Orosz Krisztina aki elkészítette az ország legszebb Betlehemét

Bogdán István beszélgetőpartnere Orosz Krisztina, aki  a Magyarország Legszebb Betleheme című  pályázat nyertese.

Régi  barátként beszélgetek veled.  Nagyon megörültem, amikor tudomást szereztem róla, hogy az általad készített pályázati munka ilyen sikert ér el. A hagyományok iránti elkötelezettséged eddig is ismert volt számomra.

 A hagyományőrző médiaoldalon már bemutattad festő tudásod.  Munkáidat több helyen megismerhették. Nem csak képeket festesz, hanem falakra  is tájképeket,  olyan színvonalon, mintha csak ott lenne az ember valójában is. Ezenkívül  bútorokat is felújítasz, átfestesz.

Mi indított arra, hogy részt vegyél a pályázaton?

Mielőtt válaszolok kérdésedre had fejezzem ki köszönetemet a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, a Zsűri tagjainak  az első helyezésért, és a Hungarofestnek a kivitelezést és  megvalósítást.

A magyar hagyományok és a magyar népművészet mindig is a szívem csücske volt. Már korábban is indultam népművészettel kapcsolatos pályázatokon, pl:  A Hungarikum Halasi Csipke születésének 115. évfordulója alkalmából meghirdetett csipketervező pályázaton, ahol a beküldött terveim szerepeltek az ebből az alkalomból rendezett kiállításon.

Betlehem

Mély Istenhittel rendelkező emberként, mindig fontos volt számomra Krisztus születése. Krisztus születését, Karácsony szent ünnepét, ami a feltétel nélküli szeretet ünnepe, Szüleimmel már kisgyermek koromban mély átéléssel éltük meg. Emlékszem mennyire vártam szenteste az éjféli misét,  hogy indulhassunk a templomba.  Csodálatosak voltak a fények a templomban, áhítattal hallgattam a misét, és persze alig vártam, hogy odamehessek az oltárnál elhelyezett betlehemhez. Alig tudtak Szüleim elhozni onnan. Talán innen is ered a betlehem iránti rajongásom. Nagyon örültem 2018- ban, amikor felkértek lakóhelyem önkormányzatától, hogy készítsem el a boconádi betlehem szereplőit, amit ugyancsak kézzel festett szobrokként valósítottam meg.

A Magyarország legszebb Betleheme pályázat elvárásai között több olyan elem is volt, ami szinte egybeesett a szenvedélyemmel. Ezek közül pl. az építészeti és a tárgyi elemek. A tárgyi elemek közül különösen a régi bútorokért rajongok, melyeket gyűjtök, felújítok, és igyekszem kissé modernebb formába öltöztetni, hogy mindennapos használati tárgyként gyönyörködhessük bennük.

A régi magyar építészet és térrendezés hihetetlen csodákat, praktikumokat rejt magába, amit sajnos ma már nagyon sokan nem is ismernek. Gondolok itt például a házak tájolására, miért volt a kemence ott, ahol volt, a mestergerendára, a boldoganyafára és még sorolhatnám.

Mennyi időt fordítottál erre a nagy munkára?

2018. december elején jelent meg a pályázati felhívás és 2019. január 6-a volt a leadási határidő. Ez időszak alatt folyamatosan a pályázat anyagán dolgoztam, volt hogy csak pár órát aludtam. Szinte éjjel nappal csak ez volt a fejembe, gyakran felébredtem éjszaka és jegyzeteltem a gondolataimat, nehogy elfelejtsem reggelre. A látványtervet festőművészként, méretarányos kivitelezésben olajfestményként készítettem el.

Mit indított el benned a pályázat elkészítése?

Még nagyobb érdeklődést Őseink hagyománya iránt. Kutatásaim során olyan csodálatos kincsekre bukkanok, és itt nem csak az esetleges tárgyakat, elméleti ismereteket értem, hanem Művésztársaimat is akik a mai napig szenvedélyesen művelik a kézművességet, amiket-akiket minél szélesebb körben meg kell mutatni, a megszerzett ismereteiket átadni az utókor számára.

Mi a következő terved?

Művésztársaimmal, Barátainkkal úgy gondoltuk, hogy életre hívunk egy alapítványt, amelynek jelenleg folyik a bejegyzése, és szeretnénk egy alkotótábort létrehozni, ahol gyakorlatban is át tudjuk adni a megszerzett ismereteinket. Megmutatni, hogyan lehet az alkotás csodájával  pl.  PET palackból különleges díszeket, használati tárgyakat készíteni, melyekkel ráadásul hozzájárulunk a környezettudatossághoz, és talán elsősorban kellett volna említenem az alkotás lélekemelő élményét.

Nagy célt tűztél ki magad elé, de amit eddig elértél az sem kevés. Most az ünnepek alatt egy kicsit pihensz, hogy jövőre új erővel indulj a terveid megvalósításának útján. Nagyon sok elképzelésed, terved van, melyeket – ismerve Téged – biztosan meg is valósítasz. Erőt és kitartást kívánok hozzá!

Elköszönve Tőled,  ÁLDOTT  KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS KEGYELMEKBEN GAZDAG BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK Neked és családodnak. Jövőre találkozunk, hogy újabb eredményeidről be tudj számolni az olvasók számára.

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »