Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások bemutatkozna a hagyományőrző oldalon

Csapatunk 2015 januárjában tartotta első, félhivatalos programját, mely egyben toborzó rendezvény is volt. Ez év augusztusában, Kapuvár Garta városrészének templomában felszentelték a zászlónkat és hagyományőrzőink esküt tettek. Ezzel hivatalosan is megalakult a Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások Hagyományőrsége, mely nem csak Kapuváron, de a Rábaközben és talán Győr-Moson-Sopron megyében is egyedülálló civil szerveződésként jött létre, és ma is meghatározó szerepet tölt be a rábaközi hagyományőrző-életben.

Az egykor hat taggal induló szervezet mára kinőtte magát, az egyesület jelenleg huszonegy aktív fővel működik, köztük nőkkel és gyermekekkel.

Célunk a kapuvári és gartai katonai hagyományok felelevenítése, és a XVI–XVII. századi, végvári hagyományok ápolása, hiszen a török idők Kapuváron is nyomot hagytak: az egykori Nádasdy-vár két alkalommal is „vendégül látta” a török csapatokat.

2018-ban már harmadik alkalommal kerül megrendezésre a KapuVára Fesztivál, melynek főszervezői vagyunk. A rendezvény évről évre nagyobb és színvonalasabb. A háromnapos fesztivál alapját egyik évben az 1683-as bécsi ostrom idején történtek, másik évben az 1594-es történelmi események adták, amikor a török hadak elfoglalták Győr városát és elpusztították az egész Rábaközt. Az események bemutatásában több mint száz hagyományőrző segít(ett) nekünk.

Megalakulásunk óta, a baráti kapcsolatok kialakulásának köszönhetően számos városban tehettük mi is tiszteletünket és segíthettünk megvédeni a magyarországi várakat. A teljesség igénye nélkül többször jártunk már Szigligeten, Szabadbattyánban, Salföldön, Tatán, Sárváron, Körmenden, Szombathelyen, Szentgotthárdon, Kőszegen, Egerben, Esztergomban, Szigetváron, Iszkaszentgyörgyön, és a rábaközi települések is szeretettel fogadnak minket egy-egy rendezvényen vagy iskolai diáknap alkalmából. Emellett több alkalommal csatlakozhattunk iratos hajdúkként külföldi muskétásokhoz, hogy közös európai sereggel elevenítsük fel az 1600-as évek eseményeit Prágában és Pozsonyban.

Folyamatosan várjuk az érdeklődőket, a leendő hajdúkat. Akinek bővebb információra van szüksége, keresse fel Facebook-oldalunkat, melynek elérhetősége: https://www.facebook.com/kapuvarihajdukesgartaimusketasok/

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »