” Kivilágos kivirradtig” A Boglya népzenei együttes

Boglya-népzenei-együttes-e1415730502128

A Boglya népzenei együttesről

A Boglya együttes 1984-ben alakult Szombathelyen, tanárképző főiskolásokból. Céljuk a magyar népzene hagyományhű elsajátítása és eljuttatás a közönséghez. Alakulásuk óta folyamatosan működnek a helyi MMIK-ban. Az együttes vezetője Földesi Jánosné.

Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megye valamennyi jelentős táncegyüttesével dolgoztak már együtt, jelenleg állandó kísérői az Ungaresca és a Gencsapáti Hagyományörző táncegyütteseknek. Folyamatosan tartanak táncházakat és koncerteket Vas megyében és az ország különböző területein is.

Tagok: Földesi Jánosné (hegedű), Német Gyula (kontra, brácsa), Vajda András (cimbalom, hegedű, dob), Pusztainé Sebők Lívia (ének, citera), Földesi János (bőgő, cselló, ütőgardon, ének).

25 éves fennállásuk óta számos díjat és eredményt sikerült elnyerniük:

1987 – Miniszteri Dicséret, Földesi Jánosné eredményes kulturális munkájáért
1988 – Lajtha László Országos Népzenei Verseny – Lajthárné különdíja
1996 – Kiváló Művészeti Együttes és a Népművészet Ifjú Mestere
2006 – Kiss Gyula díj

1992 óta folyamatosan járják a magyar nyelvterületet. A széki Posta Márton meghívása volt 1992-ban az egyik legnagyobb sikerük, amikor a táncház mozgalom bölcsőjében tarthatták a Zsuzsanna napi „emberes” bált. Gyűjtéseik számos településen voltak, mint például: Szék, Méra, Kispetri, Magyarszovát, Magyarpalatka, Magyarbece, Péterfalva, Szászcsávás, Magyarborzás, Mezőkölpény, Szilágyság, Vép, Sorokpolány, Torony, Szany, Burgenland.

16 éve minden nyáron népzenei tábort rendeznek, ahová adatközlők is érkeznek és ők is tanítják a régió fiataljait. 1997-ben indították be a Bartók Béla Zeneiskolában a népzene tanszakot, ami jelenleg is 27 fővel működik. Ide helyi tantervet is készítettek. Tanítványaik számos országos és nemzetközi népzenei verseny győztesei vagy díjazottjai. 2011. szeptember 1-jétől beindították a középfokú népzeneoktatást a Művészeti Szakközépiskolában.

2008-ban megjelent könyvük – „Kivilágos kivirradtig” – burgenlandi magyar népzenei tankönyv és dallamgyűjtemény.

 

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »