Lakatos Ilona beszélget Zakar Irinával

 

Interjú Zakar Irinával, a Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyával (2010 – 2019), a Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület elnökével (2015 -)
Ще не вмерла Україна, ні слава, ні воля,
Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля!
Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці,
Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці!
Refrén:
Душу й тіло ми положим за нашу свободу,
І покажем, що ми, браття, козацького роду.

(Az állami himnusz, Pavlo Csubinszkij hazafias versének első versszaka, a refrén pedig a második versszak első fele.)

Magyarország fennállása óta mindig különböző nemzetiségek otthona is volt. 13 honos nemzetiség él hazánkban: bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán.
A hagyományápolás, értékőrzés, identitás erősítése még jobban kiteljesedik a közösségekben.
Számos kimagasló programot, rendezvényt láthattunk már, mellyel nemcsak bemutatták kulturális örökségüket, hazájukat, hanem jelentős kapcsolatokat építettek fel más közösségekkel, helyi és globális szinten is.

Zakar Irina 1986 óta él Magyarországon. Idegenvezetőként az ország területén vezet turistacsoportokat magyar, orosz és ukrán nyelven. 2010-ben indult a nemzetiségi önkormányzati választáson a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület jelöltjeként és lett a Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és 2019-ig töltötte be ezt a tisztséget. 2015-től a Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület elnöke.

Kedves Irina!
Szeretettel köszöntelek. Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak.

Hogyan kerültél Magyarországra, milyen tevékenységeket folytatsz?
1984-ben férjhez mentem a Kijevben tanulmányait folytató Zakar Csabához és 1986-ban költöztünk Magyarországra. Magyarországon több településen éltem, a költözések miatt több munkahelyem volt. Legjobban az idegenvezetést szerettem meg, mert ezen keresztül jól megismertem Magyarország történelmét, a magyar kultúrát és az irodalmat. Két felnőtt gyermekem van, akik már kirepültek családi fészekből és saját útjukat járják.

Mekkora az ukrán közösség, milyen célkitűzései voltak és melyeket sikerült már megvalósítani az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatnak?

Észrevettem, hogy hiába szomszédos államok Ukrajna és Magyarország, az emberek nagyon keveset tudnak a szomszéd állam kultúrájáról. Veszprémben elég sok, magát ukrán nemzetiséginek valló személy élt, ami lehetőséget teremtett az ukrán nemzetiségi önkormányzat megalakítására. A Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnökeként lehetőségem nyílt bemutatni az ukrán hagyományokat. Nívós rendezvényeket tartottunk az Ukrán Nemzetiségi Napok alkalmával, ahol bemutattuk a népviseletet, ukrán festőművészek alkotásaiból rendeztünk kiállításokat, ukrán zeneszerzők műveit. Magyarországon élő zenészek közreműködésével tartottunk koncerteket.

Ukrán Nemzetiségi Nap Veszprémben

Sikerült megszervezni a világhírű kijevi Virsky Állami Népi Tánc Együttes és a kanadai Barvinok Népi Tánc Együttes fellépését az AGORA VKK-ban.

Virsky – Ukrán Állami Népi Együttes

A Barvinok Együttes másodszor is Veszprémbe látogatott és a Veszprémi Vigasságok rendezvény keretein belül a Polgármesteri Hivatal előtt felállított szabadtéri színpadon szerepelt. Az Adventi rendezvénysorozat keretein belül nagy sikerrel lépett fel a lvovi LeonVoci tenor-kvartett, akik ukrán hagyományos és nemzetközi, világhírű karácsonyi énekeket adtak elő.

lvovi a LeonVoci tenor-kvartett

2015-ben megalakult a Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület, amely aktívan részt vesz a város civil rendezvényein. Az egyesülethez csatlakoztak olyan ukránok, akiknek a településein nem működik nemzetiségi önkormányzat, mint pl. a PTAH Mozgásszínház tagjai, Badacsonyból.

Ljubov Vaszilivna Nepop, Ukrajna Magyarországi Nagykövetével

Aktív társadalmi életet élsz, több helyi egyesültnek vagy a tagja. Beszélnél erről?
Az előzőekben már említett Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesületen kívül tagja vagyok a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesületnek, amelynek a tevékenysége nagyon közel áll hozzám. Tagja vagyok a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubjának és a MUKE Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesületnek .

A 2014 es ukrajnai események hogyan érintettek magánemberként és közéleti szereplőként?
Fájdalmasan éltem meg az eseményeket. A háború velejárója a halál, a csonkítás, az éhség, nincstelenség, hajléktalanság és árvaság. Csatlakoztunk az önkéntesek csoportjához, ruhát, tartós élelmiszert, pénzt gyűjtöttünk, amit kijuttatunk a frontra, a „szürke”-zónába, árvaházakba és katonai kórházakba.

Segély a „szürke” – zónába

Az Ukrán Egyház Magyarországon szentmiséin, mindig imádkozunk Ukrajna békéjéért és felvirágzásáért. Az Ukrán Országos Önkormányzattal és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesülettel több tábort szerveztünk a Velencei tónál ukrán hadiárvák részére. Támogattuk a magyarországi rehabilitáción lévő ukrán hadi sebesülteket.

Számos rendezvényen láthatunk, ahol szép hímzésű ruhákban veszel részt. A hagyományőrzés mit jelent számodra? Az ukrán nemzetiség kultúráját miként sikerül bemutatni?

A népviseletet, a hagyományos visivánkát a nemzet kódjának lehet nevezni. Szép és praktikus ez a viselet. Ezeket a visivánkákat az ukrán barátaim hímezték nekem és mindig nagy örömmel veszem fel őket. Az ukrán népviselet kiállítását nagy érdeklődés fogadta az Óváros téren. Sokan érdeklődtek és kértek hímzés mintákat, és többen vásárolni is akartak, de erre nem volt lehetőség az egyedi, személyes kiállítási darabok miatt.

Visivanka kiállítás (Veszprém, Óváros tér)

Hogyan valósul meg Magyarországon az ukrán hagyományőrzés, milyen a kapcsolat a magyar közösségekkel, vannak közös programok?

Három alkalommal szerveztünk látogatást Ukrajnába, amin az ukrán nemzetiség képviselőin kívül részt vettek magyar barátaink is, akiknek annyira megtetszett Ukrajna, hogy már önállóan is tervezik az ukrajnai kirándulásokat, amelynek a szervezésben kérik a segítségemet. A nemzeti és egyházi ünnepeinkhez kapcsolódóan bemutatjuk a hagyományokat. Ez év elején az AGÓRÁ-ban megrendezett Gasztroszínház bemutatón a hagyományos böjti ételek, mint pl. édes és sós varenyiki és uzvár (aszalt gyümölcslé) készítését mutattuk be és a közönségnek lehetősége nyílt a kóstolásra is.

Édes és sós varenyiki és uzvar kóstoló

Milyen kapcsolatok, együttműködések jöttek létre más nemzetiségekkel, más országban lévő ukrán szervezetekkel?

Nagyon jó kapcsolatot építettünk ki a cseh, a lengyel, a szlovén és a spanyol ukrán diaszpóra szervezetivel és természetesen számos ukrajnai civil szervezettel. Két nagy projektet tervezett az ukrán diaszpóra erre az évben. Az egyik Magyarország, a magyar kultúra és a magyarországi ukránok életének a bemutatása lett volna Kijevben a kijevi Ukrán Állami Irodalmi Múzeumban, de sajnos ez a koronavírus miatt elmaradt. Sikerült csatlakoznunk a Szlovén Ukrán Fesztiválhoz, ahol Jákói Bernadett a Dnipro OUKE-t képviselve különdíjat nyert ukrán népdal előadásáért. Jó kapcsolatot ápolunk a helyi lengyel és örmény nemzetiséggel. Közösen tartottunk már több gasztronómiai bemutatót is.

Spanyol, kijevi, veszprémi, budapesti ukránok Ukrán Fesztiválon (Barcelona)

Az elmúlt időszakban szinte csak online módon valósultak meg programok, nálatok is volt ilyen esemény?

Az előzőekben már említett szlovéniai Ukrán Fesztivál online valósult meg és a járvány miatti korlátozások következtében az Ukrán Egyház Magyarországon szentmiséi is online került megtartásra. Az Országos Ukrán Önkormányzat húsvéti ünnepi étel készítése versenyt szervezett, ahol az elkészült ételek receptjeit, fotóit értékelték.

Tevékenységed elismeréséül több díjat is kaptál, bemutatnád ezeket olvasóinknak?

Tarasz Sevcsenko születésének 200. évfordulóján tartott megemlékezésen emlékérmet kaptam az ukrán közösség érdekében végzett társadalmi munkámért az Ukrán Világkongresszus elnökétől 2013-ban.
Oklevelet kaptam az Európai Ukrán Kongresszus elnökétől az önkéntes munkámért 2017-ben.
„Erős lélek” emlékérmet kaptam az Ukrajnai Önkéntesek Szövetségtől 2017-ben.
Emléklapot kaptam a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubjától aktív társadalmi munkámért, valamint megkaptam a VENŐKE egyesület „Erős nők a Sziklán” kitüntetését is.

Mi lesz a következő rendezvény, program ahol ismét láthatjuk az ukrán kultúra sokszínűségét, kiváló művészeit, alkotóit?

Folytatni szeretnénk az ukrán hagyományok megismertetését a már megkezdett Gasztroszínház bemutató keretein belül. A járvány helyzet miatt nagyon nehéz most bármit is előre tervezni, de szeretnénk megszervezni a hagyományos karácsonyi ételek bemutatóját. Sajnos az EMMI visszavonta az egyesületünk érvényes pályázatát, így más szervezettekkel együttműködve tervezzük ezt a bemutatót.

Köszönöm szépen a beszélgetést.

Lakatos Ilona

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »