Kecse András

 

Kecse András vagyok.1979.07.20-án születtem Cegléden.Kisebb-nagyobb megszakításokkal,de jelenleg is szülővárosomban élek.
Jelenleg 5 éve dolgozom portásként egy ceglédi középiskolában.

Óvodáskoromban kezdődött a rajzolás iránti érdeklődésem,ami a dadáknak,óvónőnek is feltűnt.
Szüleim látták ugyan,hogy egész jó irányba fejlődök,de nem volt módjukban művészeti iskolába iratni.Így magam képeztem tovább,hol filccel,hol zsírkrétával,hol ecsettel,de végül a grafitceruzával való alkotás mellett döntöttem.Gyakoroltam,amennyit tudtam.Egészen 25 éves koromig nem foglalkoztatott túlzottan a történelmi rajzok megalkotása, inkább zenészeket,színészeket rajzoltam.Majd összeismerkedtem pár olyan munkatárssal,akikkel összebarátkoztam és akik hagyományőrzők voltak civilben.Őáltaluk ismertem meg valós történelmünket,írásunkat és más rokon népek néprajzát,kultúráját.

Majd a későbbiekben a családnevem jelentése kezdett érdekelni,hogy mit is jelenthet,honnan származunk mi,Kecsék.Így találtam rá arra,hogy bizony kunok vagyunk.Az ükszüleimig tudtam eddig még nagybátyámmal visszavezetni a családfát,akik mindnyájan Dévaványán éltek.
Ettől kezdve,hogy kiderült az,hogy apai ágról kunok vagyunk,elkezdtem kutakodni autodidakta módon e nép után.Kik voltak,honnan jöttek,kik voltak az ő őseik,népalkotó elemeik.Néprajzi,történelmi,régészeti,antropológiai és nyelvi kutakodás követte mindazt,ami tart a mai napig is.
Segítőim is vannak persze,barátok, (Szűcs Sándor, Szűcs Mihály )  hagyományéltetők, kutatók, újságírók, ( Szathmáry István) írók, nyelvészek, ethnográfusok ( Dr. Bartha Júlia) stb.
Tavaly augusztus elsején volt első önálló kiállításom megnyitója Túrkevén,a Kópia Cukrászdában,amit barátaim szerveztek meg,Tóth Tünde kisújszállási festőnő,Zetényi Csukás Ferenc író,Táborosi Péter kun hagyományőrző,többek között.Egy hónapig volt megtekinthető.
Majd az idén is sikerült egy megnyitót szerveznie egy,a munkahelyemen óraadó,de amúgy festőként alkotó hölgynek,Kiszely Margó tanárnőnek.E megnyitó január 16-án volt,a ceglédi Bern Kávéházban,ahol még ezen a héten megtekinthetőek a rajzaim.A megnyitó alkalmával sok ismerős,kolléga jött el.

Örülök,hogy ennyi érdeklődő volt mindkét alkalommal.Folytatása előreláthatólag Szank településen lesz,hisz az ottani polgármester asszony is eljött a ceglédi megnyitómra,ahol felkért arra,hogy a náluk tavaly megnyílt Kiskun Emlékhelyen,ezév 06.20-án tartandó Kun Nap keretében mutassam be alkotásaimat.

Szeretnék ezen a megkezdett úton haladni,de persze más jellegű rajzokat is készítek,ha valakinek olyan kell.Pólógyártáson is gondolkozom,amiken rajzaim lennének.

Bemutatom pár rajzom,amiket megtalálhatnak az érdeklődők a Kecse András nemzeti grafikái,Facebook-oldalamon.

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »