Sikeres könyves hétvége

 

Sikeres volt a könyves hétvége rendezvény

Legjobban az „Életünk és ihletünk a COVID-19 idején” című antológia fogyott

Könyves hétvégével, az Újpalotai Közösségi Házban (Budapest, XV. kerület, Zsókavár u. 15.) tartotta kétnapos (szeptember 19-20.) Ünnepi Könyvhét programsorozatát az Irodalmi Rádió, ahol könyvvásárral, dedikálásokkal, meglepetésekkel (zsákbamacska, gyermeksarok, akciók, ajándékkönyvek stb.) várta olvasóit és alkotóit, Zsoldos Árpád és Adrienn. Meglepetéssel az alkotók is készültek – Nagyné Akai Katalin jóvoltából –, mégpedig egy serleget és egy személyes írásokból összeállított füzetet ajándékoztak a szerkesztőknek, munkájuk elismeréseként.
A pályázati írásokból válogatott „Életünk és ihletünk a COVID-19 idején” című antológiához itt juthattak hozzá első ízben az olvasók. Egy könyvben a kiállító szerzők dedikáltak.

– Mik voltak az előzményei és milyen szervezési feladatok előzték meg az Irodalmi Rádió kétnapos könyves hétvége rendezvényt?

– 2020 elejétől készülünk arra, hogy a szokásos éves nagy könyves rendezvények valamelyikén részt vegyünk. Sajnos az áprilisi könyvfesztivál elmaradt, amit követett a júniusi könyvhét is. Ez utóbbit a Vörösmarty téren ősszel sem lehetett megrendezni, így minden kiadónak a saját elképzeléseit, terveit kellett valahogy megvalósítani. Így találtunk rá az Újpalotai Közösségi Házra, ahol a szept. 19-20-i hétvégén szeretettel vártak bennünket és megünnepelhettük szerzőinket és könyveinket. Idén megszokhattuk, hogy gyorsan kell szervezni, hónapokra előre nem lehet tervezni, így három hét ált a rendelkezésünkre a program összehozásához.

– Milyen meglepetések várták a programra látogató érdeklődőket?

– Több szerzőnk ajánlott fel ajándékkönyveket a vásárlóknak, tehát aki betért hozzánk és vett egy könyvet, legalább kettővel távozott. Volt zsákbamacska is, ami az elmúlt években kiadott könyveinkből rejtett egyet, vagy valamelyik kettőt is.

– Hány szerző állított ki és dedikált az eseményen? Az írók, költők árusíthatták könyveiket. Mennyi fogyott? Milyen kiadványok iránt érdeklődtek leginkább az olvasók?

– 70 féle könyvet vittünk ki a vásárra, 33 szerzőnk személyesen is megjelent és dedikált. A könyvek közül legjobban az ezen a rendezvényen debütáló „Életünk és ihletünk a COVID-19 idején” című antológiánk fogyott, de az általunk kiadott új verses- és novelláskötetek is népszerűek voltak. Összesen 214 db könyvet vásároltak a résztvevők a két nap alatt.

– A pályázati írásokból válogatott, a már említett „Életünk és ihletünk a COVID-19 idején” című antológiáról mit kell tudni és hogyan fogadták az érdeklődők a napjainkban szinte legaktuálisabb kiadványt?

– 2020 első negyedévében sok olyan írást kaptunk szerzőinktől, ahol ezt a témát járták körül, ezért gondoltuk azt, hogy a teljes alkotóközösséget megkérdezzük a COVID első hulláma alatt átélt élményeiről. Így született a tartalmas válogatás. Vannak benne reális történetek, pl. ahogy egy molekuláris biológus írja le az első izgalmakat és szakmai kérdéseket; de egészen szürreális képek is megjelennek, ahogy egy otthon maradt lusta fiatalember még a fotelt is kieszi maga alól. A versek is változatosak a könyvben: fohászkodások mellett ironikus és humoros hangvételű költemények is találhatók benne.
A könyv mellett szinte minden vendég megállt és belenézegetett, Tarcsai János grafikusunk is figyelemfelhívó borítót készített, a Líra Könyv Zrt. sikerlistájára is felkerült a kötet.

– Az Irodalmi Rádió szerzői meglepetéssel készültek Zsoldos Árpádnak és Adriennek. Mi volt ez és hogyan fogadták?

– A könyves hétvégénken dedikáló szerzők egy kupával és a „Legjobb könyvkiadó” feliratú emlékkönyvvel leptek meg bennünket a kezdő nap délelőttjén. Az emlékkönyvbe verseket, kedves sorokat írtak nekünk, amit örömmel forgatunk mind a mai napig. Nagyon meglepődtünk, nagyon örültünk ennek a kedvességnek, még soha nem kaptunk ilyen összefogás alapján született ajándékot. Ez a valódi elismerés, hiszen azoktól kapjuk, akiknek a műveivel dolgozunk, akik könyveit kiadjuk, ami azt jelenti, hogy jól végezzük tevékenységünket.

– Összességében, hogy foglalná össze a kétnapos program tapasztalatait?

– Minden erőnkkel azon voltunk, hogy biztonságosan megrendezzük ezt a programot, hiszen tavalyi könyvfesztiváli élményeinkből táplálkozva biztosak voltunk benne, hogy idén is sikeres lesz egy ilyen összejövetel, ahol az elmúlt évben megjelent könyveket megünnepelhetjük. A szerzők is vágytak az olvasókkal és szerzőtársaikkal való találkozásra, mert fontos közösségi élményt nyújt egy ilyen rendezvény. Mindenkinek szüksége van irodalomra és kultúrára a COVID idején is.
Jó élményekkel távoztunk vasárnap este a közösségi házból, ami igazán kellemes, családias hangulatot nyújtott nekünk.

– Hogyan tovább? Mi a következő feladat az Irodalmi Rádió szerkesztői számára?

– Szerkesztőségünk legnépszerűbb programja, a könyvkiadás ezt követően is folytatódik. Nagyon sok kézirat vár szerkesztésre, jövő év elejéig már betelt a munkatervünk. Mindemellett azon vagyunk, hogy az Irodalmi Rádió születésnapi ünnepségét (idén vagyunk 18 évesek) mindenképp megrendezzük november végén vagy december elején, de ez főleg azon múlik, lesznek-e szigorúbb korlátozások a járványhelyzet miatt.

                                                                                                                                            Klotz Mária

Fotók: Irodalmi Rádió

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »