Perjés Zsuzsanna tojáspatkoló bemutatja a mesterségét

2014. április 08.netfolk

zsp3.jpg

A tojáspatkolás számomra a természet csodája s mesterségbeli bravúr egyszerre, mert hát hogyan is lehet megpatkolni egy törékeny tojáshéjat! Persze, láttam már „ élőben”, és tudom, hogy szemfényvesztés nincs benne, de van kitartás, elkötelezett gyakorlás és persze tehetség, mégis sok kérdeznivalóm van Perjés Zsuzsanna tojáspatkolótól.

 

 

-A tojáspatkolás kemény munka, sok kitartást igényel, persze aki szereti, amit csinál, az szívesen fut neki újra és újra- avat be a mesterségbe Zsuzsanna. -A patkolókovácsokhoz fűződik, a patkolt tojásokkal bizonyították régen és ma is, hogy erős kezükkel nemcsak a patkókat, szerszámokat, használati eszközöket vagy akár fegyvereket tudnak kialakítani, hanem olyan rendkívül puha és törékeny felületet is képesek megmunkálni, mint a tojás héja.

-Hogyan készül, mi a patkolás menete?

-A kifújt tojásra, kicsi fémdíszeket szegelnek fel, melyek rendszerint patkó alakúak, de gyakorlatilag bármi lehet a díszítés. Népszerűek például a sarkantyúk, abroncsok is. A művelet rendkívüli precízséget és koncentrációt igényel. Ez is a „magyar virtus”része!

Mára a patkolókovácsok száma is megcsappant, kevesen vagyunk. Maga a tojáspatkolás különlegessége miatt a vásári mutatványok részévé vált.

 zsp1.jpg

zsp2.jpg

-Hányan foglakoznak tojáspatkolással?

-Alig néhányan vagyunk.

– Mennyire ősi ez a technika?

– Az 1800 évekre datálhatóak az első patkolt tojások.

– Hogyan került az Ön életébe a tojáspatkolás?

– Gyerekkorom óta minden érdekel, amihez ügyes kéz, türelem kell. Sok mindennel foglalkozom, még felsorolni is nehéz lenne mindent. Az ötvösmesterség gyerekkori álmom volt, de megfelelő anyagi lehetőség híján ez sokáig elérhetetlen maradt a számomra. Azért számos más művészeti ággal megismerkedtem, kitanultam és műveltem. A népművészethez már az első szakmámmal kapcsolódtam, mert az a fazekasság, Békéscsabán végeztem. Később belekóstoltam az ikonfestésbe, a fafaragásba, a bútorfestésbe és restaurálásba, még kiállításaim is voltak. Megtanultam tűzzománc technikával ékszereket készíteni. A tűzzománc némileg hasonló az ötvösök technikájához, úgyhogy végre gyerekkori álmom közelébe kerültem. Mivel különböző korokhoz kapcsolódó ékszereket készítettünk, a technika elsajátítása mellett a történelmi korszakokkal is alaposan megismerkedhettem. Nagyon élveztem, de anyagi okok miatt mégis váltanom kellett.

– Hogy jutott eszébe, hogy tojást patkoljon?

– Vonzódom a fémekhez, de nem lehettem ötvös. Ezért öröké bolyong bennem a „fém szerelem”. Egy esős nap elkezdtem az internetről áttört tojások készítését tanulni, de rájöttem, hogy azt elég sokan is művelik, meg éreztem, hogy nekem valami más is kell! Hallottam már a tojáspatkolásról, és tudtam, hogy a patkolók kevesen vannak. Ekkor elkezdtem utánajárni, hogy miből áll a tojáspatkolás. Tetszett, hogy kell hozzá tojás, de fém is, s hogy végre az ötvösség közelébe kerülhetek! Elutaztam a mesteremhez Kiss Kálmánhoz, s   meg is tanultam tőle patkolni.

– Nem tipikus női terület a tojáspatkolás.

– Nem, de azért akadnak nők rajtam kívül is. Ötről van tudomásom rajtam kívül, egyikük a tanítványom.

– Kialakult-e saját stílusa?

– Igen, mi tojáspatkolók felismerjük egymás műveit, az enyém is jellemző rám!

– Melyik munkájára a legbüszkébb?

-Külföldön szerte a világon vannak már tojásaim, ez nagyon jó érzés. Mindig arra a munkámra vagyok a legbüszkébb, amin éppen dolgozom, de azért vannak örök kedvenceim.

– Hogyan szerzi be a tojásokat?

-Keresgetem, s gyűjtöm is őket! Patkoltam már strucc, emu, galamb, pulyka,fácán,fürj , vadkacsa tojást is.

– A patkón kívül milyen motívummal díszítik a tojást?

-Nem csak patkóval ékesítjük ám a tojásokat! Általában jellegzetes kovács szerszámokat tesznek rá, de én más érdekes tárgyakkal is próbálkozom. Hogy a tojáspatkolás ne csak a húsvétra korlátozódjon, olyan nem szezonhoz kötött patkolással látom el a tojásokat, hogy azok az év bármely szakaszában ajándékba adhatók. Patkolok ékszertartónak elkészített tojás fabergé tojásokat, csillagjeggyel ellátottakat, mesterségeket szimbolizálókat vagy éppen történelmi alakokat mintázókat.

– Mi kell ehhez leginkább? Nagy kézügyesség, precizitás vagy türelem ?

– Mind a három együtt. Nagyon jó látni, milyen boldog, aki átveszi az elkészült tojást, ez is lelkesít a munka szeretete mellett. Boldogság azzal foglalkozni, amit szeret az ember.

-Hogyan látja a népművészet helyzetét mai világunkban?

– Optimista vagyok, mert úgy tapasztalom, hogy az emberek igenis érdeklődnek a népművészet iránt. Bár a tojáspatkolás egyenlőre nem szerepel a Hungarikumok listáján azért számomra az, mert tudtommal magyar találmány, amely él, s bízom benne, hogy míg a világ világ, fennmarad.

Mesterem ars poétikáját a tojáspatkolásról és is teljes szívemmel vallom: Mint sok érdekes és világhírű dolog, amire büszkék lehetünk, ez a találmány is csak a miénk, magyaroké.
Máshol a világban nem művelik, csak a nagy Magyarország területén a magyar ajkú emberek. Ezért a tojáspatkolás bizony hungarikum!

 

 

 

Tánczos Erzsébet

 

Az első kép forrása: promenad.hu

A többi fotó Perjés Zsuzsanna saját fényképe, a szerző engedélyével szerepel.

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »