Gondolatok a nemzeti értékekről, a hagyományőrzésről magyarságról

Klapka-György-Lovas-Polgárőr-és-HagyőrzEgyesület_Sátory-Károly

Beszélgetés Sátory Károllyal  Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnökével beszélgettem az egyesületről, lehetőségekről és a magyarságról. A rekkenő kánikula ellenére pozitív élményekkel távoztam egy remek hangulatú beszélgetés után.
A hagyományőrző egyesület 2009-ben alakult és célja a magyar hagyományok, népszokásaink, felelevenítése újbóli megismertetése. Törekednek a nemzeti értékek megismertetésére,és azok továbbadására a jövő nemzedékei számára. Az egyesület kulturális programokon kívül aktívan szerepet vállal a közbiztonság védelmében és a természeti értékek megóvásában is. A névadó Klapka György az 1848-as forradalom tábornoka minden magyar számára állított példát hazafiasságból és hősiességből. Az egyesület polgárőrségi feladatokat is ellát Szombathelyen és a környező településeken, közhasznú munkát végeznek, kulturális programokat szerveznek és vezényelnek le ezenkívül jelentős szerepet vállalnak a gyermekek életében táborozási lehetőséggel és egyéb megmozdulásokkal ahol a fiatalabb nemzedék is megismerheti hazája történelmét. Ma megtudtam, hogy az egyesület évente több programot is szervez ezek közül a három legjelentősebb március idusán, május elsején és június végén tartandó. Ezenkívül szívesen mennek akárhová ha meghívják őket, túrákat szerveznek, és nyári programokat, táborokat.

A szervezetről nagyon sokat lehetne írni ami oldalakat töltene meg szóval nagy vonalakban próbálom leírni ennek a megmozdulásnak a fontosságát. A lovas egyesület tagjait a lovak iránti szereteten és tiszteleten kívül még a magyarság öntudatának felélesztése köti össze. Az utóbbi években egyre divatosabbá váló magyar önérzet főként csillogó kalocsai mintákból és elbutított népdalhörgésekből áll a legtöbb ember számára. Igazán kevés állampolgár vall másfajta nézeteket de ez nem is meglepő ha visszagondolunk az elmúlt 60 évre. A magyar öntudat csírájában lett elfojtva és lassacskán a feledésbe merült. Más nemzeteknél ez nem így van, más nemzetek összefognak és büszkén vallják, hogy az adott ország állampolgárai lehetnek. Egy erős ország mögött gondolkodó emberek állnak akik büszkék a múltjukra és nem akadályokat látnak a jövőben hanem lehetőségeket. A hagyományőrzés lényegét is ebben kell keresnünk. Adott számunkra rengeteg lelkes résztvevő akik időt és energiát nem kímélve rendeznek lovastúrákat és családi programokat. Lovas polgárőrséget szerveznek és járőröznek, pályázati pénzeken kamerákat helyeznek ki a város külső területeire. Nekünk csak meg kell ragadnunk ezeket az esélyeket és élni velük. A társaság az elmúlt öt évben egyre nagyobb és nagyobb tömegeket mozgat meg, pályázik és terjeszkedik. Állandó újításokba fog bele és mindezt értünk. Nem áll mögöttük politikai párt nincsenek világmegváltó eszméik csak teszik azt ami helyes, segítenek másokon.

Kiemelt szerepet kap a gyermekekkel való foglalkozás, a fiatalok megismertetése a lovas sportokkal és a gyerek központú programok mint például a huszártoborzó és a huszáravató. A gyerekeknek szervezett szabadidős tevékenységek egyrészt kiváló alkalmak a szülők kikapcsolódásához másrészt a fiatalok megismerkednek a lovakkal a lovas sportokkal és kiszakadnak a hétköznapok rutinjából.

A beszélgetés alapján nyilvánvalóvá vált számomra, hogy ez a szervezet erős alapokon nyugszik, rengeteg munkával a háta mögött és ugyanennyivel az előtte álló években. Rengeteg mindent lehetne még írni, oldalakat megtölteni de teljesen felesleges. Az eddigi munkásságuk magáért beszél. Ezúton szeretnék gratulálni és további sok sikert kívánni Nekik.

 

 

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »