Pendely Együttes bemutatkozik röviden a hagyományőrző oldalon

Pendely Együttes
2013. szeptember 24. · Budapest ·
Együttesünk 1982-ben alakult, és több mint egy évtizeden keresztül meghatározó szerepet töltött be a svájci, németországi és ausztriai magyar népzenei életben. Főleg a különböző városokban beinduló táncházak létrejötténél „bábáskodtunk”, de aktívan részt vettünk tánctanfolyamok, táborok, koncertturnék megrendezésében és megszervezésében is, szorosan együttműködve a legnevesebb magyarországi zenekarokkal, táncosokkal, énekesekkel. A táncházmozgalom nyugat-európai motorjaként szinte az összes akkor működő magyar néptánccsoport kísérő zenekara voltunk a Genf-Bécs-Frankfurt alkotta háromszögben.

Miután – nem utolsó sorban az együttes tagjainak lakóhelyei közötti nagy távolságok miatt – átadtunk a stafétabotot a fiataloknak, ki-ki a maga zenei útját járta tovább. Az utóbbi időben azonban a „közkívánatnak” és a nosztalgiának engedve egyre-másra jövünk össze egy-egy eseményre. A földrajzi távolságokat viszont azóta sem sikerült legyőzni, sőt! Mivel Major Csabi barátunk jelenleg Kínában él, nagy eseménynek számít, ha mind a négy tagot sikerül egy fellépésre összetoborozni. Ilyen eseményekre általában ősszel kerül sor, a müncheni táncházszezon nyitó táncháza keretében.

Együttesünk történelméhez tartozik még, hogy nevünkhöz fűződik a köztudatba „Csángó himnuszként” bevonult, 1985-ben készült feldolgozásunk: Egy több évszázados, hagyományos moldvai ballada dallamát párosítottuk egy 1877-ben László Mihály által, dallam nélkül közölt csángó magyar ének szövegével. Ez a feldolgozás jelent meg 1986-ban kiadott lemezünkön, s azon keresztül jutott el a moldvai magyarokhoz…

Aki többet is megszeretne tudnia a zenekarról az tekintse meg a videókat:

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »