Badacsonyi Henrietta

 

Badacsonyi Henrietta vagyok és a Dunakanyarból, Nagymarosról származom. Már az ottani Kittenberger Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában volt lehetőségem kapcsolatba kerülni a csomók világával, amihez az én alkotási formám kapcsolódik, de akkor még nem sejtettem, hogy sok-sok évvel később mennyire az életem része lesz az ott tanultak. Utána Közgazdasági Szakközépiskolába jártam és szereztem szakmát, de az elvégzése után egy külföldi utazásom során találkoztam és megismerkedtem a Makramé technikával, mint az ékszerkészítés egy formájával. Most már majdnem 10 éve alkotok ezzel a csomózási technikával. Autodidakta módon kezdtem el tanulni, de idővel megtaláltam a magam formavilágát és leginkább a filigrán stílus áll közel hozzám.

A Makramé az egyik legősibb fonalcsomózási eljárás. Egy nagyon régi művészet, amelyben csak a kezek által létrehozott csomókat  használják a formák megteremtésére, géppel nem lehet előállítani ezeket az alkotásokat ezért is tartom nagyon értékesnek a kézművességnek ezt az ágát . Az olyan népek, mint például a perzsa és az asszírok (ie 2300-ban) nagyszerű mesterképességgel bírtak, és a Macramé-t arra használták, hogy a szőnyegek széleit csomózott szálakkal díszítsék. Később az arabok Európába vitték, aztán az európaiak Amerikába. A Makramé szó már időszámításunk előtt is létezett, a legrégebbi fellelhető formája a perzsa mikrama szó, ami csomót jelent. Valójában a magyar bogozás szónak a megfelelője.

A 1970 es, 1980-as években nagyon elterjedtek voltak az ezzel a technikával készült falvédők, lámpaburák és kaspótartók, amik mostanság újra reneszánszukat élik. Gyakorlatilag ugyanezt a technikát alkalmazva készítem az ékszereimet, annyi különbséggel, hogy más alapanyagokat használok és ékszereket készítek ezzel az eljárási formával.

A legjobb minőségű vízálló és nagyon tartós viaszolt szálat használom alapanyagként és különböző féldrágakövek ékesítik az alkotásaimat.  A kisebb fém gyöngyök és kiegészítők bronzból vannak. Minden egyes darabot magam tervezek és készítek, ezáltal nagyon egyediek.

Leginkább improvizatív módon szeretek alkotni, nem szoktam előre megtervezni a darabjaimat. Ezért is megismételhetetlenek valójában.

A The Art of Macramé nevű oldal megálmodója és kivitelezője vagyok. Magyarul annyit jelent, hogy  A Bogozás Művészete. Ékszereim nagyrésze külföldön is talált szerető gazdára és egy Artemisia nevű galériában voltak kiállítva a Kanári-szigeteken.

Keressen bátran, ha kérdése lenne.

A következő facebook oldalamon tud velem kapcsolatba lépni:

https://www.facebook.com/theartofmacram/

vagy az e-mail címemen: heni.badacsonyi@gmail.com

Megosztás:

Weboldal mint webszemét

A te weboldalad webszemét?

Sok magyar vállalkozás weboldalának technikai színvonala elég siralmas. Drága ezen oldalakat hirdetni; gyengébb besorolást kapnak, majd kattintásokat is veszítenek.

Részletek »

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »