Szikla Alap a Művészetért Egyesület bemutatkozik a hagyományőrző oldalon

Az Egyesületünk három éve alakult Fonyódon- a Szikla Alap a Művészetért Egyesület –  célja, tenni a művészet reménytelen vergődése ellen, hogy az emberi kultúra szakrális forrásokból táplálkozva, ismét méltó helyére kerüljön. Az igazi művészet soha nem öncélú, mert akarva, nem akarva ebbe kapaszkodik a mindennapok szürkeségében kifáradt, szépségre szomjazó, az élet értelmét sokszor hiába kereső ember. A művészet szándékoltság nélkül, mégis meggyőzően bizonyítja, hogy a művészetnek nemcsak múltja van, hanem jövője is, nemcsak műemlékeink vannak, hanem mai élményeink és alkotásaink is. A fiatalok jogos önérzete igényli, hogy a szépbe vetett hitüket és meggyőződésüket ne tekintsék ósdi holminak vagy régmúlt divatnak. Ezt az igényt szeretnénk visszahozni az emberi szívekbe.
Ennek érdekében az Egyesület:

– kulturális, határok nélküli diplomáciai missziót vállal, mert hiszi, hogy a kultúra egy ország hatékony nagykövete lehet (magyar művészek külföldi kiállításhoz segítése, kint tartózkodásuk, utazásuk támogatása),

– a külföldön élő magyar művészek, valamint az Európában élő művészek összetartásának megerősítése, közös projektek létrehozása (közös alkotótábor, fesztivál, kiállítás szervezése, hogy bemutassuk a különböző országokból származó, az adott kultúrából merítő művészek munkáinak kulturális gazdagságát, sokszínűségét),

– kulturális életet színesíti a közönség ízlésformálására irányuló kezdeményezésekkel (kerekasztal beszélgetések, ismeretterjesztő előadások, kiállítások rendezése, cikkek, tanulmányok publikálása stb.),

– fontos szerepet vállal a pályakezdő fiatalok, a hátrányos helyzetben lévő művészek, a fogyatékkal élő művészek támogatásában (ösztöndíj, munka biztosítása karitatív célra, bemutatkozási lehetőség),

– művészettel kapcsolatos rendezvényeket szervez hagyományteremtő szándékkal (alkotótábor, művész utca fesztivál, rendhagyó kiállítások szervezése különleges térben, tűzfalfestés a városban, ezáltal új arculat kialakítása a tereken).

Mozgalmas három év van előttünk!

1956 emlékére kiírt pályázatunk melynek célja, hogy azt az örökséget átadjuk festményeken keresztül a mai ifjúságnak, amit a jövőjüket vesztett fiatalok hagytak ránk, megvalósulhatott.

A tíz festményből álló tárlatot, amit három festőművész készített el – Makray János, Joó Attila, Milan Gergi – a nagykanizsai Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Boldog Donáti Celesztina Óvoda diákjainak lett adományozva.

Célunk az volt, hogy ez a kiállítás erőt adjon a mai ifjúságnak mindennapi küzdelmeikben, kudarcaik és remélhetőleg egyre több sikerük, boldogító örömük megélésében.

Az Első Világháborús eseményeket feldolgozó, 8 db festményből álló tárlatunkat, amit Egyesületünk a Fonyódi Mátyás Király Gimnáziumnak ajándékozott, művészkörünk négy tagja, Makray János, Milan Gergi, Lantos József és Joó Attila készítette.

A NEA pályázat segítségével egy kis ízelítőt kaphattunk abból, hogy milyen is igazából Erdély, s milyen nagyszerűek az ott élő emberek.
Egy jó kiállítás nyomot hagy a tárlatlátogató lelkében, de ez a Farkaslaki, kiállítás nyomot hagyott a mi lelkünkben is. Maradandó élményekkel tértünk haza.
A Farkaslaki közösségi házban tartott kiállításon bemutatásra kerülő 17 kép két alkotó munkája, melyeknek témáit a tájkép mellett leginkább a portréfestés adja, ahol a belső tartalmak és érzések kifejezése is helyet kapnak.
Ha Erdély nevét halljuk, a történelmi Magyarország egy rendkívül gyönyörű vidéke jut eszünkbe. De Erdély nemcsak ezt jelenti, hanem a rengeteg ott élő magyart, akik még ennyi idő elteltével is őrzik a saját kultúrájukat. Ezt most megtapasztaltuk.
Hisszük, hogy szükség van az ilyen kiállításokra, mert számos dolog végiggondolására ösztönözhet bennünket.

CSATLAKOZZ HOZZÁNK, hogy ecsetjeinkkel, ceruzáinkkal mi is TEGYÜNK A SZEGÉNYSÉG ELLEN! – című felhívásunk nyár végén került kiírásra.
Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne a hova születés határozza meg egy gyermek sorsát, hanem a tehetség, a kitartás, a szorgalom és nem utolsó sorban az akarat, amely bennük lakozik!
Az első lépést megtettük, aki segíteni szeretne, a képek megvásárlásával megteheti, hogy a szegénység szubkultúrájában nevelkedett gyermekek kulturális és szocializációs törésvonalai megszűnhessenek! Mert minden gyermekben van valami, amiben megerősíthetjük, és valamilyen élményt köthetünk a képességeihez!

A 11 képzőművész által térítésmentesen felajánlott 20 , igényes műalkotás ezúttal a mélyszegénységben élő családokat segítik, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fonyódi csoportjának közreműködésével.

Festményt és grafikát felajánló művészek: Joó Attila, Kackstädterné Csáki Krisztina, Ódor Bendegúz, Varga Ágnes, Czuczainé Szücs Andrea, Islik Katalin, Maksa Benedek, Sipos (S) Gyula, Nyáry Anett, Sági Cintia, Bojtor Marcsi.

.

 

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »