Bartók Anikó bemutatkozik a hagyományőrző oldalon

B.I.: Honnan indult a pályafutása?

B.A.: A kérdés nem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolnák. A képzőművészetet otthonomban az Édesapám Édesanyjától tanultam. Mamuci rengeteget hímezett, és mindig készített valami kis ajándékot nekünk. Ő tanított engem is hímezni, azsúrozni. Szeretnék elmesélni valamit. Mikor az ember nagyon szeretne valamit megtanulni, de nincs kitől megkérdezni, és tudja jól, a szeretett elhunyt. Többé nem segíthet. S bennem az akarat erő olyan erős késztetés volt, hogy a Mamucimmal álmodtam. S megmutatta, hogyan kell a lyukmintát gyönyörűen kivarrni. Azóta is tudom. S a riselést a volt kolléganőmtől tanultam. Kötni szintén Mamuci tanított. Lehettem olyan tíz éves forma mikor elkezdett mélyebben érdekelni. Mamucim  drukkoltatott nekem terítőt, és együtt hímeztünk. Hobbim a hímzés, riselés, grafiakai rajzolás, kötés, verselés, versírás.

B.I.: Hol született, és hol él?

B.A.: 1968-ban Gödöllőn születtem, Aszódon élek szülővárosomban.

B.I.: Milyen iskolákat végzet?

B.A.: Én csak egy nővér vagyok. Okj-s képesítésem van. Hobbim a hímzés, riselés, grafikai rajzolás, kötés, verselés, vers írás. Most jut az eszembe, még subáztunk is s annak volt egy másik formája a bökdösés.

B.I.: Családon belül vagy tanulmányai alapján?

B.A.: Családon belül kaptam meg az alapokat, melyek segíthetnek kibontakozni. Édesapai Mamám, Ő itt a szülővárosomban fiatalon színésznő volt. Rengeteg női finomság, intelligencia volt a szívében. Felnézek rá nagyon, mert az Ő Édesanyja nagyon fiatalon hunyt el. Mamuci hat éves volt akkor.

B.I.:Mióta foglalkozik vele?

B.A.: Szinte belenőttem a hímzésekbe. Keresztszemes terítőket is készített Mamuci. Goblent is tudott hímezni. Régen a keresztszemest is tudtam. Ha elkezdem, utána én is tudom folytatni.

B.I.: Több mindent is kipróbált?

B.A.: Igen, kipróbáltam az úri hímzést, hímzést, Kárpátaljai riseliőst, Kalocsai mintát, azsúrozást, s Erdélyből honos panklas hímzést. A panklas hímzést tényleg csak kipróbáltam egyszer, videó használatának segítségével. Zsinort kell horgolni, melynek saját technikája van. Majd az általunk előre kirajzolt virág alak körvonalaira szépen ráöltjük. S utána hímezzük bele a szép sziromformát pókháló díszítő hímzésekkel. Gyakorlott képzőművészeknek merem ajánlani. A kötést olyan tizenkét éves koromban kezdtem elsajátítani. Szeretettem az Olasz Kötött modellekből kötni, de mindig változtattam valamit, hogy egyedi legyen. Mikor a fiam pici volt, olyan 5-6 éves lehetett, kinézte a mellényt magának, és rá a mintát. S ekkor a dínókat, kis pókot, kellett rá hímeznem, vagy rá kötnöm a mellénykéjére. Egyszer még kis oroszlánt is köttetett velem.

B.I.: Voltak már kiállításai?

B.A.: A terítőmre igen voltak már kiállításon. Vácon, Turán, és a Kistarcsai Kórházban.

B.A.: Grafikám: Londonban, Bukarestben az egészségügyi dolgozók Nemzetközi Kiállításán. Egerben az egyik továbbképzés alkalmával. Siófokon, de erről sajnos nincs kép.

B.I.: Hol szokta értékesíteni?

B.A.: Nem szoktam értékesíteni. Egy kis családi Múzeumot szeretnék hagyni magam után a Fiamnak.

B.I.: Milyen technikákat használ?

B.A.: Saját magam, és Édesanyám, Mamucim által összegyűjtött mintákat használok, és az ehhez szükséges hímzési technikákat. Száröltés, töltés, azsúrozás, Úrihímzés, Lyukacsozás, Riselés, pelenkaöltés, szélhímzés, láncöltés, Ráhajtásos öltések- 3- 5- ráhatás, ritkán a 7 ráhajtás.

B.A.: Kötésben a passzé, lyukminták, hullámos lyuk minta, levél forma, bogyó minta, rengeteg féle csavart minta, a sima csavart, szíves csavart, nyolcas lyukas csavart, ír minta, akár az egész pulcsi tiszta csavart, két szemes áthúzás, fogyasztás, szaporítás, szemfelszedés, összekötés- az oldalak varrása helyett.

Huszár ruha hungaricum!

Igaz Magyar katona,

Dísz egyenruhája!

S rajta zsinóros hímzés.

Zsinórba asszonyok kezei

Fémszálat horgoltak,

S a zubbonyra díszesen

Kiöltve  Magyar díszbe

Öltöztette s védelmezte

Kardnak éles penge csapásától

Derék huszárainkat!

Anyaga is vastagabb volt,

Kard pengéje elcsússzon

Ám rajta! S a minta készítője

Szívét lelkét beleadta!

Hungaricummá lett igaz

Magyar Huszár elegancia!

Bartók Anikó

Mellékletek terület

 

 

 

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »