Magasházi Julianna – MJ glass design – díszüvegek

Magasházi Julianna vagyok, az MJ glass design fantázianév mögött én tevékenykedek. Díszüvegek készítésével foglalkozom több, mint 20 éve. Weboldalam betekintést enged eddigi munkáimba: www.mjglassdesign.hu

Különleges az üveggel a kapcsolatom. Szeretem a fényüket, a játékukat, a bennük rejlő lehetőségeket. Szeretem, ahogy átalakítják, meghatározzák és színesítik a mindennapokat. Akár ólomüveg-, akár olvasztásos technikával dolgozom, mindegyik módszer alkalmazásánál érzem azt a belső, zsigeri alkotó erőt, ami csak akkor tűnik el, ha már én is látom a végeredményt…ez az érzés a több mint két évtized alatt semmit sem változott.

Veszprémben születtem, innen indult díszüveg-készítő pályafutásom is. Mindig is szerettem rajzolni, a színekkel bánni…szakmát is ennek jegyében választottam a gimnázium után. Nyomdai pályára léptem, ahol a grafikusi munkám mellett, 1996-ban ismerkedtem meg a rézfóliás Tiffany-technika alapjaival. Annyira magával ragadott a díszüveg-készítés, hogy szinte nem éreztem lehetetlent, ha üvegről, színekről és formákról volt szó. Az eredmény nem maradt el…nemcsak saját örömömre készíthettem a különböző díszüvegeket, hanem komoly megrendeléseket is teljesíthettem: nagyméretű, bonyolult mintájú Tiffany lámpákat, ablak- és ajtóbetéteket, kisebb lakberendezési tárgyakat.

2010 után volt lehetőségem az üvegolvasztást, azon belül is a lámpagyöngy-készítést megismerni. Innen már egyenes út volt a kemencés, ún. fusing eljárás elsajátítása, az üvegékszerek készítésének alapja, ami egy rendkívül sokrétű és sok kihívást magában foglaló technika. Ezeknek az üvegékszereknek különlegessége magában az alapanyagukban rejlik. Irizáló, szikrázó felületükkel vonják magukra a figyelmet, köszönhető ez a rajtuk lévő fém-oxid réteg(ek)nek.

Ma már a Velencei-tó partján élek, ahol igazán inspiráló környezet vesz körül. Itt készítem a mai napig is üvegkülönlegességeimet.

Ars poeticám: „ Ahol minden üvegnek története van…” hűen tükrözi az üvegékszerek és az ólomüveg-tárgyak „hátterét”, születésük apropóját. Mindegyik alkotás egy darab belőlem, és mind egy külön világ. Tudom, hogy mi motivált, mi inspirált készítésük közben, egy megrendelésnél pedig már a vevő álma-vágya is benne van…egyszóval: történetük lesz…”

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »