Pendely Énekegyüttes bemutatkozik a hagyományőrző oldalon

A Pendely Énekegyüttes 2010-ben alakult, tagjai mind a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – AMI (közismert nevén Debreceni Zenede) növendékei. Az énekesek valamennyien debreceni gimnazisták és egyetemisták, a népdaléneklést pedig a Debreceni Zenedében tanulják.

A hét lányból álló együttes a sokéves közös munka során jó baráti társasággá vált, azonban az őket összekötő, még ettől is szorosabb kapocs a magyar népzene szeretete és tisztelete. Legfőbb céljuk a tiszta forrásból származó énekek továbbéltetése. „A népzene tiszta, mély értékeket közvetít, a fiatalok körében reneszánszát éli, de még mindig kevesebb figyelmet kap, mint amennyit érdemelne. Bízunk benne, az elkövetkező években mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy minél többen megismerjék.” – vallják a lányok.

Repertoárjuk felöleli az egész Kárpát-medence dialektusainak anyagát. „Fontos számunkra, hogy ne csak megtanuljunk egy-egy éneket, hanem újragondolva, a sajátunkként tudjuk azt másoknak átadni.” A hagyományőrző énekesekkel való személyes kapcsolat kialakítását és ápolását is elengedhetetlennek tartják, ezért időről időre a magyar nyelvterület különböző pontjain népzenei gyűjtőutak során gazdagítják tudásukat.

A Pendely Énekegyüttessel az érdeklődők különböző magyarországi és határon túli népzenei koncerteken, rendezvényeken, fesztiválokon találkozhatnak. Az együttes az eddigi legnagyobb szakmai elismerését 2017 decemberében a Fölszállott a páva 2017 televíziós tehetségkutató műsor Énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájának győzelmével érte el.

https://www.mediaklikk.hu/crew/pendely-enekegyuttes/

 

Tagok: Szepesi Emese, Baló Anna, Bíró Nelli, Rácz Boglárka,
Fekete Boglárka, Bartók Boglárka, Végh Orsolya (Fotó: MTVA)

Elérhetőség:

https://www.facebook.com/pendelyenekegyuttes/

Kapcsolattartók: Tóth Lilla (70/430-3378, toth.lilla.lenke@gmail.com )
Sáriné Szebenyi Judit (30/443-4074, sarineszebenyijudit@gmail.com )

Megosztás:

Share on twitter
Share on facebook
Magyar Rhapsody Projekt

Magyar Rhapsody Projekt – a zene ősi ereje

Megjelent a Levédia album második klipje. A MRP ezúttal egy harcinóta-feldolgozással üzen a múlt erejéből merítve: „A jelen kor harca már nem a csatatéren zajlik, hanem a lelkünkben – egészségük, harmóniánk megtartásáért.

Részletek »

Interjú Guba Rózsa babakészítővel

Varázslatos babavilág a bánhorváti Platthy-kastélyban   Guba Rózsa babakészítő népi iparművész világot bejárt, pazar munkáiból nyílt kiállítás a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánhorvátiban, a patinás, barokk Platthy-kastélyban. 

Részletek »