Platthy kastély

 

A bánhorváti Platthy kastély, a második Széphalom

 

 

A Bükk közelsége, a Bánvölgye, a táj mesébe illő szépsége, a kultúrtörténeti emlékek, a műemlékek teszik Bánhorvátit különlegessé. A Bán-patakon túl, a domb elé építve áll a 12 holdas ősi parkban a gyönyörű barokk Platthy kastély, ami egykoron jeles írók találkozóhelyéül szolgált, ezért nevezték el második Széphalomnak.

Bánhorváti – eredetileg Bánfalva – első nevezetes családja az olasz gyökerű Báriuscsalád volt. Platthy Imre feljegyzése szerint az 1500-as években állt itt egy kúria, a bánfalvi Bárius László kúriája. A jelenlegi 1752-ben kialakított kastélyt a Platthycsalád építtette. A család megfordított címerét, egy szarvascsillagot, ott találjuk a bejárat fölött. Alatta látható a Platthyés a Szirmaycsalád közös címerén a következő felirat:”Emer Platthy . de N. Palu – gya iDivék Anna de Szirma erexerunt 1752”, vagyis: „A palugyai nemzetségből származó Platthy Imre és Szirmay Anna emelték 1752.”

A kastély egyemeletes 1+1+3+1+1 tengelyes, négyzetes alapú, saroktornyos épület. Az ablakokat barokk vasrács védi és díszíti. A főhomlokzat felől kétszintes, míg hátulról nézve egyszintes, mivel domboldalra épült. A később épített ispánlakások, egyéb toldalékok szintén egyszintesek. Középrizalit található a kastély oromzatán. A hangulatos, belső udvart pilléres, kosáríves tornác öleli körbe, ami az idelátogatók kedvenc pihenőhelye.

A kastély érdekességei közé tartozik, hogy a Szent-György vonalon helyezkedik el. Mit is jelent ez? Az ezotéria szerint a bolygót úgynevezett Szent György-vonalak hálózzák be, melyek mentén gyógyító energiák összpontosulnak. A látogatók tehát energiával is feltöltődnek testileg, lelkileg. A kastély másik érdekessége, az öles vastagságú, középső főfalban a pincétől a padlásig vezető rejtett falilépcső.

A gondozott parkrészben különleges fák állhattak valamikor. A száz év előtti időkből ma már csak egy hatalmas, öreg akácfában, két óriás krisztustövis-fában, és a vadgesztenyefában gyönyörködhetünk. Ez utóbbit Jókai fájának is nevezik, mert a szájhagyomány szerint „a nagy mesemondó” alatta pihente ki az utazás fáradalmait.

A kúria ma már magánkézben van, ám sok-sok kulturális eseménynek ad helyet. Koncerteken, kiállításokon vehetnek részt az érdeklődők, miközben gyönyörködhetnek a csodásan berendezett szobabelsőkben, a korabeli bútorokban.

Ismertek a kastély irodalomtörténeti vonatkozásai. A magyar múltból négy Kazinczy-név ragyog: Kazinczy Péter, Kazinczy Ferenc, Kazinczy Lajos és Kazinczy Gábor. A család negyedik nevezetes tagja, Kazinczy Gábor, író, politikus, Ferenc unokaöccse. Tizennégy évig, 1850-től 1864.ig volt a kastély lakója, és neki köszönhetően Bánfalva gyakran volt jeles írók találkozóhelye, irodalmi alközpontként működött. Gyakran meglátogatta itt az írót Tompa Mihály, Arany János, Lévay József, Toldy Ferenc. A gesztenyefa árnyékában szinte érezzük nagyjaink szellemét, akik az irodalom, a nyelvészet vagy a politika parázs vitája után a fa árnyékában hűsöltek.

Miközben csodáljuk a százéves fákat, hallgatjuk a madarak csicsergését a végtelen nyugalom, a természet szépsége megérint. Megismerjük érdekes és értékes múltunkat, miként Tompa Mihály fogalmaz:

„A boldogságra kevés csak a jelen,

                                    A múlton épül az, az emlékezeten:

                                    Örömeinkre színt, s derűt titkon az ád,

                                    Mint a gyök adja a virág színét, szagát.” 

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »