Debreczeni-Kis Helga

“Engem a zene érdekel, nem a citera. A citera egy eszköze a zenélésnek, egy olyan eszköze, ami magával ragadott engem.
A citerában megannyi lehetőség rejlik, a klasszikus zenei daraboktól kezdve, az improvizáción át az autentikus népzenéig.
Mindig izgalommal tölt el, amikor új lehetőségeket fedezhetek fel, eddig ismeretlen oldalról közelíthetem meg a hangszeremet.

Szeretem a kihívásokat, az új impulzusokat, a felfedezés örömét. Ezért voltam motivált a tandemugráskor, az utolsó vacsora megfestésekor és a külföldi útjaim során is.

Legújabban az introvertált lét előadóművészként egy nyugati, extrovertáltságot előnyben részesítő társadalomban téma foglalkoztat.

,, Olyan vagy mint egy gyöngyház fényű szivacs, amelyből árad a muzsika. Ez lenyűgözi az embert, mert azt látjuk, hogy nem csak játszol a hangszeren, hanem a hangszerrel is játszol.”
Sebő Ferenc”

Az autentikus népzene minél pontosabb elsajátítása és továbbadása mellett fontosnak tartom a citera adta lehetőségek kihasználását minél szélesebb skálán.
Nagyon fontosnak tartom, és küldetésemnek érzem, hogy általam minél többen úgy tekintsenek a citerára, mint egy nagyon virtuóz hangszerre, aminek helye van a nagyszínpadokon, fesztiválokon, és amin nem csak népzene játszható, hanem a jazzen keresztül a komolyzenén át a bluesig, bármi!

A zene közösségformáló ereje mindig magával ragad, egy-egy lábdobogás, mosoly, halk köszönöm jelzi, hogy érdemes ezzel foglalkozni, szebbé teszi világunkat.

Számos népzenei versenyen vettem részt, így gazdagodhattam Arany Páva-díjjal, Arany minősítésekkel, Nívódíjjal. Legnagyobb sikeremnek a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató döntőjébe való bejutást tartom. Nagy öröm számomra, hogy nem csak itthon képviselhetem kultúránkat, népzenénket, hanem zenei ötleteimet megmutathatom külföldön is. Zenélhettem Oroszországban, Bulgáriában, Lengyelországban, Svédországban, Írországban, Németországban és a környező országokban is.
Jelenleg a Zeneakadémián tanulok citera/koboz/tekerő – népi hegedű szakon.

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=nQkXA7v95A8

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »