Hagyományőrzés oldalon Böcskei Rita bemutatkozik

Kapuváron születtem, a Kisalföld szívében. Eleven gyerkőc voltam, nagypapám nyakán lógtam mindig. Volt egy kis műhelye, ahol hobbi szinten asztaloskodott. Ott faragtam, szögeltem mindig. Sok kreativitást örököltem tőle. Általános iskolás koromban már festegettem, rajzoltam, sőt kisebb versenyekre is elvittem az alkotásaimat. A szép színes mesekönyvekből sok ötletet merítettem. Imádtam varrni is, a babáim ruháit magam készítettem. Akkoriban még sok kézműves szakkör indult, melyeket szintén látogattam: kerámiázást, agyagozást és hímzést tanultam. A hímző szakkörön megismerkedtem a térségünk motívumaival, de a csodaszép Höveji-pókozást (leheletvékony, pókhálószerű csipkézés – a szerk.) is sikerült elsajátítanom. Beleszerettem az anyagokba, fonalakba. Ezek után nem volt kérdés, hol is folytatom tanulmányaimat. Győrben, a textilipari szakközépiskolában érettségiztem.Kezdetben még a saját ruhatáramat feláldozva próbálgattam magam. Aztán jöttek az ünnepek, az ünnepekkel az ötletek. Ajándékba saját kezűleg festett pólókat kaptak a szeretteim és a barátaim.
A Facebook-ra való regisztrációm után nem sokkal, a baráti, családi összejövetelekről megosztott, saját pólós fotók alapján kezdtek el érdeklődni az általam festett termékek iránt. Egyre többen rendeltek egyedi pólókat, s mint a népdalok s hagyományok, szájról szájra terjedtem. Ebben szerepe volt/van az internet világának is. Mára oly sok megrendelésem van, hogy belevittem a vállalkozásomba. Hivatalosan is foglalkozásommá tettem, így ma már nem csak hobbi, hanem az életem is.
Festettem már sok mindent. Mesefigurákat, állatokat és portrékat is, de a magyar motívumok a kedvenceim. Ez a szerelem Gizike néni érdeme, akihez gyermekként jártam szakkörre. Ő „tehet róla”, hogy nagyon mélyen belém ivódott a népművészet szeretete. A különböző tájegységek motívumait igyekszem mindig autentikusan visszaadni, eredeti színben és formában festeni. Előfordul, hogy a ruha fazonja vagy az egyedi kívánságok kisebb változtatásokat igényelnek. Ilyenkor magam állítok össze motívumokat.
Nagyon büszkén viselem azokat a ruháimat, melyekre népi motívumokat festettem, és a tapasztalataim alapján azt mondhatom, egyre többen kérnek maguknak is hasonló pólókat, ruhákat.

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »