Különleges fináléval készülnek pénteken a Fölszállott a páva gyermek döntősei

Különleges fináléval készülnek pénteken a Fölszállott a páva gyermek döntősei

Rendhagyó döntés után, összesen 11 tehetséges produkció került a döntőbe

 

 

Budapest, 2015. december 17. – A végéhez közeledik az MTVA és a Hagyományok Háza közös népzenei és néptáncos tehetségkutató műsora, a Fölszállott a páva gyermek kiadása. A Duna Televízió műsorán péntek este 19.35 perckor állnak a színpadra a döntősök, akik a zsűri elnökének, Sebő Ferencnek köszönhetően nem 10-en, hanem 11-en készülnek a végső megmérettetésre.

 

A Fölszállott a pávában 4 kategóriában mutathatták meg tehetségüket a gyermekek: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok, szóló és páros táncosok; valamint táncegyüttesek.  Lezajlott múlt pénteken a második középdöntő is, így már csak a most pénteki finálé van hátra: idén rendhagyó módon, nem 10, hanem 11 nagyszerű produkciónak drukkolhatnak a nézők.

 

A múlt pénteki második középdöntőből, amely több mint egymillió nézőhöz ért el és a közszolgálati adók 4. legnézettebb műsora volt (forrás: Nielsen közönségmérés), az előző hétnek megfelelően csak 5 produkció juthatott volna tovább a döntőbe, azonban a zsűri elnöke Sebő Ferenc látva a színvonalas és fantasztikus előadásokat, végül máshogy döntött.

 

„A népzenei revival és Táncház-mozgalom jellemzően urbánus eredetű. A városi fiatalok kezdtek el érdeklődni a falun megőrzött közmagyar kultúra iránt. A mozgalom kiszélesedése napjainkra már a fiatalok százezreivel szerettette meg a népzenét és néptáncot. Ennek látható jele a Fölszállott a páva című gyermek TV-s vetélkedő minőségi mezőnye. A gyermekek olyan szinten bizonyították, hogy ez a kultúra elsajátítható és továbbra is működtethető, amiről eddig a szakembereknek sem volt fogalma.” – mondta a zsűri elnöke.

 

A kosteleki Vrencsán Anita teljesen magáévá tette a gyimesi énekstílust, és abszolút személyes megszólalást produkált, ami csak a népdal virágkorában volt megfigyelhető az ebbe született legjobb előadóknál. A Haraszti ikrek pedig azt demonstrálták, hogy a már eltűnt közeg ellenére is meg tudták tanulni egy számukra fontos helybéli adatközlőtől a tudományt, mintha csak ők is beleszülettek volna. Ezek szerint az előadásmód is maradéktalanul megtanulható.

 

Mindkét produkció szereplői ezen belül is olyan teljesítményt nyújtottak, amire a mozgalom elindítói sem láttak még példát. Anita és a Haraszti ikrek is abból a falusi környezetből jöttek, ahová a városiak jártak gyűjteni az öregektől, de amelyekben a legkevesebb érdeklődés sem volt ezek iránt az értékek iránt. Történelmi jelentőségű, hogy a városon indult mozgalom elért vissza a faluig, felértékelve az onnan származó hagyományt.

 

„Mindkét produkció olyan magas színvonalú, s ugyanakkor a legtermészetesebb, minden salaktól mentes megnyilatkozás volt, hogy a zsűri nem tehette meg — szaktekintélye megnyirbálása nélkül — hogy bármelyiküket is elutasítsa. Már csak azért sem, mert a műsor nézői tanúi voltak ennek a kitűnő teljesítménynek.” érvelt mindkét produkció megtartása mellett az ítész, Sebő Ferenc.

 

A pénteki döntőből nem csak az derül ki, hogy kiket ítél 2015 legjobbjainak a zsűri, hanem a közönség is megszavazza a harmadik évad kedvencét, aki az OTP Bank jóvoltából szintén egymillió forintban részesül. De a Fölszállott a páva főtámogatója további meglepetésekkel is készül. Akárcsak a műsor készítői, akik visszahívták a legemlékezetesebb produkciókat, de a döntő vendége lesz a Csík Zenekar is – Fitos Dezső társulatával kiegészülve.

 

S bár a 2015-ös évadban a gyermekek a sportszerűségből jelesre vizsgáztak, számtalan barátság köttetett a kulisszák mögött, sőt, közös zenekart is alapítottak – információink szerint a Kunigunda utcai gyártóbázis jelen pillanatban megtelt. Már ami az izgalmat illeti…

 

A 2015. december 18-i döntő szereplői:

 

Szóló és páros tánc kategória  
·         Busai Bori-Mahovics Tamás (Jászberény és Békés) KÓD: 01
·         Hoksz Attila (Dombrád) KÓD: 10
·         Antal Adorján (Csíkmadaras, Erdély) KÓD: 22
   
Táncegyüttes kategória  
·         Bartian Gyermekcsoport (Szekszárd) KÓD: 12
·         Dr. Martin György AMI Borbolya csoport (Deszk) KÓD: 13
·         Alba Regia AMI Pulutyka csoportja (Székesfehérvár) KÓD: 24
   
Énekes szólisták és énekegyüttesek kategória  
·         Gál Tibor (Ráckeve) KÓD: 02
·         Vrencsán Anita (Kostelek, Erdély) KÓD: 16
·         Haraszti Ikrek (Bátonyterenye) KÓD: 23
   
Hangszeres szólisták  
·         Horváth Zalán Levente (Zselickisfalud) KÓD: 08
·         ifj. Ürmös Sándor (Budapest) KÓD: 18

 

Szavazni csak az adásban megadott időintervallumon belül lehet, küldjön NEM EMELTDÍJAS SMS-t bármelyik szolgáltatón keresztül a  +36 (20 vagy 30 vagy 70) 44 22 999-es telefonszámra. Az SMS csak a kétjegyű kódot tartalmazhatja, egy számról csak 20 SMS-t fogad a rendszer, melynek szabályzatát a www.mediaklikk.hu/pava oldalon el is olvashatják.

 

 

További információ:

Balázs Rita Rebeka, 06-20-343-5773, rita.balazs@trinity.hu

Haraszti ikrek_Fölszállott a páva Hoksz Attila_Fölszállott a páva Horváth Zalán Levente_Fölszállott a páva Ürmös Sándor_Fölszállott a páva Vrencsán Anita_Fölszállott a páva Alba Regia AMI Pulutyka csoportja_Fölszállott a páva Antal Adorján_Fölszállott a páva Bartian Gyermekcsoport_Fölszállott a páva Busai Bori-Mahovics Tamás_Fölszállott a páva Dr. Martin Göryg AMI Borbolya csoport_Fölszállott a páva Gál Tibor_Fölszállott a páva

Megosztás:

Weboldal mint webszemét

A te weboldalad webszemét?

Sok magyar vállalkozás weboldalának technikai színvonala elég siralmas. Drága ezen oldalakat hirdetni; gyengébb besorolást kapnak, majd kattintásokat is veszítenek.

Részletek »

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »