Téczely Krisztián bemutatkozik a hagyományőrző média oldalon

 

Téczely Krisztián vagyok Zalakomári lakos!
2015- óta foglalkozom neccek készítésével, 2018-óta rendszeresen napi iparművészeti zsűri elé viszem őket. Tanító mesterem Vastag Jánosné nagymamám. A családban 1943 óta készülnek neccek kisebb nagyobb kihagyásokkal. 1943-95 között dédnagymamám vastag Jánosné készítette őket.( Sokan Baksa Nanica néniként ismerték.) Dédi számos környékbeli falu asszonyainak készített necceket, többek közt: Zalakomár, Balatonmagyaród, Zalavár…. De nem csak a település lakóin lehetett olykor olykor látni a szebbnél szebb necceket, hanem a tv-ben is, mert Borsfai Zoltánné Eta néni Galamboki képviselő asszony minden alkalommal az ő általa készített neccekben jelent meg az országgyűlésben. Ma sajnos e szép darabokat így kiállításként vagy hagyományőrzők viseletében vagy múzeumi darabként lehetséges megtekinteni. Én nem csak készítésével, hanem gyűjtésével is foglalkozom. Gyűjteményemben több a dédi által készített necc található, és egy Balatonmagyaródi származású necc is, melyet fekete Anikó nagymamája Rózsi néni készített, ezek mellett van csapiról, komárvárosról is egy egy darab neccem. Necceimet viselik, táncegyüttesben, hagyományőrző csoportban, és több családi gyűjteményben.
A gyöngyös necc a “Zalakomár és környéke” elnevezésű csaknem 20-25 település asszonyi fejviselet legszebb darabja. A necc jelenlegi formája egészen a két világháború közötti időktől alakult ki, és még a mai napig is alakul.
A necce “őse” a hátrakötő volt, abból alakult ki a füles necc majd a gyöngyös necc. A necc megmutatta az asszony korát, anyagi és lelki állapotát. A neccet többnyire fejkendő alatt viselték, ez alól csak vasárnap délután vagy bál/lakodalom és más kivételes alkalommal kerültek elő. A bálokban több asszony között versengés alakult ki, (kinek szebb, kinek volt több alsó szoknyája, kinek volt szebb felsőszoknyája) Sajnos a 70-80-as évektől eltűnőben van ez a szép viselet. Sok asszony kivetkőzött, így mára már csupán csak két idős asszony viseli, illetve egy népzenei csoport választotta fellépő ruhájának. Ezek az adatok mondhatom hogy átlagosan minden településen így történt. A neccek alakja díszítése településenként eltérő volt. Zalakomár vagyis az egykori Kiskomárom egy úgynevezett központ volt. Itt viselték a legdíszesebb és a legszebb viseleti darabokat.

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »