Gencsapáti értéktár bemutatása a hagyományőrző oldalon

Bemutatkozás

 

“Gencsapáti – az értékek mentén…”
Kedves gencsapátiak, kedves vendégeink!

 

Gencsapáti Értéktára oldalunk célja a település kulturális értékeinek bemutatása: a szakrális, néprajzi és épített emlékeink megismertetése az itt élőkkel, a Gencsapátiba letelepedni vágyókkal és az idelátogató vendégeinkkel egyaránt. Büszkék lehetünk!

Gencsapáti Értéktár Bizottsága 17 nemzeti értéket vett fel a helyi értéktárába, ezek közül 4 már vas megye értéke is: A Szentkút és az ördögkő, a falunk néptánc hagyománya, a gencsi tojáskarcolás hagyománya és motívumvilága, a Gencsapáti Legénycéh hagyománya. Ezen értékeink nemcsak a helyi, hanem megyénk identitását is képző örökségünk.

Megismerhetik, hogy mit jelent nekünk az a Bádog kereszt, amely a falu határát jelölte korábban, és olyan történelmi események tanúja volt, mint az elnyomással, diktatúrával szembeni emberi, közösségi kiállás, amelyre büszkék lehetünk ma is mindnyájan. Idén mis elzarándokoltunk Hősök napján a kereszthez, megemlékezve eleink kiállásáról és bátorságáról. Ez hitet és erőt ad, mint azok az őseink, akik felajánlásból Mária képet, és Szent Vendel, szobrot állíttattak, vagy Szent Rókuskápolnát építettek.

Értékeink összekötnek bennünket a nemzettel, de Európával is. A gencsapáti Szentkút-mint a turisztikai útvonalak helyi csomópontja- része a Szent Márton európai tematikus útnak, és a Mária útnak (Közép Európán átívelő zarándokút) egyaránt.

Kiadványunkból megtudhatják mi is az „Ördögkő”, megcsodálhatják a Szent Flórián szobrot, a Szent Jakab Plébániatemplomot, a megyében elsőként (1920) épített világháborús emlékművet, az Apáti templomot és Hősi emlékművet, az Apáti keresztet, amely a régi templom helyét jelöli, a „Deák Ferenc dédapja” által állíttatott Szentháromság szobrot, és a szebb időket is megélt Apponyi kastélyt.

Örökségünk, mind az épített és a szellemi egyaránt kötelez minket is, hogy értékek mentén gondolkodjunk és tervezzünk. Gondozzuk, megismerjük és továbbadjuk a következő generációnak azt a tudást, amelyet eleink felhalmoztak, és amely nélkül nincs jövőnk.

Szeretettel várjuk Vas megye legnagyobb falujában!

 

Bodorkós Ferenc

polgármester

Itt meg is tekinthető az értéktár:

https://gencsapatiertektar.hu

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »