100 ÉVES A MIKÓFALVI PASSIÓ ELŐADÁS írásos beszámolója a hagyományőrzés média oldalon

 

 

A MIKÓFALVAI PASSIÓJÁTÉKOK HAGYOMÁNYÁRÓL

1922-2022

Olvasom egy megsárgult lapon, az ÚJ élet, (a legnagyobb korabeli magyar hetilap) 1922-es kiadványában a következőt:

„1634-ben Oberammergan egyszerű földmíves lakosai megfogadták, hogyha az Úr elveszi róluk a kolerajárványt, akkor tízévenként megjelenítik a Megváltó szenvedéseit. 1922- ben Mikófalva egyszerű földműves lakói úgy látták, hogy a kifosztott, megcsonkított Magyarország helyzete nagyon hasonlít a koleravert Oberammerganihoz, és elhatározták, hogy színre hozzák a Megváltó szenvedéseit, hogy megjavítsák népüket, és megengeszteljék az Úr haragját az romlott magyar nép erányában.” (Új élet, 1922. június 4.)

Az első passiójáték (1922.)

Mikófalva 1922-es passiójátéka volt az első bemutatott PASSIÓ Magyarországon. Kétszáz fős szereplőgárda valósította meg az előadást négyszáz fős énekkarral. A nézőtéren ötezren fértek el.

A passiójáték gondolata az Erdélyből idemenekült segédjegyzőtől származott, Peller Imre hamar megnyerte az ötletnek az egész falut. Segítője a község plébánosa, P. Tóth Pacifik ferences szerzetes és a kántortanító volt. A szervezők szeme előtt a délnémet minta, a világhírű, 10 évente megrendezett Oberammargaui Passió szövegkönyvét is innen szerezték meg, ezt fordították és adaptálták a mikófalvi viszonyokra, felkérve a falu lakosait- A rendezésre Fejős Pált kérték fel, aki éppen az Egri csillagokat forgatta ebben az időszakban. A szereplőválogatásokban és később a betanításban is sok pesti színész volt a mikófalviak segítségére. A szerepek közül csak Júdással akadt gond, mert a falusiak közül senki nem akarta vállalni, végül egy huszonegy éves fiú nyakába varrták a szerepet, aki cserébe a produkció legjobb alakítását nyújtotta, a korabeli beszámolók ebben az egyben teljesen egyetértenek.

 A 100 éves jubileum (2022.)

Ennek a kezdeményezésnek volt a 100 éves jubileuma, május 15-én, amikor Mikófalva ünnepélyesen helyet adott az Úr dicséretét szolgáló szenvedéstörténetnek.

A gyöngyösi Játékszín vitte színre az eredeti szövegkönyvet. Az előadást ezúttal is kiegészítették meghívott vendégek és budapesti színészek. Munkájuk több hónapon át tartó komoly felkészülés volt. A szereplők a mai kornak megfelelő stílus jelzéseivel, odaadó játékukkal, hitelesen jelenítették meg Jézus történetét.  Rámutat az előadás arra, hogy a mai világban is szűksége van szívünknek a hitre, lelkünknek az üdvösségre. A történet szembe állítja az isteni értéket az emberi értékekkel. Felhívja a figyelmet, az Isten szeretetén alapuló hitre, egymás szeretetére, de ezzel ellentétben felmutatja az emberi gyarlóságokat is.

Az örökérvényű történet megújult az óvoda udvarán kapott helyet. A helyszín akár jelkép is lehetne, mert remélhetőleg jelenlegi óvodásaink is folytatni fogják a szép hagyományt.

A 100 éves MIKÓFALVAI PASSIÓ (1922-2022) előadás szereplői:

Gy. Petheő Csilla rendező vitte színre a jubileumi előadást.  Gratulálunk az előadáshoz, a Passiójáték méltó folytatásához!

(Lengyel Zsófia, 2022. 05. 17.)

 

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »