Somogyi huszárok bemutatkoznak a hagyományőrző oldalon

A Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesület 1999. december 17-én alakult meg, Kaposvári székhellyel. Alapítói között olyan katonák, rendőrök és civilek voltak, akik elkötelezték magukat a magyar katonai hagyományok ápolásárára, büszkeséget ébresszenek a szívekben és a fiatalok számára példaként szolgáljanak. Ezen szolgálatot a legendás 3-as huszárezred egyenruhájában teszik, akiknek emlékezete mindmáig él. Él, amerre csak vezényelték őket, s harcoltak hol a királyért és császárért, hol a magyar szabadságért.

Egyesületünk, ahogy röviden hívnak minket, a Somogyi Huszárok, büszkén néz fel elődeire. A sokszorosan kipróbált és kitüntetett elődök ösvényén emelt fővel karéjozzák lovaikat, csörgetik kardjaikat, s pengetik sarkantyúikat. Bár sokat fordult a világ, a huszárvirtus, a lovakhoz fűződő különleges kötelék, a bajtársiasság és a hazaszeretet ugyanúgy lobog bennük.

Ahol felbukkannak a Somogyi Huszárok, tarsolyukban magukkal viszik szülőföldjük hírét és hozzák haza az elismerést. Portyáik sokszor és sokfelé vitték már őket hazulról. A Drávától a Balatonig a megye valamennyi települését bejárták majd’ ezer alkalommal. Eljutottak Erdélybe, Partiumba, Horvátországba, Bosznia- Hercegovinába, Szlovéniába, Németországba, Olaszországba, Ausztriába is. Bárhol járjanak, ha meglátja valaki a Somogyi Huszárok sötétkék színű egyenruháját, rajta díszes zsinórzatot, a paszományt, az aranyszínű gombokat s a szürke csákót, mosolyognak, s csak annyit mondanak: magyar huszár…

Megdobban ettől az egyesület tagjainak a szíve, ha e felismerést meghallják. Akarva és akaratlan megragadják az emberek, és a hagyományőrző bajtársak figyelmét, alakítanak ki velük együttműködést, amely nem egyszerű bajtársiasság, hanem őszinte és mély barátsággá alakul az esztendők folyamán.

A jelen kor huszárának immár nem a harctéren kell bizonyítania. Feladata a huszárok és katonák emlékének ápolásán túl, a közösségekben összetartást teremteni. Megjelenésével és viselkedésével egy szilárd értékrendet képviselni, azt átadni a következő nemzedékeknek. A Somogyi Huszárok ott vannak a nemzeti ünnepeken, a települések ünnepein és minden olyan rendezvényen, amely értékteremtő és értékmegtartó erővel bír.

Hisszük és valljuk, hogy tevékenységünk célja helyes. A munkánkhoz erőt a dicsérő szavak és elődeink példája mellett abból merítjük, hogy 2001-ben a Somogy Polgáraiért kitüntetést, 2014-ben pedig az Örökségünk Somogyország Kincse Díjat vehették át a Somogyi Huszárok.

 

https://somogyi-huszarok.webnode.hu/

Megosztás:

Share on twitter
Share on facebook
Magyar Rhapsody Projekt

Magyar Rhapsody Projekt – a zene ősi ereje

Megjelent a Levédia album második klipje. A MRP ezúttal egy harcinóta-feldolgozással üzen a múlt erejéből merítve: „A jelen kor harca már nem a csatatéren zajlik, hanem a lelkünkben – egészségük, harmóniánk megtartásáért.

Részletek »

Interjú Guba Rózsa babakészítővel

Varázslatos babavilág a bánhorváti Platthy-kastélyban   Guba Rózsa babakészítő népi iparművész világot bejárt, pazar munkáiból nyílt kiállítás a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánhorvátiban, a patinás, barokk Platthy-kastélyban. 

Részletek »