Interjú Demeter Mártával

Életünk során találkozunk emberekkel, és néha van köztük olyan, akit már az első perctől fogva különlegesnek tartunk. Ilyen volt számomra Demeter Márta, akit tavaly ismertem meg.

 

Bubrik Zseraldina

Lélekrajz – interjú Demeter Mártával

Szerettem volna megtanulni egy kicsit rajzolni, ezért oldalakat kerestem az interneten. Aztán egy nap, megláttam egy hirdetést: Lélekrajz.

Már a címe is nagyon tetszett, de amikor bementem az oldalra, megdöbbentett, hogy miről is van szó, milyen is ez a művészet. Hallottam már a mandaláról, más spirituális tartalmú műről, de nem foglalkoztam vele. Most mégis belemerültem az olvasásba, és Márta oldalán azok a csodálatos képek megfogtak.

A mai alkalommal szeretném bemutatni Demeter Mártát, aki megszerettette velem a Lélekrajzot.

–        Kedves Márta szeretettel köszöntelek! Kérlek, mesélj nekem magadról, hol születtél, hol nőttél fel? Milyen volt a gyermekkorod?

–        Elsősorban szeretném megköszönni a felkérést és a kedves bevezetést! Én egy csendes kisfaluban nőttem fel Borsod megyében, Aggtelekhez és az északi határhoz közel, Ragályon. Nagyon szép gyermekkorom volt ebben a festői községben, amelyet körülölelnek a dombok, hegyek és sok-sok erdő, mező. Sokat voltunk a természetben, játszani, kirándulni, barangolni édesapámmal és a húgommal. A lelkem mindig megnyugszik, ha a természet közelségére gondolok vagy kirándulok a hegyekben, és ha hazatérhetek.

–        Egy pár szó a családodról, és jelenleg hol élsz, mivel foglalkozol?

–        Párkapcsolatban élek, van egy lassan 17 éves fiam. Az élet sok utat bejáratott velem, de jelenleg Budapesten lakok a családommal. Már 10 éve járom a spirituális utamat, képességemmel és tudásommal segítem, támogatom a hozzám érkező embereket.

–        Mi a hobbid?

–        A rajzolás… kötöttségektől, dogmáktól, keretektől, elvárásoktól mentes szabadság. Tervezés, gondolkodás nélkül vetem papírra mindazt, ami megszületik bennem érzésben, vonalak formájában, és megjelenítem azt a papíron. Aztán pedig a színek és az árnyalatok kavalkádjával kitöltöm mindazt, amit létrehoztam. Így születik meg a Lelkem rajza, vagyis a Lélekrajz. A hobbimról kérdezel, amit igazán már nem csak a hobbinak tekintek, hanem a hivatásomnak is, amellyel adni szeretnék az embereknek.

–        Kérlek, mesélj nekünk a Lélekrajzról.

–        A Lélekrajz egy saját technika, amit én fejlesztettem ki. Az inspirált, hogy számomra támogató és segítő volt az a fajta, lazító rajzolás, amit életem egy nehéz időszakában használtam segítőként, és az óta is része életemnek. A lélekrajz csigavonalak rajzolgatásából indult el. Ennek a rajzolgatásnak a hatására ismerkedtem meg sok módszerre, pl. a Zentangle módszerrel vagy a Jobb agyféltekés rajzolással, illetve az Aquqrelle festészettel, amit aztán összegyúrtam magamban, és amelyek tovább inspiráltak arra, hogy a létrehozott, szabad alkotói módszert másoknak is átadjam. Nonfiguratív minták összességéből áll össze ez a rajztechnika, úgy, ahogy a lelkem, szívem diktálja, mintha egy részünk újra gyermek lenne. A technika elsajátításához nincs szükség rajztudásra. Sokan úgy hiszik, nem tudnak rajzolni, pedig ez nem így van. Mindenkiben van egy alkotó, egy belső gyermek, aki tud és akar rajzolni vagy alkotni valamilyen formában és még romlatlan. Ezt ébresszük fel a foglalkozásokon, gyakorlással pedig sok minden elérhető, fejleszthető.

–        Miért pont a Lélekrajz lett a hobbid?

–        Gyermekként is szerettem rajzolni, sokszor adott számomra megnyugvást, amikor kifejezhettem magam ebben a formában. Ez a mai napig áthatja az életemet. Egy nehéz időszak indított el újra a rajzolás útján. Ami firkálgatásból született és emelt ki sok nehézségből, problémából, fájdalomból. A belső világom formáit jelenítem meg nonfiguratív módon, a rajzaimon. Életem segítője lett, mint egy napló, mindig velem van.

–        Mit ad Neked a Lélekrajzolás? Mit érzel rajzolás közben?

–        Mit is mondjak, talán, ha ezt meg kell fogalmaznom, azt mondanám, hogy megadja mindazt, amit egy jó terapeuta. Segít felfejteni a bennem zajló folyamatokat és utat mutat, hogyan legyek kitartó. Jól eső boldogság, örömérzés tölt el, amikor érzem, hogy alkotok. Valami csodás és új jön létre. Szeretek csak úgy leülni és hagyni, hogy magától vezesse a kezem, a lelkem, de olyan is van, hogy egy látomást, belső képet keltek életre. Bárhogyan is jön létre a rajzom, fontos, hogy ebben megtalálom magam és azt a csodát, ami maga az univerzum számomra.

–        Honnan jönnek az ötletek?

–        Az ötlet ott van bennem érzésekben, az elmélyült befelé figyelésben, a belső világom képeiben, és az univerzum átható energiájában, és amit transzformálok a rajzaimba, az egy valamiféle útmutatás, tudatosabb fejlődés irányába terel engem. Spontán rajzolok, nem tervezek, elég egy vonalat húznom és máris elindul a rajzolás folyamata.

–        Mikor döntöttél úgy, hogy ezt neked tovább kell adnod?

–        Nekem, ahogy említettem már, nagyon sokat adott a rajzolás. Mindig is segítőkész embernek tartottam magam, ezért úgy éreztem, hogy nem tarthatom meg csak magamnak ezt a „csodát”, másoknak is át kell adnom ezt a technikát. Megmutatva azt, hogyan támogathatják önmagukat az emberek egy-egy csendes, elvonulós órában, levezetve a nehézségeket vagy a mindennapok zaját, esetleg épp egy nagy terhet leadva, ami nehezíti életüket, és ez által jobban kapcsolódva az igazvalóhoz, a lélekhez, az univerzumhoz. Bárhogyan is, csak kapjanak segítséget azáltal, hogy alkotnak és nyissák meg az önismeret felé vezető utat. Fontosnak tartom a belső, kreatív energia felébresztését, az alkotással való munkát, mert életünk minden területén megnyilvánul. Bár, itt egy rajztechnika elsajátításának tűnhet, de ennek az ébresztésnek a fejlődés a lényege, hogy megnyíljon az a csatorna, ahonnan minden élethelyzetben megjelenő kreativitásunkkal élni tudunk.

–        Az interneten keresztül tanítod a rajzolást, vagy személyesen is lehet Veled találkozni?

–        A három részes Lélekrajz mini foglalkozáson kívül tartok workshopokat is, ahol személyesen találkozhatnak velem az érdeklődők és ott, egy kibővített módszerrel vagy módszertannal is megismerkedhetnek a kedves résztvevők.

–        Mik a további terveid?

–        Szeretném online is tartani a foglalkozásokat, hogy azoknak is elérhető legyen, akik távolabb élnek Budapesttől és nincs esetleg esélyük felutazni a workshopokra. Idővel pedig a lehetőségektől függően egy nyári, több napos kreatív tábor tervét is dédelgetem a szívemben. Természetesen még számos tervem van és munkálkodom rajta, hogy megvalósítsam.

–        Aki szeretné jobban megismerni a Lélekrajzot, szeretettel ajánlom Demeter Márta oldalát: www.lelekart.hu. Köszönöm szépen a beszélgetést, és azt is, hogy megszerettetted velem a rajzolást!

 

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »