Naszvadi Magdolna

 

Már egész pici gyermekkoromtól kezdve vonzódtam a plasztikus anyagokhoz. Formáztam tésztából, gyurmából, sárból, amiből csak lehetett…
22 éve  beiratkoztam egy 2 éves fazekas iskolába pusztán kíváncsiságból, hogy megismerjem milyen is az agyag, milyen dolgozni vele. Ez a találkozás meghatározó volt az életemben, az addigi terveimet egy hónapon belül felülírta, és már teljes bizonyossággal tudtam, hogy ez az én utam, nem az egyetem és a grafológia. Több mint 2 évtizede dolgozom már, de ma is ugyanolyan örömmel, szenvedéllyel készítem a kerámiákat mint kezdetben.
A Naszvadi Magdolna kerámiák minőségi agyagból  készülnek, ólommentes máz használatával. A kor igényeinek megfelelően mikrohullámú sütőben, mosogatógépben és kellő körültekintéssel sütőben is használhatóak.
Különösen kedves munkáim a csipkével díszített tálak, bögrék, dísztárgyak, hisz a nagymamám által horgolt csipke terítőket használom készítésük során.
Ékszerek készítésével nem régen kezdtem foglalkozni, ezeket főként a természet ihlette. Az elsőként létrejött kollekció kedvenc virágomat formázza.Évről évre csodálattal tölt el a szélben tűzpirosan hullámzó pipacsmező. Az ékszerek mindegyike egyedi, kézzel formázott darab. A hozzájuk használt fém kiegészítők mindegyike nemesacél, nem kopikl e, nem színeződik el és fémre érzékenyek is bátran viselhetik.
És, hogy honnan is indultam?
Pályafutásom során több stílusban is kipróbáltam magam, melyek nagyon különböznek egymástól. Az iskolában a népi fazekasság alapjait tanultuk, s az első 6-7 évben csak ebben dolgoztam, főleg alföldi áttört kerámiákat és barcasági, sűrűn írókázott tárgyakat készítettem. Pályázatokon indultam, zsűriztettem s munkám elismeréseképpen 2004-ben Népi Iparművész címet kaptam. Bár közel sem merítettem ki a népi fazekasságban rejlő lehetőségeket, irányt váltottam. Finom, apró virágminták, pasztell színek jellemezték az elkövetkező évek munkáit. Lehetőségem nyílt olyan nívós rendezvényeken részt venni, mint a Mesterségek Ünnepe, vagy az adventi vásár a Vörösmarty téren. Több önálló kiállításom is volt már különböző témában.
Pár évvel ezelőtt alakítottam ki jelenlegi, fazekasmunkákban megjelenő stílusom. A szolíd pasztellek után élvezettel használom az élénk, erőteljes színeket mint alapszínt, melyek alkotás közben is visszahatnak rám, plusz energiával, életkedvvel töltenek fel.
Bemutatkozásom egy Gárdonyi Géza idézettel zárnám:

” Mindent lehet mellékesen, csak művészetet nem. Vagy teljes lélekkel, vagy sehogy”

 

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »