Takács Éva népdalénekes bemutatkozása

Takács Éva népdalénekes

Takács Éva Szegeden született, kicsi kora óta szeret énekelni. Szegeden, a Fő Fasori Általános Iskolában Borbély Melinda csíkszeredai tanárnő vezette be a népdalok csodálatos világába 12 éves korában. Ezután Polgár Lilla, majd Ivánovics Tünde tanítványa volt. Később Szilágyi Árpád, Szeged városvédő polgára, és a Szegedi Közéleti Kávéház gondoskodása folytán számtalan helyen énekelhetett.

2007-ben érettségizett Szegeden, a Tömörkény István Művészeti Gimnázium ének-zene tagozatán. A Gyimesektől Párizsig – előadásokon, könyvbemutatókon, egyházi eseményeken, történelmi megemlékezéseken, a legkülönbözőbb helyszíneken, CD-n, rádióban, televízióban – több száz alkalommal mutatta be a magyar népdal páratlan értékű szépségét.

2003-ban, 15 éves korában megkapta a Szegedi Közéleti Kávéház ezüst emlékgyűrűjét, 2005-ben a Magyar Kórusok, Zenekarok, és Népi Együttesek Szövetségének Aranypáva díját, 2009-ben pedig „a magyar népdalkincs népszerűsítéséért” elnyerte a Magyar Kultúra Apródja címet.

Számtalan alkalommal lépett fel a Szeged Táncegyüttes előadásain.

Több nyarat töltött Erdélyben, a Keleti Kárpátok legeldugottabb szegletében, a Gyimesközéplokhoz tartozó Háromkúton. Otthonában meglátogatta Kelgyeszten, Moldvában Keláru Agáta nénit, akinek énekeit és imádságait magnetofonra rögzítette.

Éva 2010-ben szerzett előadóművész diplomát a Zeneakadémia népi ének szakán. Egyetemi évei alatt énekelt többek között a budapesti Mátyás-templomban, a nemzeti sorskérdésekkel foglalkozó ökumenikus konferencián Nagyváradon, Budapesten és Szegeden, a Ferences Rend fennállásának 800. évfordulója alkalmával rendezett gálaműsoron, a Művészetek Palotájában, Párizsban, a Pompidou-Központban, és Shanghaiban, a Világkiállításon. Önálló koncertje volt a fertődi Esterházy Kastély kápolnájában.

2011-ben több alkalommal állított össze népzenei műsort a Csángó Rádióban. 2012-ben három lemeze jelent meg, mindhárom egyházi témában. Többször adott önálló koncertet a Verőcén megrendezett „Erdélyország az én hazám” világtalálkozón.

2012 májusában kapott népi ének tanári diplomát. A Zeneakadémián eltöltött évek megerősítették Évát abban, hogy hivatásszerűen a népdal tanításával kell foglalkoznia. Célja, hogy minél többen megismerjék a népdalt és minél többen legyenek olyanok, akik sajátjukként éneklik azokat.

Éva 2013-ban felvételt nyert a Zeneakadémia citera-koboz-tekerő szakára, ahol 2015  júniusában kapott tanári diplomát.

Jelenleg a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskolában tanít citerát és népi éneket.

 

Aki többet is megszeretne tudni a népdalékesről a látogassa meg a honlapot:

www.evafolk.com

 

A youtube következő helyein is megtekintheti:

https://www.youtube.com/watch?v=zEpafj4Im_0

https://www.youtube.com/watch?v=y7H5usy9vqg

További nagyon sok örömet és jó egészséget kíván Bogdán István szerkesztő.

Megosztás:

Ofevas

Internetes vásárlás veszélyei

Az interneten kapott kényelmet felhasználva a fogyasztónak nem kell személyesen felkeresnie a kereskedő üzletét és nincsen kötve nyitvatartási időhöz sem, így a nap 24 órájában bármikor rendelhet.

Részletek »