Páll Ágoston hetven éve

DSCN5844

Idén tölti hetvenedik életévét Páll Ágoston korondi fazekas. Úgy gondolta a híres mester, hogy ebből az alkalomból megpróbálja összefoglalni életútjának legfontosabb eseményeit. A könyv Szathmári Ferenc segítségével készült, aki ezt a feladatot nemcsak a Romániai Magyar Népművész Szövetség (RMNSZ) elnökeként, hanem a korondi kerámia szakértőjeként és Páll Ágoston életútjának ismerőjeként vállalta és végezte el.

Egyébként a kötet nem egyszeri felbuzdulásból, hanem többéves folyamat során született. A vallomástevő azt a feladatot kapta, hogy hasznosítsa számítógépes tudását, s maga gépelje be emlékeit. Azt mondja Páll Ágoston, hogy előfordult menet közben az is, hogy elveszett egy-egy szövegrész, de végül annál jobb lett a végső változat. A palához és a korongoláshoz sokkal jobban ért a mester, de ezúttal a könyv is “összejött”.

Igényes kivitelű, sok színes fotódokumentummal ellátott kötet Páll Ágoston életútjáról

Igényes kivitelű, sok színes fotódokumentummal ellátott kötet készült Páll Ágoston életútjáról

Olyan életúttal van dolgunk, amely jóval 1946 előtt kezdődött, hiszen a Páll-család nyolc generációjáig hatol vissza a múltba az emlékezet, s ebből öt előző nemzedék bizonyítottan fazekassággal is foglalkozott. Mivel általában sokgyermekes családokról van szó, a Páll-család soha nem rendelkezett birtoknak számító földterülettel. A kézműves foglalkozás jelentette számukra a megélhetést. Még akkor is az iparengedély kiváltására, a műhely felszerelésére, a szakmai fejlődésre fordították a vagyont, ha történetesen jól nősültek. Páll Ferenc (1838-1887) nevű dédnagyapjáról jegyzi meg a szerző, hogy számára a megélhetés sokba került, olyannyira, hogy a következő generációban, a Péter és Lajos (1875-1919) nevű fiainak úgy kellett dolgozniuk, hogy szülői segítség nélkül vásároljanak belsőséget maguknak.

A visszakerült mosdótál

A visszakerült mosdótál

Kétségtelen, hogy Páll Ágoston számára legnagyobb példa az édesapa volt, idősebb Páll Lajos (1904-1967), aki erősen feltörekvő emberként jelentős sikereket ért el a szakmában, de épp többre és jobbra való törekvése miatt számos alkalommal konfrontálódott másokkal. Ki akart emelkedni abból a nehéz helyzetből, amelyben élt, ám mindig visszatért a koronghoz. Tizennyolc gyermeke született id. Páll Lajoséknak, akik közül nyolcan élték meg a felnőttkort. Páll Ágostonék is a fazekasszakmát vitték tovább, bár közülük igen fiatalon kitűnt Páll Lajos (1938-2012), akiről már kisgyermek korában kiderült, hogy rendkívüli képzőművész-tehetség, középiskolába került Marosvásárhelyre, majd a kolozsvári képzőművészeti főiskolán tanult tovább, ahol egyre inkább a költőként ismerték fel benne. A későbbi évtizedekben Páll Lajos olyan sajátos költői és festői világot alakított ki magának, amely őt messze földön híressé tette, s összetéveszthetetlen stílusával mindkét műfajban az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb hatású művészet lett az övé a Kárpát-medencében.

A folytonosság látható, kézzel fogható eredményeket szül

A folytonosság látható, kézzel fogható eredményeket szül

A Páll-családból négyen kaptak Magyar Művészetért díjat: Páll Ágoston és Páll Antal (1941-1993) fazekasok, Páll Lajos költő és képzőművész, valamint Páll Magdi virágozó.

A Páll-családnak – a gyermekek és unokák révén – ma már a nyolcadik nemzedéke viszi tovább a hagyományt. Páll Ágoston summázza életét, büszkeséggel tölti el, hogy sikerült azt a hagyományos szín- és motívumvilágot megtartani, amely a korondi kerámia legjavára jellemző.

DSCN5870

A közelmúltban bukkant fel egy 1943-ban készült mosdótál, amelyet az édesapa adott el annak idején Benedek Marcellnek. Ez az edény a későbbiekben Kisbaconba került, ahonnan kalandos körülmények között jutott vissza a Páll-családhoz. A tálon található minta- és színhasználat bizonyítja, hogy bő egy-másfél évtizeddel azelőtt, hogy Bandi Dezső néprajzkutató hozzálátott volna a korondi fazekasok körében a hagyományos formák népszerűsítéséhez, az értéktudatosításhoz, a Páll-családban megvolt az értékre az igény, a sárga, barna és zöld színeket tudatosan és teljes természetességgel használták.

DSCN5875

Páll Ágoston önéletrajzi vallomásait a közeljövőben mutatják be az érdeklődőknek Székelyudvarhelyen és más településeken. Az időpontokról és helyszínekről majd mi is hamarosan tájékoztatjuk az olvasót.

Simó Márton

Honlapunk jelen pillanatban átalakítás alatt áll. Hamarosan a http://www.eloszekelyfold.com címen leszünk elérhetők. Addig is minden olvasónk szíves megértését kérjük. Az új címen elérhető írásainkra fokozatosan felhívjuk a figyelmüket és gondoskodunk majd az érdeklődés átirányításáról!

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »