Petrovics Nikolett

 

Petrovics Nikolett vagyok, 1993. szeptember 28-án születtem Debrecenben. Születésemtől fogva Balmazújvároson élek családommal. Szüleim jóvoltából már kisgyermek koromban megismerkedtem a népi kézművességgel. A fonás, szövés, akár fűzből, nádból, vagy fonalból történjen, számunkra természetes volt, mert ilyen tárgyak között nőttünk fel.Szüleim is a népművészet közelségében nevelkedtek, hiszen családunk több generációjának életét meghatározta a népi mesterségekkel való foglalkozás.

A népzenében, a népművészeti tárgykészítésben jártas szüleim régóta szerveznek kézműves nyári táborokat, ahol a testvéreimmel együtt, mint „táborlakó”, egyre több ágát ismertem meg a népi kézművességnek. A játék-készítés fortélyai, a fonások, a szádfán, kereten való szövés nagy örömöt okozott. Az apró tárgyak elkészítésének sikerén felbuzdulva lassan megérlelődött bennem a döntés, hogy a szövésben szeretnék elmélyülni.

2010 szeptemberében beiratkoztam a Nádudvaron működő Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskolájába, ahol a takácsmesterséget tanultam

2012-ben sikeresen vizsgáztam a népi kézműves takács szakon.

2015 szeptemberében sikeresen elvégeztem a népi játszóház vezető képzést Debrecenben.

2016 szeptemberében elkezdtem a szövős-szakoktató képzést Békéscsabán,

2016-ban az Eszterházy Károly Főiskolán végeztem környezettan szakon

2017 júniusában sikeresen vizsgát tettem Békéscsabán szövő szakoktatóként, s ennek köszönhetően tanítotok gyerekeket és felnőtteket is szövésre.

A szövés, a szőttes kultúrával való foglalkozás életformámmá vált. Életcélom, hogy szőtteseket készítsek, a lakástextília, az öltözködés, valamint az öltözék kiegészítők terén. A tárgykészítés terén olyan tárgyakra is gondolok, amelyeknél a szövött anyagnak kiemelt jelentősége van.

Továbbra is szeretnék gyermek kézműves táborok munkájában részt venni és folytatni a szüleimmel közösen szervezett gyermektáborok működtetését, melyek többéves hagyományra tekinthetnek vissza. Szándékozom a játszóházi lehetőségeket is arra felhasználni, hogy széles körben ismertessem a kézműves tárgyak készítésének szépségét és számtalan lehetőségét.

Terveim között szerepel, hogy folyamatosan képezzem magam és szőtteseim zsűriztetésével segítsem szakmai fejlődésemet.

Szövőműhelyt alakítottam ki, ahol jelenleg négy szövőszéken készítem szőtteseimet, és rendszeresen tanítok itt és Hajdú-Bihar megye több településén.

2017 szeptemberétől vezetem a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület felnőtt szövő szakkörét és 2019 óta vagyok a szövő szekció vezetője.

2018. Kézműves Remek Díj

2018. Népi Iparművész cím

2018. Népművészet Ifjú Mestere

2017. XXI. Országos szőttes pályázat Különdíj

2017. Junior Prima Díj

2017. Országos Vándorlegény Pályázat, Kézműves Alapítvány Különdíja

2016. Balmaz Portéka Díj

2015. Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület különdíja, a XVI. Élő Népművészet Országos Pályázaton

2015. XVI. Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállítás Arany-oklevél

2012- jelenleg is Népi kézműves gyermektábor Balmazújvároson

2011. IX. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat egyéni I. helyezés

Az elérhetőségeim:
Facebook: https://www.facebook.com/petrovicsniki28/
Instagram: https://www.instagram.com/petrovics_niki_vaszonszovo/
E-mail cím: petrovicsniki1@gmail.com

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »