Telekné Tóth Ilona gyékényfonó népi iparművész bemutatkozik a hagyományőrző oldalon

– Gyermekkorom óta közel áll hozzám a kézimunka. Mindenféle kézimunkát kipróbáltam,de amióta megismerkedtem a gyékénnyel,azóta mindent abbahagytam és csak egy szerelmem van,a gyékény.Ezt csak az tudja igazán művelni aki szereti ezt a természetes anyagot, úgy az anyagát mint a belőle készült terméket is.
– 2000.-óta foglalkozok a gyékénnyel,mint hobbi,és ha látom,hogy másnak is tetszik ,és még el is tudok adni valamit az külön élmény számomra.
– 2002.-óta vagyok tagja a Napsugaras Népművészeti Egyesületnek. Időközben  a Hagyományok Háza Népművészeti Osztálya zsűrizte munkáimat és az alapján megkaptam a Népi Iparművész címet.
– A fonást és a szövést két 83 éves nénitől tanultam, Balázsné Manci  nénitől és Kiss Lászlóné Marika nénitől a Népművészet mesterétől, akik szívesen tanítottak,jóindulattal segítettek továbbhaladásomban. Nem titkolták a szakma apró fortélyait sem,türelemmel megmutatták a munka minden fortélyát.
– Azokat a munkákat szeretem igazán amit meg kell tervezni. új dolgokat találok ki amit régen nem csináltak,de a hagyományt sem hanyagolom el,mert az adja mindennek az alapját.
–  A gyékénymegmunkálás minden fázisa és egy gondolat megvalósítása úgy is teljesül,ha a nyersanyaghoz csak a saját kezem munkáját adom hozzá, szinte minden eszköz nélkül és használati tárggyá válik,ez nagy öröm számomra.
– Én ezt a mesterséget küldetésnek tekintem. Célom, a gyékényes kézműves hagyomány felelevenítése és megőrzése,hogy ez az ősi természetes anyag és technika fennmaradjon az utókor számára.
– Kézműves foglalkozásokat tartok, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt,hogy az ősi technikákat megismerjék,használati tárgyakat, játékokat készítsenek és megismerjék őseink átörökített titkait erről a természet adta egyszerű anyagról. Hátha közülük valakinek megtetszik,úgy mint nekem, hogy ő is mindent meg akar tanulni és lesz utánpótlás ebben a szép munkában.

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »