Jártó Róza

 

Későn érő ember vagyok.

Ötvenkilenc évesen írtam meg első prózámat és pont tizenegy. évre rá jelent meg a hetedik könyvem, amelynek Az élet zenéje címet adtam. Ötvenkilencedik évem előtt egyetlen prózát, novellát, egyetlen verset sem írtam. Addig csak számoltam, mint magasan képzett pénzügyes.
Ebben a tizenegy évben azonban sok minden történt velem. Nyugdíjba mentem, a három gyerekem, a hat unokám mellé, megszületett a hetedik dédunokám is.Megírtam hét könyvet:

·       Bagoly őrs, vigyáz! kisregény,

·       LoveNet Az internetes ismerkedés világa, elbeszélések,

·       Anya! Nézd egy szép virág, verses kötet, https://youtu.be/-8SgId3Be14, https://youtu.be/Wnx3fMmwTv4 ,

·       Golgoták és kisdedek, novellás kötet,

·       Sors szimfonietták, novellás kötet

·       Bagoly őrs, vigyázz! 2. bővített kiadása, amely bemutatkozott a Nemzetközi Könyvfesztiválon is,

·       végül 2020-ban Az élet zenéje, regény, https://youtu.be/PZotpvlIEIw, https://youtu.be/mjumX_-212A  .Ezek a művek meg is jelentek többszáz példányban ofszet nyomtatással, keménytáblás kötésben. Az idézett zenés versek részt vettek a Vanda &Joung ausztráliai dalversenyen 2014-ben.

Tagja lettem a Cserhát Művész Körnek, a Magyar Nemzeti Kulturális Szalonnak, a Verslistának, a Holnap Magazin közösségének, a Magyar Alkotók Nemzetközi Egyesületének. Aktívan kiveszem részem az Orosházi Nyugdíjas Egyesületben is, irodalmi témákban.

Rendszeresen jelennek meg írásaim különböző antológiákban, valamint a Délibáb, a Képzeld-el, a Verőfény Magazinban, a kéthavonta megjelenő Nyírségi Gondolat folyóiratban, ahol alkotó- és üzlettársammal közös Zenei rovatunk is van,

Alkotó- és üzlettársam, dr. Kovács Gyula zeneszerző, akivel majd 30 év ismeretség köt össze. 2012-ben megalapítottuk a Róza & Julius Kiadót, ahol sorra megjelentettük a könyveimet és dr. Kovács Gyula komolyzenei szerkesztéseit és zeneszerzői alkotásait, nagy és kis CD lemezen, kottákban.

Debreczeni Dénes Istvánné a polgári nevem és születési nevem Varga Róza. Erdélyben, Madéfalván született Jártó Anna édesanyám, édesapám meg Püspökladányban. Ő mozdonyfűtő lett, anyukám meg úgy hasznosította a tanítói diplomáját, hogy minket, a hét gyermekét, tanította, nevelte.

Mikor elkezdtem írni, azzal a dologgal találkoztam, hogy Varga, Róza, Rózsika, Rozália néven nagyon sok alkotó van a neten, ki ír, ki fest, ki hímez, így arra gondoltam, hogy felveszem édesanyám vezeték nevét. Így lettem Jártó Róza. Anna ugye nem lehettem, mert a velem egy évben született húgom Anna, és mi lett volna, ha ő is írásra adja a fejét.

Az írás előtt és most is szenvedélyes természetvédő vagyok. Talán ezért is lettem Tájgazdálkodási mérnök, ami akkor csúcsosodott ki, mikor Áder János Köztársasági elnöktől ezért Emlék lapot kaptam,az Egyesült Nemzetek Szervezet által szervezett Párizsiklímacsúcs sikerének előmozdításáért indított élő bolygónk klímavédelmi kezdeményezés melletti cselekvő kiállásáért, szöveggel.

Írói pályám első elismerését a Batsányi-Cserhát Művész társaságtól kaptam és lettem Art Ezüst Diplomás költő. Ezt követték a pályázataimra kapott elismerések, 2015-ben Cserhát Nivódíj plakettel, ami állami elismerés is egyben, és a Cserhát Művész kör adományozhatja. A továbbiakban József Attila, valamint Váci Mihály emlékdíjjal is kitüntettek.

Közben persze dr. Kovács Gyula zeneszerzővel‒ akivel ma már elválaszthatatlan alkotópárost alkotunk ‒, sorba jelennek meg a közös komolyzenei alkotásaink CD-lemezei is:

·       Örökbecsűek /Karácsony éjjelén,

·       Örökbecsűek /Dallamokkal ölelt rímek, 17 Jártó vers megzenésítésével,

·       Három ima (Üdvözlégy Mária, Mi Atyánk, Hiszek egy Istenben),

·       Toldi rapszódia,

·       Gutenberg induló,

·       Múzsák indulója, https://youtu.be/8_LSVwUOoUM ,

·       Tisza keringő,

·       Tavaszi zsongás,

·       Angyalok imája.https://youtu.be/q1pY7yXM5mE

Ezekben a zeneművekben én játszottam a hangos versmondó szerepét. Zenés alkotásaink megjelentek és elérhetők a Youtube, a Videa, Vimeo megosztókon.

Amit látják, próbálom az életem tapasztalatait, az élet korábbi hagyományait a mai és a jövő nemzedékével megosztani.

Orosháza 2020.11.01

Jártó Róza író, költő, versmondó

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »