ennek eredményeképp 2017 márciusától jogerősen bejegyzett egyesületként tudunk működni. Településünk a jelenlegi határainkat figyelembe véve az ország észak-keleti csücskében található, s a határvédelem fontossága miatt esett választásunk a korábban fennállt Huszárezredek közül a 11. Székely Határőr Huszár ezredre, annak egyenruháját felöltve teljesítünk hagyományőrző szolgálatot. Mivel a megyében már működik egy ugyanezen alakulat formájára alapított Huszár Bandérium, név szerint a Beregi Határőr Huszár Bandérium, a közösen végezhető feladatok teljes formai egységben jeleníthetik meg az ezred hagyományait. Megalakulásunk óta nagyon sok pozitív hatás ért bennünket, a civil lakosság és a hagyományőrző huszárság felől egyaránt,ami minden alkalommal új energiával tölt fel bennünket. Bízunk abban, hogy e munka kezdeti gyermekbetegségein hamar átverekedjük magunkat,s hasznos tagjai lehetünk egy valódi értékeken nyugvó bajtársi szövetségnek, ezzel járulva hozzá a magyar lovas hagyományok méltó helyre kerüléséhez.

A Kisvárdai Huszár Bandérium Történelmi Hagyományőrző Kulturális Egyesület tagjai Koszta Zoltán h.ő.őrnagy ,egyesületi elnök, a Bandérium Kapitánya Krisztián Csaba h.ő.százados,egyesületi alelnök , Számvevő Révész Csaba h.ő.őrmester,elnökségi tag, Lovassági Szemlélő Dévai László h.ő. huszár, Zászlós Ladányi József h.ő. huszár Ladányiné Nagy Katalin h.ő. dámalovas Liptai Barnabás h.ő. huszár Mózes Dávid h.ő. huszár Bulitka László h.ő. huszár Kaczur Gábor h.ő. huszár

„A huszár egy gyönyörű virágszál, mely az elhunyt magyar hősök sírjából kelt ki. Ha akarjuk ismerni, milyen volt a szittya faj, a deli huszárokon legeltessük szemeinket. Ha csúnya is, szép a huszár, mint a rózsa. Ha kicsiny is, erős, mint a tölgy dereka.” /Szemere Bertalan: A Huszár/ A „KISVÁRDAI HUSZÁR BANDÉRIUM” TÖRTÉNELMI HAGYOMÁNYÖRZŐ KULTURÁLIS EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA Preambulum Mi , akik 2016. július 4.-én szabad akaratunktól vezérelve, önkéntes elhatározásunkból létrehoztuk a Kisvárdai Huszár Bandériumot, s hogy jóban s rosszban együtt maradjunk a Kisvárdai Huszár Bandérium zászlaja alatt, közösen elhatározzuk, hogy megalkotjuk autonóm civil szervezetünk törvényes működésének lehetőségeit. Céljaink a Huszár hagyományokra és életmódra épülő nevelés, oktatás, képességfejlesztés, kulturális tevékenység, kulturális örökség megóvása, hagyományápolás, a lósport, lovasturizmus oktatása és népszerűsítése. A nevelés, oktatás, képességfejlesztés terén: a modern világban is tipikusan magyar eredetű hajdani fegyvernemként közismert huszárság, s ezen belül is a hajdani 11.számú Székely Határőr Huszárezred hagyományainak megfelelően a tagok és a 12 éven felüli érdeklődő személyek minőségi lótenyésztéssel kapcsolatos szakmai tudásának fejlesztése, a hajdani huszárképességek fejlesztése, ezek folytonos oktatása , ezekre való nevelés az országos és helyi, valamint Európai Unióhoz tartozó tagállamok, illetve Erdély területén a huszárrendezvényeken. Az Ember és a Ló hagyományos kapcsolatának bemutatása az ez irányú – különösen huszár-ismeretek terjesztése, bővítése útján. A kulturális tevékenység körében: a huszár és egyéb lovas hagyományok kutatásán, nyilvánosság előtti megjelenítésén keresztül bemutatja a Huszárok kulturális és történelmi hagyományait hazai és nemzetközi szinten. A kulturális örökség megóvása körében: saját kiadványain keresztül, a lovas hagyományokkal kapcsolatos tárgyak gyűjtésével, készítésével és forgalmazásával, valamint a még élő hajdani huszárokkal és leszármazottaikkal való kapcsolattartás útján igyekszik bekapcsolni az egyetemes magyarságot a Haza értékmegőrző értékteremtő, szellemi és anyagi építkezésébe. A sport (nem munkaviszonyban és polgári jogi jellegű jogviszony keretében megbízás alapján folytatott sporttevékenység!) körében: a lovas sport szolgálata, a lovas turizmus és a szabadidő hasznos eltöltése, az ifjúság rendszeres testedzése útján.

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »