Hagyományőrzés oldalon Hatvany Viktória bemutatkozik

Hatvany Viktória

 

 

Kezdetek

1975-ben Berettyóújfaluban látta meg a napvilágot. Családjával az 1970-es évek végén költöztek Orosházára, ahol gyermekkorát töltötte. Tehetsége már gyermekként megmutatkozott, az 1980-as évektől környékbeli rajzversenyeken sorra érte el sikereit.

Festőiskola helyett szülei tanácsára gimnáziumot végzett. Ezután Szegedre került, a József Attila Tudomány- egyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzett 2001-ben, munkaügyi kapcsolatok szakon. A szegedi évei alatt is a festészet folyamatosan jelen van az életében.

2005-ös év fordulópont. Ebben az évben először érezte úgy, hogy elegendő és megfelelő színvonalú alkotást hozott lére ahhoz, hogy a nagyközönség elé léphessen, először online mutatkozott be a nagyvilágnak. Ezt követően több galéria is megkereste ajánlatával. Az online megjelenés után megnyílt számára a művészvilág, számos lehetőséget kapott egyéni és csoportos kiállításra is. Az internetes galériák szerződéses ajánlatai közül elsőként az Art-Area Galéria mellett döntött. Korai képei nagyrészt magántulajdonban vannak, de online láthatóak még a galéria akkori honlapján.

Út Párizsig

2009-ben a budapesti Opera Galéria kurátora, Szőnyi Tibor kereste meg a tokyo -i művésznegyedben, az Y-Trip Art Gallery-ben való csoportos kiállítás lehetőségével. Képei így a japán-magyar külkapcsolatok 140 éves évfordulójából rendezett kulturális programsorozat részeként kerültek bemutatásra a japán közönség számára.

A kiállítás “Hungarian Spirit” elnevezéssel futott.

Egyike azoknak a kevés magyar festőnek, akik a párizsi Louvre-ban, a Carrousel du Louvre-ban mutathatta be képeit a nemzetközi publikumnak. Ez a nemzetközi bemutatkozás meghozta számára a várva várt nemzetközi, illetve a hazai sikert is 2016-ban. Az eseményről a hazai médiák is beszámoltak. Ma már Kulturális rádióműsorok, talkshow-k hívják vendégül, online és nyomtatott sajtó ír munkáiról.

Lovaggá avatása – Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend Lovagja
A Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend Nagymestere Excellency the Chevalier Francisco de Borbon Graf von Hardenberg, GCLJ – J, 50th Grand Master és a hozzátartozó szervezete úgy ítélték meg, hogy az Árpád-házig (IV. Béla) bizonyíthatóan nemesi felmenőkkel bíró család sarja, Hatvany Viktória és családja eddigi karitatív és közösséget támogató cselekedeteit figyelembe véve méltó a Lovagi Életre. A Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend magyarországi vezetője, Chevalier Dr. Pellek Sándor KLJ Nagyperjel Úr megtisztelő hívására mondott igent, s vállalta, a Lovaggá avatás misztikus folyamatát.

2018. Magyarország – Esszencia turné

2018-ban elindítja 1 évig tartó Esszencia című kiállítás-turnéját, amely alatt képei eljutnak Kelet-Magyarország számos kisebb, nagyobb városába is. A turné megkoronázása, mikor képei mellett bemutatásra kerülnek az első hollóházi Hatvany porcelánok, egyedi ékszerkollekciója. A kisvárdai Bagolyvár-i szóló kiállítása, Seszták Miklós kormánybiztos fővédnökségével valósult meg. Egészen Washingtonig ért a teltházas megnyitó híre, bemutatkozó kiállításra invitálta a magyar nagykövetség is. Többek között a mátészalkai Szatmár Múzeumban is kiállít, Nagykárolyban, a Károlyi Kastély múzeumában szóló kiállításon mutatkozott be. A kiállítás fővédnöke Dr. Cservenyák László PHD lett. Ezzel egy időben New Yorkban, az Armory Artweek kiállításon is megjelenik Reneszánsz, Újjászületés című festményének digitális változata. Majd Nyíregyházán, Debrecenben az Agora Science Adventure Centerben is különleges tárlattal jelentkezik. Összesen 9 megállót szervez.

Hollóházi Hatvany Művésztelep

2018. Június 23. Ismét kiemelten fontos mérföldkő az életében. Megalapítja és megszervezi az 1. Hollóházi Hatvany Művésztelepet. Családja nagyvonalú anyagi támogatásával életre kelhetett. Óriási jelentőséggel bír az ott eltöltött 6 nap. 12 művészemberrel egyidőben lefektetik az alapokat, kitűzik a művésztelep céljait és elvárásait. Jurcsák Lászlóval életre szóló barátságot köt. Jurcsák László Szász Endre stábjának művészeti vezetője volt. Hívó szavára 30 év után ismét a faluba jönnek, és elkezdődik a kreatív tervező munka. Óriási médiavisszhanggal övezve a Hollóházi Porcelángyár, Hollóháza is a kezdeményezése mellé áll. Az értelmiség, a művésztársadalom visszaszivárgása elindult ismételten Hollóháza felé.

Hollóházi Porcelángyár – Hatvany Kollekció

A Hatvany művésztelepen végzett munka alapján, elkészült az első Hatvany próbamunka. Aranyszélű tányérra Hatvany grafika került. Az első darabok a Múzeumba, valamint a művész tulajdonába kerültek. Ez a próbamunka ajtót nyitott a további együttműködés számára. 2018-ban elindult a Hatvany kollekció kialakítása, és ez évben a piacra kerülése is. 2018. októberétől piacra kerültek az első hollóházi Hatvany porcelánok, egyedi különleges technológiával készült ékszerkollekciója. Bőség és Család néven. Ötvözi a kortárs művészetet a hagyományok ápolását.

Galériák

2011-től több külföldi és hazai galéria is megkereste. 2011-ben több tucatnyi képét adta el külföldre a svájci Artecorum Galéria. Ettől az évtől az akkori gyöngyösi Színyei Galéria is foglalkozott a képeivel, Nagy Etelka galéria tulajdonos segítette munkáját. 2011. szeptemberében a Magyar Alkotóművészek Galériája választotta tagjai közé, valamint a Novákfalvi Művésztelep (Többek között Ef Zámbó is tagja.) is tiszteletbeli tagjának választotta. Azonban ténylegesen nem vett részt ezen a művésztelepen. 2016-ban R3 Galéria támogatott művésze volt. 2017-ben a Hortobágyi Művésztelep vendége.

Halásztelki Művésztelep

A Halásztelki Művésztelep alapítója. 2011-ben felbolydult Halásztelek művészeti élete. A Halásztelki Hírmondóban megjelent cikkei által ismertté válnak kulturális tervei Halásztelken is. A megjelent cikkek hatására a helyi művészek sorra jelezték támogatásukat. Kezdeményezésük nyomán megalakul a Halásztelki Művészek közössége. Ebben az évben megalapítja a Halásztelki Művésztelepet. A Halásztelki Művészekkel megalapítja és vezeti a Halásztelek Összművészeti és Kulturális Egyesületet. 2011-2017-ig elnöke a szervezetnek. Az egyesület a város kulturális életébe kívánt üde programokat bevonzani. 2011-től több sikeres akciót, programot tud maga mögött. 2013-ban a Halásztelek Galéria – egyik alapítója lett.

Különleges munkái: Templom secco

2014-ben a halásztelki görögkatolikus egyház kereste meg, és bízta meg a templom falainak festésével. Prodán Gábor görög katolikus atya kérésének eleget téve a templom boltívére szőlőtőkéket festett. A secco a halásztelki görög katolikus templomban megtekinthető. A seccot további felkérés alapján 2017-ben kibővítette, tovább festette.

Kiállításai

2005-től folyamatosan kiállít. Első kiállítását Zuglóban rendezték, a zuglói alkotók csoportos kiállításán a Stefánia palotában. Ezt követően számos hazai és külföldi galériában, múzeumokban is kiállított. Legfontosabb kiállítása a párizsi Louvre-ban, Carrousell du Louvreban volt 2016-ban, de ezt megelőzően Németországban, Svájcban, Japánban, USÁ-ban, Romániában és számos hazai, budapesti galériában, izgalmas helyszíneken is, mint például az 51. Hortobágyi Lovasnapokon is bemutatta műveit. Több európai uniós művészeti galéria is foglalkozik a képeinek eladásával. Képei többsége magántulajdonban vannak.

Író, mentor, tanár: A varázslatos festőműhely

2015-ben megjelenik első gyerekeknek szóló mesefestő könyve A varázslatos festőműhely, melyben a festészet alapjairól, a festészet világáról mesél kislánya segítségével. A könyvet szerzői kiadásban, nyomtatott formában valamint e-bookban is megjelentette. Tanárként, mentorként segíti tanítványait. Halásztelki nyitott festőműhelyében gyermek és felnőtt tehetséggondozást végez. Tanítványai között minden korosztály képviselve van. Országos rajzversenyeket alapít, példaként említhető a “Fogadd el!” nap fogyatékkal élők érzékenyítő rajzpályázata. Nyaranként gyermek alkotótáborokat vezet.

Jószolgálat

Önkéntes munkát végez. 2019- ben útjának indította az országos “Kalácsot az asztalra” adománygyűjtő mozgalmat. 2018-ban a Hatvany Művésztelepen megszervezi, hogy az ott megjelenő művészek alkotásaival támogassák a Seholsincs, összfogyatékkal élőket segítő Óvoda elindulását. 2017-ben felterjesztették Jószolgálat díjra. 2008-tól szociális alapon időseknek szóló festőklubbot vezet. Kezdetben Tökölön, majd Halásztelken folytatta ezt a tevékenységét. Számos közintézményt, iskolát, óvodát, bölcsődét, orvosi várótermet festett ki színes figuráival. 2016 év végén az orosházi városi kórház gyermekosztályát festette ki, majd Karcagon is a gyermekosztály folyosói szépültek meg. Munkájáról számos hírforrás is beszámolt. 2011 óta számos esetben adományokat gyűjt, kezdetben egyesületi keretekben, majd magánemberként, az összegyűjtött ruhát, játékot, könyvet személyesen teríti a legrászorultabb vidékeken. Nagy örömére, és megtiszteltetésére, 2017-től Halásztelek Mesemátkájául fogadta.

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »