Nagykunsági Népművészek Egyesülete bemutatkozik a hagyományőrzés média oldalán

A karcagi székhelyű Nagykunsági Népművészek Egyesületének bemutatása

 

2001 telén egy jótékony célú kiállítás megszervezése kapcsán lettek először összehívva az elszármazott alkotóművészek és a karcagi és nagykunsági népművészettel foglalkozó kézművesek. A legtöbben évtizedek óta tagjai a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesületnek. Az akkori református lelkész Körmendi Lajos karcagi íróhoz irányította a kiállítás szervezőjét. A tőle kapott névsor alapján felkeresett az alkotók, felajánlották kiállítandó tárgyaikat megvásárlásra, a Karcagi Református Nagytemplom felújítása javára. 2002 májusában volt a megnyitója a kiállításnak. Ezen szinte az összes aktív népművész megjelent munkájával.

A kézműveseknek régi vágya volt egy nagykunsági egyesület létrehozása, érdekképviseletet, piaci lehetőségeket, kiállításokat remélve. Így a kiállítást követően 2003-ban (éppen 20 éve) megalakult a Nagykunsági Népművészek Egyesülete, mely Jász-Nagykun-Szolnok Megyén belül szerette volna a Nagykunsági kézműves néphagyományokra fölhívni a figyelmet. Így már nem csak egyen- egyenként, hanem  közösségként is megjelenhetünk hagyományőrző rendezvényeken, kiállításokon, népművészeti vásárokban.

Egyesületünkben országosan ismert tiszafüredi fazekasok és bőrműves házaspár, karcagi és kunhegyesi fafaragók, vesszőfonó, tüzikovács (díszműkovács), valamint karcagi csipkeverők; berekfürdői, karcagi, túrkevei kunhímzők; karcagi cserépkályhás, kéziszövő, mézeskalácsos képviseli a fő kézműves ágakat. Kiállításokon szakáganként és egyesületként is sok helyen részt vettünk az ország több pontján. Rendszeresen zsűriztetnek tagjaink, Gránátalma-díjasok, Király Zsiga díjasok és népművészet mesterei is vannak közöttünk. Tagjaink közül a csipkeverést a hungarikumok közé fölterjesztők között volt, a nagykunsági csipkeverésről könyvet is író Fejesné Koppány Gabriella.

2018-ban új vezetőség került az egyesület élére. Kunkapu faragó tábor, Kunkapu vándorkiállítás és könyv; kunhímzés kiállítások és könyvek megjelenése az elmúlt öt év termése, melyet Dr. S Kovács Ilona etnográfus, új egyesületi elnökünk vezetésével valósítottunk meg. Valamint 2019-ben egyesületünk, a Nagykunsági Népművészek Egyesülete részt vett a ,,Nagykunsági gyapjúhímzés élő hagyományának” – azaz a kunhímzésnek a Szellemi Kulturális Örökségek közé való felterjesztésében.

Egyesületünk fafaragóinak munkái és kunkapui láthatók Karcagon, Kunhegyesen, Kisújszálláson és Szankon a Kiskun emlékhelyen; kunhímzőink pedig a többszáz éves kunhímzéses párnavégek eredeti mintái alapján hímeznek. Kunhímzések megtekinthetők és vásárolhatók a karcagi Kunhímző Szoba Galériában.

Elérhetőségek:

Facebook/Nagykunság Alkotóművészei (T:0630/280-5373);karcaginepmuvesz@gmail.com

Facebook/ Táncoló Tulipán Kunhímző csoport; karcagikunhimzes@gmail.com

Kunhímző Szoba Galéria-Karcag T:0659/313-674; 0630/280-5373

 

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »