Attacca World Music & Balogh Kálmán: BIHAR lemezbemutató

A lemez meghívott vendégművésze: Balogh Kálmán (cimbalom).

Attacca World Music & Balogh Kálmán: BIHAR lemezbemutató

Időpont: 2022. december 14. (szerda), 20.00 óra

A lemez meghívott vendégművésze: Balogh Kálmán (cimbalom).

Bartók Béla (1881-1945) zeneszerzőként és népzenekutatóként fáradhatatlanul gyűjtötte és tanulmányozta a magyar népzene mellett a környező népek zenéit is. Kereste az ősi, régies zenei anyagokat, a különböző etnikumok legjellemzőbb dallamait, amelyekre a 20. század elején még hagyományos életformát folytató paraszti közösségekben lelt rá. S kutatta a szomszédos népzenék egymásra gyakorolt hatásait. 1909 és 1918 között közel 3500 román hangszeres és vokális dallamot gyűjtött.

Ebből a hatalmas forrásból merít az Attacca World Music zenéje és a BIHAR lemez anyaga.
A zenekari feldolgozások Bartók Béla Bihar megyei gyűjtéseinek  (Béla Bartók: Cântece poporale româneşti din comitatul Bihor (Ungaria) / Chansons populaires roumaines du département Bihar (Hongrie). Bucureşti, 1913.) kötetében szereplő hangszeres és vokális dallamok alapján készültek. Emellett egy-egy erdélyi magyar népdalhoz is feldolgozások készültek, melyek az 1923-ben Bartók Béla és Kodály Zoltán által közösen publikált Erdélyi Magyarság – Népdalok kötetében láttak napvilágot.

A lemezen szerepel öt Bartók Béla által készített fonográf hangfelvétel a bihari román gyűjtésekből, amelyek a lemezre restaurált és a hangminőséget tekintve javított állapotban kerültek fel. A hangfelvételeket a Néprajzi Múzeum (Budapest) bocsájtotta rendelkezésre. A zenei kiadványhoz készült egy 43 oldalas – QR kód applikációval megnyíló – angol-magyar nyelvű booklet. Ez többek között a forrásanyagok faksimile kottáit és az énekek szövegeinek fordításait is tartalmazza. Az Attacca World Music: BIHAR album DSD hangfelvételeinek kiadója a Hunnia Records & Film Production.

A kárpát-medencei népzenéket részben autentikus módon, részben saját világzenei hangján szólaltatja meg az Attacca World Music együttes.

Az együttes tagjai:

Träger Lili  (ének)
Székely Veronika (hegedű)
Mester Dániel (klarinét, szoprán szaxofon)
Hetessy Csaba (billentyűs hangszerek)
Gyányi Tamás (nagybőgő)
Bordás Zoltán (ütőhangszerek, ütőgardon)


Facebook koncert esemény:

facebook.com/events/1173557643259442/?ref=newsfeed

Megosztás:

Weboldal mint webszemét

A te weboldalad webszemét?

Sok magyar vállalkozás weboldalának technikai színvonala elég siralmas. Drága ezen oldalakat hirdetni; gyengébb besorolást kapnak, majd kattintásokat is veszítenek.

Részletek »

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »