Kadarcs Népzenei Együttes bemutatkozó a hagyományőrző média oldalon

Kadarcs Népzenei Együttes bemutatkozó

Az Együttes 2008-ban alakult népzenét, néphagyományt szerető, kedvelő, őrző és ápoló felnőttek kezdeményezésére.

Célja főként a Hortobágy mellyéki tájegység dalainak, népzenéjének felgyűjtése, megszólaltatása, s terjesztés, továbbadása a fiatal generációknak.

Az elmúlt évek során a balmazújvárosi rendezvények rendszeres fellépői lettek, de eljutottak a megye, a járás, a régió, s az ország más településeinek hagyományőrző rendezvényeire is.

A citerások mellé csatlakoztak énekesek is, így színesítve a csoport taglétszámát, mely a 7-évestől egészen a majd 80-éves korosztályig képviselteti magát.

2010-ben és 2011-ben a Kóta minősítő rendszerében Aranypáva díjat kaptak, 2010-ben a Vass Lajos Kárpátmedencei Népdaléneklési Versenyén Vass Lajos Nagydíjat ítélt meg a szakmai zsűri.

Repertoárjuk az évek során más népzenei tájegységek dallamaival is bővült, így Erdélyi népdalcsokrok, Vajdasági népdalcsokrok, Felvidéki népdalcsokor is szerepelnek az Alföldi gyűjtések mellett.

A népzene mellett a néphagyományokat is ápolják, így jött létre 2014-ben a Népi játékok fesztiválja, illetve 2010 óta a „Sárga lovam pányvára van kikötve…” Regionális népzenei találkozó.

„Sárga lovam pányvára van kikötve…” Regionális Népzenei találkozó:

2010-ben jött az ötlet Veres Péter szavai nyomán, „ ide kell hozni a nagyvilágot, mindent, ami szép, és jó, ami nemes és amit érdemes” ( szabadon idézve) ha már mi nem jutunk el sok népzenei rendezvényre, rendezzük meg hagyományteremtő céllal a saját népzenei találkozónkat. Az elmúlt egy évtized alatt ez a rendezvény a környező régiókban közkedvelt lett, ezt a fellépők, jelentkezők létszáma is igazolja. Olyan neves zsűri-véleményező népzenészekkel, mint Bárdosi Ildikó, Molnár Miklós, Juhász Erika, Kerekes-Polgár Lilla, dr. Joób Árpád ( Isten nyugosztalja) sikerült rangos színvonalú rendezvénnyé kinőni magunkat, mely alkalmanként 150-200 főt számlál. Ezen rendezvényünk lehetőséget biztosít azon népzenei együtteseknek, szólistáknak véleményeztetni a produkciójukat, mellyel/melyekkel később akár a KÓTA, akár a Vass Lajos Népzenei szövetség által meghírdetett minősítő versenyeken szeretnék megmérettetni magukat.

Szívesen tesznek eleget mindennemű felkérésnek.

Művészeti vezetője: Kovácsné Kenyeres Márta népzene tanár

 

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »