Lakatos Ilona Jákói Bernadettel beszél

 

Új utakon – Interjú Jákói Bernadettel
A zene hatalmas dolog. Egy dal megváltoztatja a kedved, emléket teremt, megváltoztathatja az életedet.

Jákói Bernadett, sokoldalú tehetség. Tevékenységének sokszínűségét már megismerhettük a 2018- ban készült interjú során.

Jákói Bernadett a sokoldalú tehetség (Egy ember, akire érdemes odafigyelni)

A kreatív, alkotó emberekre jellemző a folyamatos változás, új utak, műfajok kipróbálása.

Kimagasló példa erre Bernadett, hiszen az eltelt évek sok változást hoztak az életében.

Kedves Bernadett!

Szeretettel köszöntelek.

Mindig tudsz meglepetéssel szolgálni. Mik voltak a legdöntőbb változások az életedben az elmúlt évek során?

A legutóbbi interjút követően életemnek egy olyan szakaszához érkeztem, amikor új utakra kellett lépnem. Ez mindenfajta tekintetben egy nagy kihívás volt, hiszen fel kellett adnom mindazokat a régi elveket, vagy éppen a tevékenységemet, ami már nem igazán szolgált arra, hogy utat nyerjenek azok az álmok, melyeknek most érkezett el az ideje , hogy megvalósuljanak. Amint érzékeltem, hogy valami befejeződött, fel kellett készülnöm az új dolgok befogadására. Abban a hosszú időszakban, ami már nem igazából töltötte ki a mindennapjaimat, el kellett engednem néhány tevékenységet, az újak érkezéséhez. Újra visszaálltam a szakmám szerinti munkába és folytatom az óvodapedagógusi tevékenységemet, emellett pedig sok olyan dolgot kezdtem el csinálni, ami a személyiségem fejlődését szolgálja. Közben én is átestem néhány életbuckán, melyek fájdalmakat és óriási tapasztalatszerzést hoztak , de új irányba kezdték a gondolkodásomat is terelni, új barátságokat és embereket adott ezáltal számomra az élet.

A Dallamvilág Nosztalgia és Musical Csoportnak is a tagja vagy. Mindig nagy szeretettel beszélsz, írsz róluk, mint fogadott családról. Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba velük, milyen tevékenységet folytatsz a csoportban?

2017-ben kezdődött a szorosabb ismeretség, a személyes barátság, bár korábbi években már levelezési kapcsolatban voltam velük a Facebookon keresztül. Amikor a Varázskréta műsorral turnéztunk, Aszófő volt az első állomás, ide hívtak bennünket és kíváncsiak  voltak a műsorunkra. Miután lelkes és érdeklődő közönségünk volt, meghívást kaptam a Kultúrház más rendezvényeire is, egyre többet találkoztam a Dallamvilágos gyerekekkel: a lányokkal, a csapattal. Egyszer csak azt vettem észre, hogy ottmaradtam, feladatokat, szerepeket kaptam és így szinte már otthonosan érzem magamat ebben a csodálatos Szeretetcsaládban, amelynek az összefogója Nagy Annamária művészeti vezető. Azóta már büszkén mondhatom, hogy családtag, testvér lettem ebben a közösségben.

Fesztiválok, versenyek, tanulmányút és előadások is jellemezték az elmúlt időszakot. Hogyan emlékszel rájuk, miért jelentősek számodra?

Miután új dimenzióban kezdtem felépíteni az életemet, egymás után jöttek a lehetőségek a komoly váltásra. 2018 szeptemberében szerencsés pályázat alkalmával része lehettem a Cselekvő Közösségek c. projekt által megszervezett Szlovéniai tanulmányútnak. Egy országos pályázat volt,  a kultúra területén dolgozó, tevékenykedő szakembereknek, civileknek. Mivel én is akkorra már sok kulturális és értékörző projekten voltam túl, ajánlották, hogy vegyek részt a pályázatban. Megtettem és a szerencsés 20 résztvevő közé kerültem, ami nagy öröm volt számomra. A négy napos tanulmányút nagyon meghatározta a kulturális értéklátásomat. Jeles közművelődési és kulturális területen dolgozó szakemberekkel tölthettem el a négy napot Szlovéniában és a határmenti Olaszországban. Jeles emlékekkel és tapasztalatokkal érkeztem haza, melyekről itt Veszprémben, a helyi kulturális közösségeknek beszámolhattam.

Mindig is szerettem részt venni különböző kulturális megmérettetéseken, szerettem és máig is szeretem képviselni azt a tudást nyilvánosan is, amiket az elmúlt évtizedek alatt szereztem. Ha érkezik egy jó lehetőség, akkor igyekszem pályázni, részt venni  és nem titok, jeles eredményt is szerezni a versenyeken. Többségében népzenei, vagy rajz, alkotói nyilvánosságokon szerepelek  a magyar népdalkörökkel, ahol citerázok is. Sokfelé jártunk fellépni, bemutatkozni. Szeretem a nyilvánosságot,  úgy gondolom, ha van bennünk annyi jó képesség, hogy embertársainknak is meríteni tudunk, bemutathatjuk értékeinket. Szerencsére az én életemben többféle dimenzióban mutathattam meg magamat a nyilvánosságnak. Kezdetben, mint bábjátékos, bábszínész , majd a rajz területén, kiállítások alkalmával, helytörténeti kutatóként tanulmányok és a közösségi fórumok kapcsán, vagy akár a tudósítói munka során. Idegenvezetőként , túravezetőként is sokat gyarapítottam a városom szellemi kincsestárát. Legutóbb a színészi képességeimet is kipróbálhattam a Varázskréta c, gyermekelőadásomban, amiben Dominek Annával játszottunk ketten.

1987 nyarán, egy tanulmányúton vettél részt. Ez nagyon meghatározó volt az életedben. Mondd el miért?

Visszatekintve a diákkoromra, már akkor nagyon benne voltam a tanulmányi versenyekben, főleg orosz nyelvi és rajz tantárgyi versenyeken értem el kimagasló eredményeket. Úttörőként sok-sok érdemet szereztem az iskolámnak. 1987-ben középiskolásként elnyertem egy hat hetes tanulmányutat Leningrádba, ahol az orosz nyelv intenzív tanulása mellett az orosz kulturális és művészeti értékekkel is foglalkoztunk. Sokat jártunk koncerttermekbe, népdalokkal ismerkedtünk, színházi előadást láttunk és sorolhatnám. Ez idő alatt fogott meg leginkább az orosz folklór látványossága és maga a színpadi előadásmód. Ekkor határoztam el, hogy otthon Magyarországon bemutatom ezeket az értékeket, és ha kell, saját előadásomban is megismerhetik a magyarok az orosz és ukrán népdalok szépségét. Erre az ismert társadalmi körülmények miatt, csak most került sor, vagyis harmincöt évet vártam arra, hogy orosz és ukrán népdalokkal tudatosan foglalkozzak és elő is adjam azokat az érdeklődők számára.

Million alih roz -Millió Rózsaszál Benén a-Jákói Betty előadásában

 

 

A három hónapos kényszerszünet alatt sem voltál tétlen, hogyan telt el ez az időszak?

Nagyon megviselt a tétlenség, nem egy zárkózott típusú ember vagyok. De feltaláltam magamat, alkottam, rajzoltam, írtam, és no persze elővettem a korábbi évek alatt összegyűjtött, még elő nem adott orosz és ukrán népdalaimat. Elkezdtem őket újra feldolgozni és elsajátítani. Mivel ma már a digitális technika is adott, a karantén időszakban az internet segítségével sikerült bepótolnom mindazt, ami az elmúlt évtizedek során elmaradt. Annyira jól sikerült az újratanulás, hogy elég komoly dalcsokrom állt össze, ami figyelemre méltóvá vált a veszprémi ukrán közösség számára is.  Most éreztem, hogy eljött és megérett az idő arra, hogy alkotókedvemet és kreativitásomat kibontakoztatva bemutathassam ezeket a dalokat. Meséket meséltem a gyerekeknek a home office idő alatt  :  Karaténmesék címmel, ami sikeres projektnek  bizonyult. Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is élvezettel hallgatták.

HOLDANYÓ mesél -Karantén mesék I. rész Mese az elveszett boldogságról.

 

Részt vettél a VII. BEREGINJA Fest Ukrán Összművészeti online Kulturális Fesztiválon népi ének kategóriában. Kimagasló eredményt értél el. Beszélnél erről?

Életem legszebb és legfrissebb élménye, nagyon büszke vagyok rá. Bár online körülmények között zajlott, de a felkészülés minden egyes percét élveztem. Ukrán barátaim a karantén alatt online nyelvlecke és daltanulás keretében segítettek a felkészülésben. Korábban említettem, hogy diákkorom óta nagy szerelmese vagyok az orosz és az ukrán folklórnak. Harmincöt éves, eddig beteljesületlen álomnak vetett végett ez a fesztivál. Ugyanis eljött az idő, hogy megvalósuljon ez az álmom a veszprémi ukrán közösség jóvoltából. Az évtizedes ismeretség és a civil egyesületekben való közös tevékenységünk során találkoztam velük, amik barátságokhoz vezettek. Úgy érzem, most jött el az idő, hogy a barátságokon túl én is hozzájárulhatok a helyi közösségi értékeik gyarapításához. A magam módján köszönhetem meg nekik, azt a sok szellemi segítséget, amit kaptam a folklór és kulturális értékeik közvetítésével.  A fesztiválra a helyi Dnyepro Ukrán Kulturális Egyesület nevezett be, de a Veszprémi Ukrán Önkormányzat is támogatja és segíti az ambícióimat, amit csak hálás szívvel köszönhetek nekik. Az eredmény pedig a  fesztivál igazgatójának különdíja lett, amire nagyon büszke vagyok. Sok barátság alakult már a résztvevők közül Facebookon, valamint tovább érlelem az irányú terveimet, hogy minél több potenciális célközösség előtt részt vehessek és énekelhessem a világszínvonalú ukrán és az orosz folklór dalkincseit.

 

Jákói Bernadett Hungary Pri dolini , kuscs kalini

 

 

Köszönöm szépen a beszélgetést. További sikereket kívánok.

Lakatos Ilona

Megosztás:

Weboldal mint webszemét

A te weboldalad webszemét?

Sok magyar vállalkozás weboldalának technikai színvonala elég siralmas. Drága ezen oldalakat hirdetni; gyengébb besorolást kapnak, majd kattintásokat is veszítenek.

Részletek »

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »