Földi Csilla Anna Annetextil Handmade márka megálmodója bemutatkozik a hagyományőrző oldalon

 

Földi Csilla Anna vagyok, az Annetextil Handmade márka megálmodója, melyet 2012-ben hoztam létre. A márkanév saját tervezésű és kézi kivitelezésű egyedi vagy kis szériás, kézzel készült táskákat, azok kiegészítőit és lakástextil dekorációkat takar.

Salgótarjánban élek jelenleg, gyermekkoromban a Mátra lábánál egy kis faluban nevelkedtem, ahol akkoriban még a mindennapokban élt a népi művészet. Szakmám szerint mérlegképes könyvelő vagyok, sok évvel ezelőtt a gyermekem születésekor kezdtem el a varrással mélyebben foglalkozni szabadidőmben, hobbiként, akkor még csak saját magam, gyermekem és családtagjaim részére alkottam egyedi, ruhadarabokat, lakástextileket. Amikor a gyermekem felcseperedett és elkerült tőlem a tanulmányai kapcsán, több időm maradt a hobbimra és egyre több egyedi alkotás kelt életre. Ekkor már főként táskákat és textil dekorációkat készítettem, a lányom vetette fel és biztatott arra, hogy az alkotásaim másoknak is megmutassam és elérhetővé tegyem.

A hímzés, csomózás, kötés, horgolás technikákat nagymamámtól tanultam.

Emlékszem gyermekkoromból, hogy nagymamám kezében mindig ott volt a tű és a hímzőfonal, amikor volt néhány szabad perce. Mindig készült valami különleges darab. A makramé, csomózás technikáját is szívesen alkalmazta és kezei közül csodálatosnál csodálatosabb alkotások születtek. Mindig szívesen, szeretettel tanította, adta át nekünk, gyerekeknek a tudását. Azt hiszem abban nagyon hasonlítok a nagymamámra, hogy más technikákat is szívesen kipróbálok, és addig kísérletezem vele, amíg tökéletes nem lesz.

 

A varrás technikáját szakkönyvekből tanultam meg autodidaktaként megannyi sikerélmény, kudarc és újrapróbálkozás során. Szabás-varrás oktatásban soha nem vettem részt, attól eltekintve, hogy az általános iskola 7-8 osztályában tanultunk némi szabás-varrás ismeretet, kivitelezési technikát. Ha időm engedi, a mai napig szívesen készítek saját részre egyedi ruhaféléket, melyek számomra sokkal szerethetőbb darabok a tucat termékeknél.

 

Nagymamám magyar népi hímzései máig elvarázsolnak, ezért sokat törtem a fejem, hogyan tudnám a mai, modern kor divatjába visszahozni és életben tartani, hogy szépségük ne merüljön feledésbe. Hosszas tervezés, és különféle technikákkal történt próbálkozásokat követően végül a textilbőrrel való kivitelezés mellett döntöttem. Így megannyi apró részlet felvarrásával jön létre egy-egy magyar népi minta, mely a táskák elejét, általában a legdominánsabb részét díszíti.

 

Munkáim során a nemezelés és a hímzés technikáit is gyakran alkalmazom. Ebben az esetben is leginkább a természetből merítek inspirációt, ahogy tették azt őseink, amikor a magyar népi motívumokat megálmodták.

2019-től a lányom Szabó Cintia festőművész egyedi festményei is díszítik modelljeimet, ennek azért is örülök különösen, mert így közös alkotásokat hozhatunk létre, melyeket együtt tervezünk.

A természet szeretete hozta létre néhány éve a környezettudatos termékeim, melyet elsősorban gyermekek részére terveztem, de számos modell készül felnőttek részére is. Ezek a modellek egyrészt az újra- többször használhatóságukkal védik a környezetet, másrészt a szabásból keletkező, még felhasználható „hulladék” anyagokból is jönnek létre, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy kevésbé terheljem meg a természetet.

 

A varrás talán azért tudott ilyen közel kerülni hozzám, mert nagyon szeretem a különleges textileket, munkám során szeretem látni, ahogyan életre kelnek a kezeim között. Szeretek válogatni az anyagok között a boltban, van amikor egy modellhez keresek egy konkrét anyagot és a végső választásnál még is egy másik kerül a helyére. Sokszor úgy érzem a textil megszólít, hogy vigyem magammal és hozzám kerül akkor is ha éppen nem azt kerestem, mintha súgna valaki a fülembe, vezetné valaki a kezem, akkor is amikor alkotok, ezért úgy érzem lelkük van ezért szerethetők.

 

Legújabb alkotásaimról a FB oldalamon értesülhetsz: www.facebook.com/AnnetextilHandmade

az Instagramon  @annetextil néven találsz.

Írhatsz nekem: annetextil@gmail.com

 

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »