Idős Szappanos István

 

Idős Szappanos István

1923-1999

Id. Szappanos István 1923-ban született Kecskeméten. Középiskolai és jogakadémiai tanulmányait szülővárosa nagyhírű Református Gimnázium Kollégiumának iskoláiban végezte.

A szülői ház nevelése után gimnáziumi rajztanára, Csikós Tóth András adta számára a művészetek iránti indíttatást. Majd Molnár Zoltán budapesti festőművész magániskolájában fejlesztette tovább képességeit. Később pedig szigorú és következetes önképzéssel pótolta a rendszeres képzést. Folyamatosan gazdagította látásmódját, grafikai és festészeti ismereteit.

Lélekből festett.  Az 1955. évtől közel három évtizeden keresztül dolgozott alkalmazott grafikusként. Több éven keresztül résztvevője volt a Hajósi, Békési, Veránkai képzőművészeti alkotótáboroknak. Főleg tájkép, néha csendélet műfajban, akvarell és olajfestéssel, valamint egyedi grafikával foglalkozott. Felhő és vízábrázolásai utánozhatatlan finomságúak.

„Keresem a támaszokat, amelyek segítenek, hogy életem lehetőleg becsületesen és tisztán éljem, keresem az útjelzőket hozzá.

Az öreg Szappanos Istvánra gondolva elsősorban nem cselekvések, történések derengenek elő (persze van jó néhány emlékem ezekből is). Inkább egy érzet-érzelem tör föl: az ő alakja egy az erkölcsi kapaszkodóim közül. Szálfaegyenes erkölcsi derék, tiszta és egyértelmű szó, ingathatatlan hit. Mint az akvarelljei. Annyi, amennyi kell! Se több, se kevesebb, ott és úgy, ahogy kell! Nem másoknak, másnak megfelelni, hanem példával elől járni, mint a mesterek!”

Bruncsák András festőművész

Emlékezetünkben őrizzük egyéniségét, tiszta hangú festői munkásságát.

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »