AMBRUS ALADÁR KÉZMŰVES FAFARAGÓ

A fafaragásról és rólunk – kézműves faragószerszám – véső, kés

Még az én szüleim idejében is divat volt, hogy az udvarló fiú egy nagyon díszesen megmunkált, saját készítésű sulykot ajándékozott a menyasszonyának ezzel bizonyítva kézügyességét és a mélyfaragássaldíszített sulyok a patakon történő mosáskor nagyon jó szolgálatot tett épp a díszítése miatt. A Székelyföldönballagó diákok a mai napig egy 20x20x450 mm-es, kopjafára akasztott hímezett tarisznyával a vállukon ballagnak, amiben só és egy pogácsa van. A székelykapu és kopjafa külön fejezetet érdemel a témakörben. Afafaragásszerszámlakatosként már 16 éves koromban megfertőzött. A fémipari ismereteim lehetővé tették a legváltozatosabb anyagok, profilok, hőkezelési és élezésitechnikák kipróbálását. Mivel a fafaragást 18 éves koromtól tanítom, és a jó minőségű szerszámok beszerzése mindig nehézséget jelentett a tanulóknak, igyekeztem ezeket a felmerülő igényeket kielégíteni. Most már ugyan nem ez a fő elfoglaltságom, de a felmerülő igényeket a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelően ki tudom elégíteni. Pillanatnyilag több száz, a legkülönbözőbb profilú faragóvéső és faragókés közül lehet választani, de ha véletlenül hiányzik valamilyen profil vagy méret, nagyon gyorsan pótoljuk.Megjelent két csodálatos hiánypótló könyv a fafaragásról. Nem fordítás, Szabó Béla írta. Nálam is megrendelhetőek, vagy megvásárolhatóak. Az eddig megjelent összeskiadványtfelülmúlják. Sok szép kép, érthető nyelvezet. Tanulni nagyon könnyen lehet belőlük.

kopjafakonyv

famuves_nagy

Megosztás:

Share on twitter
Share on facebook
Magyar Rhapsody Projekt

Magyar Rhapsody Projekt – a zene ősi ereje

Megjelent a Levédia album második klipje. A MRP ezúttal egy harcinóta-feldolgozással üzen a múlt erejéből merítve: „A jelen kor harca már nem a csatatéren zajlik, hanem a lelkünkben – egészségük, harmóniánk megtartásáért.

Részletek »

Interjú Guba Rózsa babakészítővel

Varázslatos babavilág a bánhorváti Platthy-kastélyban   Guba Rózsa babakészítő népi iparművész világot bejárt, pazar munkáiból nyílt kiállítás a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánhorvátiban, a patinás, barokk Platthy-kastélyban. 

Részletek »